Jonkies redden de dag op het PK-E en PK-C

Dit weekend stond voor de fanatieke VAS-jeugd in het teken van het individuele SGA-kampioenschap t/m 10 jaar (E) en t/m 14 jaar (C). In totaal reisden 13 VAS’ers af naar het toernooi in Muiderberg. Voor de één werd het een zegetocht, voor de ander een diepe teleurstelling.

Raghav en Alex domineren

Laten we beginnen met de twee toppers van dit weekend.
Raghav maakte zijn rol als topfavoriet helemaal waar. Hij eindigde ongeslagen, daar groeide geen gras overheen. Een verlenging van zijn claim op de SGA-kampioenstitel t/m 10 jaar, gefeliciteerd!
En na hem eindigde een mede VAS’er: Alex! Ook hij was een topfavoriet, aangezien hij vorig jaar nog brons haalde op het NK t/m 9 jaar. Hij liet, op het onvermijdelijke verliespunt tegen Raghav na, iedereen achter zich. 8 uit 9 is een prachtige score om de beker voor de tweede plek mee in ontvangst te nemen.
Voor deze twee was het toernooi dus een kwestie van geen fouten maken, en dat hebben ze feilloos gedaan. Netjes!

Leuk is dat ook Ira zich plaatst voor het vervolgtoernooi, zij mag meedoen aan het NK-E Meisjes. Ze bereikte hier namelijk de tweede plek bij de meisjes met 5 uit 9. Knap in zo’n sterk bezet toernooi, velen waren drie jaar ouder dan zij… Zo heeft de familie Pathak er in ieder geval weer een leuk schaakuitje bij!

Ira en Kien voor de partij.

Kien is gedeeld achtste geëindigd met zijn 5 uit 9 score, hij draaide volop mee bovenin. De jonge en talentvolle Harvey kwam met hetzelfde puntenaantal, maar zal toch ontevreden zijn: hij schaakte namelijk niet tegen de sterkste tegenstanders.
Jeanne bereikte 4 uit 9 punten en komt zo prima mee. Het is haar eerste PK en dat smaakt naar meer! Nova speelde vandaag niet zo sterk als normaal gesproken en kwam tot 3,5 punten uit 9. Gelukkig stond voor haar niets op het spel. Doordat ze in de zomer Open Nederlands meisjeskampioen bij de F’jes is geworden, is ze al verzekerd van een plaats bij het NK-E Meisjes.
Pengbo kwam binnen bij de lessen van trainer Vic dit seizoen en groeit inmiddels als kool. Eigenlijk te jong voor dit toernooi, schaakte hij toch mooi 3 uit 9 punten bij elkaar. Leuk dat hij zich zo laat zien bij de schaaktoernooien, het werpt zijn vruchten af!

Eindstanden en resultaten: http://www.sgaschaken.nl/uitslagen-en-indeling-pk-e/

Decepties bij het PK-C

Vorig jaar werd William nog trots tweede bij dit toernooi. De felbegeerde NK-ticket zou hij dit jaar wel binnenslepen, zo dacht hij. Wat liep dat anders, hij had zijn vorm totaal niet te pakken. Clubgenoten Tobias Piet en Andrija hielden hem terecht op remise, maar tegen de grote concurrentie wist hij geen potten te breken. Hij eindigt met 3,5 uit 7, een magere 50% score ook al speelde hij alleen maar tegen de top. Hij zal bij zichzelf te rade gaan hoe dit heeft kunnen gebeuren. Hier kan je alleen maar wijze lessen uit trekken!

Ziehier misschien de reden voor Williams vormdip: eet hij nou druiven in plaats van sinaasappels?

Andrija kwam uiteindelijk ook uit op dat puntenaantal, maar heeft eveneens ondergepresteerd. Op basis van rating zou je meer punten hebben verwacht. Dat geldt voor Tobias Piet ook. Émilien zal flink geschrokken zijn met zijn 3 uit 7 punten. Olav kwam daar ook op uit, terwijl hij ook duidelijk beter kan. Een collectieve vormdip dus!
Eén opkomende VAS-speler onttrok zich volledig aan deze malaise van onderprestaties. Baris schaakt steeds stabieler, en zijn schaakniveau klimt langzaam maar zeker omhoog. Hij ontdekte het schaken een jaar geleden, kwam toen bij de club. En met 3,5 uit 7 in dit deelnemersveld, vol met namen die al jaren en jaren lid zijn van een club, draait hij knap mee. Om op te letten, want hij begint nu veel kinderen in te halen! Een mooie positieve noot om af te sluiten dus 🙂

Eindstanden en uitslagen: http://www.sgaschaken.nl/uitslagen-en-indeling-pk-c/

Baris en Andrija analyseren er op los, heel goed!

Tekst: Samuel Cohn
Foto’s: Khoi Ho en Ahu Ersöz

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *