Puzzelende VAS’ers bij een internationaal Oplostoernooi

Op 29 februari, de dag van de ontknoping van Tata Steel, vond ook het 19e International Solving Championship (ISC) plaats. Deze wedstrijd in het oplossen van schaakproblemen wordt tegelijkertijd over de hele wereld gemaakt. De Nederlandse schaakpuzzelaars konden terecht in Nunspeet.

Deze schaakproblemen zijn geen puzzels zoals je die in een stappenboekje zou vinden. Het doel is nog steeds hetzelfde (de beste zet vinden), maar in deze bijzondere stellingen zitten altijd mooie en ongebruikelijke patronen verborgen. Je mag in totaal vier uur je hoofd breken over twaalf stellingen. Voornamelijk mat in 2, mat in 3, langere matproblemen en ‘studies’.

Andrija besloot zich eraan te wagen: na een drukke ochtend lukte het hem om net op tijd aan te komen. Daardoor begon hij een paar minuten later aan de zes problemen van de jeugdcategorie, waar je ‘maar’ twee uur de tijd voor hebt.

Blijkbaar vond hij dat hij al deze tijd niet nodig had: na iets meer dan anderhalf uur had hij al zijn antwoorden al ingeleverd. Met een resultaat waar hij niet ontevreden mee kan zijn: met 24.5 van 30 punten lost hij zomaar het merendeel van alle puzzels goed op. Daarmee is hij 28e van de wereld in de jeugdcategorie geworden. Een hele goede score, met name voor zijn eerste keer!

Voor ondergetekende was het de derde deelname: in 2018 en 2019 heb ik in Wijk aan Zee meegedaan. Na een pauze van vier jaar ben ik ook een boel weer vergeten. Desalniettemin is het altijd leuk om de beste zet te zoeken en mooie verborgen patronen te vinden. Ondanks een aantal onnodige slordigheden en bijna-oplossingen die geen punten opleveren, sta ik met een score van 19.5/60 op de 52e plek binnen de B-categorie.

Je zal ondertussen wel denken: is het nou echt zo moeilijk? Zo lastig kan een mat in 2 toch niet zijn? Nou, wat dacht je van deze stelling?

Wit aan zet.
Mat in 2.
(ISC 2023 – Cat. B – No. 1)

Natuurlijk staat wit heel veel punten voor, maar het doel is om het snelste schaakmat te vinden. De sleutelzet is het bizarre 1. Dg8!, want welke zet zwart ook doet, volgt daarna een elegant mat in één. Hoe bijvoorbeeld na 1… Lb5? Zie je alle andere matbeelden ook?

(En dan is dit nog een van de eenvoudigere problemen…)

De meest ervaren probleemschakers kunnen meedoen in een nog hogere categorie. Daarvoor moet je oplosrating wel hoog genoeg zijn. Het is ook mogelijk om titels te behalen bij het oplossen: de allerbesten kunnen bijvoorbeeld Grootmeester in het oplossen worden. Het is een hele sport op zich.

Tekst: Ivo Kroon

Foto: Vladimir Zdravkovic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *