Take wint schoonheidsprijs in Leiden

Op 2 en 3 juli een uitgebreid jeugdtoernooi georganiseerd door de Leidse Schaakbond. Zeven rondes verdeeld over twee weekenddagen, en dat trok door het hele land schakers aan. Zo ook vier VAS’ers, die uitkwamen in groep B (jeugdrating tot 1500): Take stal de show (hierboven links), Jan leverde de strijd (hierboven rechts), Maurits liet zich voor het eerst zien en Andrija kwam rating sprokkelen.
Een heerlijk verslagje wordt dit, want we hebben bijdrages van de spelers zelf, een beauty van een partij en het debuut van een kersvers VAS-lid die je in de gaten wil houden.

Updates uit het slagveld

Met Jan hebben we meteen een uitstekende reporter te pakken. En Take leverde ook een tekstje, aan de lezer de taak om te ontdekken welke dat is!
Zo ging de eerste speeldag in ieder geval:

Update ronde 1:
Take heeft zijn eerste partij gewonnen. Hij wist een aanval op te zetten met f3 en g4 in de Siciliaans als wit. (tegenstander van 1100). Jan heeft zijn eerst partij remise gespeeld. Hij ging voor een langzame aanval maar zijn tegenstander had counterplay in het centrum en uiteindelijk kwam er een eindspel waarin Jan een loper en toren had en zijn tegenstander een toren en een pion (tegenstander 1200). Maurits verloor zijn eerste in een Siciliaan als zwart. Hij kon een stuk winnen, maar helaas blunderde hij in plaats van dat zijn dame.

Update ronde 2:
Take speelde een Nimzo Indian tegen 1.d4, hij won daarna met behulp van een penning een pion. Uiteindelijk hadden hij en zijn tegenstander opposite colour bishops met allebei nog een dame en leek het remise, maar zijn tegenstander blunderde mat (tegenstander rating 1200). Jan wist in het begin de g- en h-pionnen van zijn tegenstander te winnen. Daarna leek zijn tegenstander nog even een aanval op te zetten, maar het was niet genoeg en uiteindelijke won Jan zelfs nog een stuk (tegenstander rating 1050).
Maurits heeft ook zijn eerste punt binnen (wel als bye maar dat zeggen we er niet bij 🤫).

Update ronde 3:
Take stond iets beter in het begin, maar miste een zet die zijn tegenstander kon doen en kwam daarom onder vuur te staan en uiteindelijk had zijn tegenstander geforceerd mat (tegenstander rating 1200, maar volgens Take underrated).
De tegenstander van Jan speelde de Danish Gambit, Jan moest dus nogal verdedigen. Maar wist uiteindelijk stukken af te ruilen en stond toen gewoon 2 pionnen voor, dus dat eindspel kon hij winnen (tegenstander rating 1150).
Maurits zijn tegenstander probeerde te aanvallen, maar blunderde zijn dame en Maurits wist de winst mooi te verzegelen (tegenstander rating 1250).

Update ronde 4:
Jan heeft helaas verloren in zijn Albin Countergambit, ze kwamen in een eindspel waarin Jan net slechter stond. Hij heeft nu 2,5 uit 4.
Maurits heeft gewonnen in 33 zetten. Hij speelde perfect en maakte geen enkele positionele fout. Aldus Maurits. (3 uit 4).
Take speelde tegen de Hillbilly Attack. Hij kreeg een heel sterke loper en een betere structuur. Op een gegeven moment was er een doorbraak en Take won van tegen de tegenstander waar Jan gelijk tegen had gespeeld. (3 uit 4).

Tweede speeldag: over nieuwe aanwinsten en keiharde cash

Toevallig ben ik wel vaker te vinden in Leiden, en dat bood mij de kans om de fiets te pakken en even polshoogte te nemen op de tweede dag 🙂

Transfernieuws
Het eerste wat opviel bij binnenkomst: Andrija liep daar zomaar rond! Die heeft Caïssa duidelijk gemist bij het TK-D… Maar goed, daar zullen ze aan moeten wennen. Want, in de categorie transfernieuws: het miljoenencontract is rond en volgend seizoen speelt dit felbegeerde talent voor de VAS-teams!
Hij was wel wat in mineur, want die dag had hij twee partijtjes verloren. Dat kan gebeuren, want dit is een erg sterke groep voor hem. Waaronder eentje tegen Jan, die met een heerlijke blufactie langszij kwam. Andrija had de vrijpion kunnen stoppen met een koningszet, maar Jan nam zo overtuigend de dame in zijn hand dat de arme Andrija aan de noodrem trok en de vrijpion ruilde tegen een stuk.
Gelukkig, door een gelijkspel in de laatste ronde wist hij in totaal drie punten veilig te stellen. En dat tegen goede tegenstand! Zijn TPR ligt 150 punten hoger dan hijzelf heeft.

Topdebuut
Naast dit succes op de transfermarkt, heeft de scoutingsafdeling ook niet stilgestaan gelukkig. Zo werd in de vorige zomer Take gespot. En nu hebben we de binnenkomst van Maurits die iedereen doet verbazen. VAS helpt op het Cygnus Gymnasium mee met een schaakclubje op de dinsdagmiddag en daar troffen we deze tweedejaars aan die elk mogelijke opening en diens zijvarianten bij naam kent. De rest is geschiedenis. Na een paar weken mocht hij instromen bij de toptraining van Bas, en nu moest hij zich eens bewijzen in een toernooi.

Een uniek moment: Maurits zit niet aan een stuk tijdens de analyse.

Bewijzen, dat deed hij. Zijn eindscore van 4,5 uit 7 is sterk. En als het goed is, komt hij straks binnen met een jeugdrating van 1371. Oftewel, we hebben een flinke versterking te pakken voor ons Meesterklasse C kampioensteam in de dop.
Alleen, hij moet duidelijk werken aan zijn blundercheck. Hij gaf dit toernooi twee keer een dame weg en een eeuwig schaak. Gelukkig zijn daarvoor langere speeltempo uitgevonden, maar dan moet hij die wel gebruiken. Een kwestie van wennen. Als dat goed komt, bereikt-ie volgend seizoen al de 1800.

Zitvlees
Jan won de eerste ronde van deze dag dus van Andrija, maar moest zich daarna gewonnen geven. Toch, van wat ik daarvan zag, kan ik alleen maar complimenten geven. Hij was steevast als laatste klaar. Dat betekent serieuze concentratie, goed nadenken, hard werken en maar blijven strijden.
Bijvoorbeeld: in de laatste ronde maakte hij het zichzelf lastig in het middenspel, maar kwam terug met een heerlijk opgezette val. Het eindspel daarna was ingewikkeld, want met een kwaliteit meer moest hij allemaal pionnen zien te stoppen. Hij speelde lang heel correct, maar uiteindelijk moest hij tevreden zijn met gelijkspel.
Met 4 uit 7 zal hij misschien een wat ontevreden gevoel overhouden. Maar het viel op dat deze groep, met een jeugdrating van 1000 tot 1500, veel sterker was dan deed vermoeden. Bij de oudere spelers loopt de jeugdrating flink achter op hun ontwikkeling, waarschijnlijk door de ratingstilstand in coronatijd.

Het toetje
En tot slot, als kers op de taart, last but not least, het toetje van dit verslag: Take! In ronde 5 speelde hij een geniaal partijtje. De Engelse Aanval tegen het Najdorf, een recept voor heerlijke combinaties. Deze keer voor wit. Komt dat zien!

Op zet 14. g5! Het lijkt erop als wit straks met het paard moet terugslaan op h8. Suboptimaal natuurlijk, maar Take heeft een subtiel trucje voorzien…
En zie hoe de zwart pion na 17. dxe4 gewoon op dat veld mag blijven staan het hele middenspel lang.
Wat een bizarre binnenval met de toren!
En dan: 19. Pxe6!! Een stukoffer midden op het bord, met niet te stoppen druk daarna. Pin and win!
Een totale omsingeling…

We komen superlatieven tekort, en dat vond de jury (bestaande uit GM Jan Smeets) ook. Met deze partij won hij de schoonheidsprijs van de B-groep. Een hartstikke toepasselijk boek, over de toren!
Het zijn weinigen in de schaakwereld gegund een schoonheidsprijs te ontvangen. Dat vergt creativiteit, durf en dynamiek in je zetten. Take is zo’n gelukkig spelertje, die dat van nature in huis heeft.

Keiharde cash
Met 5 uit 7 kwam Take uiteindelijk op de gedeeld derde plek terecht. Dat betekent loon naar werken: een welverdiende €15. Het is hopen dat de ouders niet meelezen, want die gaan dat anders zeker terugeisen gezien het inschrijfgeld.

Ook mag hij Maurits flink gaan bedanken. Want in de laatste ronde moesten ze tegen elkaar… Take besloot in de opening een pion te offeren tegen lucht en kwam nogal verloren te staan. Maar toen blunderde Maurits die eeuwig schaak!
Je zou twee diep teleurgestelde spelers verwachten, want ze zijn bloedfanatiek en beiden hadden op een halfje meer gehoopt vooraf. Maar nee, ze kwamen hyperenthousiast vertellen over elke zet. Het was duidelijk genieten voor ze, al dit geschaak!

De einduitslagen en statistieken zijn hier te vinden: http://www.jc.leisb.nl/index.php/uitslagen-2022

Tekst: Samuel Cohn, en bijdrages van Jan Veraart en Take Snijders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *