Kwalificatie NK-AB: Take entertaint, Andrija casht en Jan zet mat-in-6

Hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze ergens zo goed in zijn dat ze een Nederlands Kampioenschap hebben gespeeld? Om die eer werd het laatste weekend van de Kerstvakantie de degens gekruist. Voor het NK-A (t/m 18 jaar) en het NK-B (t/m 16 jaar) organiseert de KNSB vier landelijke kwalificatietoernooien. Een top-drie-eindnotering betekent plaatsing voor het enige echte NK in de meivakantie, maar dat gaat niet vanzelf natuurlijk. Pjotr, Ingo, Jan, Take, Raghav en Andrija waagden een poging in Delft!

Allereerst moet grote dank geuit worden aan Bas. Vorig seizoen gaf hij de toptraining, en dat is hij nog niet verleerd. Hij was er de eerste dag bij om partijen te analyseren van de VAS’ers, aan te moedigen, maar het allerbelangrijkste: de ronde-updates aan te leveren. Dus dankjewel!

“Koekoek”

Twee VAS’ers stonden continu in de spotlights. Rafael deed mee voor spek en bonen in de A-groep, want hij had zich al geplaatst. Maar schaken is zo leuk, geen enkele speelmogelijkheden laat hij meer schieten. Take deed continu mee op de topborden van de B-categorie. Die partijen konden live gevolgd worden door fans over de hele wereld. En die hebben ze inmiddels wel verzameld. Trainers keken fanatiek mee, het groepje studenten bij VAS gaf volop commentaar op de spannende zetten. “Insane”, “Smerig”, “Koekoek”, “Nu krijgt-ie nog meer praatjes”.

Rafael speelde weer verdienstelijk, maar deze keer niet genoeg voor een ereplaats. Zijn rating gaat wel reuzenstappen maken. Wat een tussenjaar al niet teweeg kan brengen!
Leuk was het slot van zijn zesde partij. Hier kwam hij ongelooflijk mooi weg met wit:

Rafael buit de zwarte koningsproblemen uit met 40.Tc2! Als de koning en stap opzij doet, volgt de penning met La3…

Messcherp

Bij Take zat de spanning er nog wel vol op, en zijn partijen waren ongelooflijk leuk om te volgen. Zijn opvallende ratingstijging (van 1715 naar 1848 in januari) heeft hij in ieder geval compleet waargemaakt. Ongeslagen is hij gebleven, maar dat ging ten koste van remises. 5 punten uit 7: hij viel nét buiten de boot voor de kwalificatieplekken… Volgende keer lukt het zeker, want hij is goed geworden hoor.
Het geheim is dat Take nu serieuze stappen in tactiektraining aan het zetten is. Zelf puzzelboekjes kopen en heel droog oefenen, oefenen, oefenen. De patronen slijpen erin en het valt nu echt al terug te zien. Hij liet zich niet duidelijk trucen, strafte foutjes meedogenloos af (“Sneaky Take”) en was messcherp. Bijvoorbeeld, Take met wit aan zet:

Hij twijfelde geen moment over 20.Txe6! gevolgd door Pxd5 en de dreiging van een penning over de diagonaal.

Soms moet er wel iets meer gif in. Hij was misschien te makkelijk tevreden met gelijkspel en dat is ook de reden gebleken dat hij de kwalificatie misliep. Iets meer risico nemen dus in de keuzes.
Het viel ook op hoe heerlijk de partijen waren waarin hij iets zogenaamd heel bewust offerde. Dat het niet helemaal als gepland was, oké, maar daarna kwam hij in heel kansrijke stellingen terecht die hij uiteindelijk had moeten winnen. Eentje lukte ook, de andere greep hij niet zijn kans.
Een typisch fenomeen in het schaken. En misschien ook in het leven: de balans vinden in de controle loslaten, het toelaten van het onverwachte.

Stikmat

Jan beleefde op zondag een dag van miniatuurtjes. In de ochtend zette hij mat binnen 17 zetten. Een mooi thematisch loperoffer om de koningsstelling open te breken!
Maar de laatste pot sloeg alles. Na zes zetten konden de stukken in het doosje. Jan wist niet zo goed of hij hier nou blij mee moest zijn. Maar ja, híj zag het wél!

Stikmat tegen de Caro-Kann (Jan met wit).

Gepokt en gemazeld als hij is, stuurt spindoctor Jan de winsten fanatiek door. Alles voor positieve media-aandacht natuurlijk. Maar feit is dat het toernooi toch wel wat tegenviel. Hij had op meer gehoopt dan de 3,5 uit 7.
Twee remises op de eerste dag verdienen toch een groot compliment. Zoals Bas zegt: “Jan gaat pas goed schaken als die achter staat.” Beter dan andersom natuurlijk! De veerkracht die hij toonde in de eerste partij (live te volgen) was indrukwekkend. Hij bleef drukken met een koningsaanval, nadat hij zich verrekend had. Dat mondde uit in een eindspel waar hij lekker veel trucjes had ingebouwd, met een vrijpion als laatste strohalm. Ook de tegenstander kon promoveren, maar dat zou niet baten want Jan dreigde met een geniepig mat midden op het bord. De tegenstander met 1824 rating moest zich berusten in gelijkspel. Dit is de eindstelling:

Jan met wit dreigt bijvoorbeeld Ke2 gevolgd door het prachtige matbeeld met Tg4!

Dikke stacks

De grootste scalp van het toernooi komt op naam van de snel ontwikkelende Andrija. Hij wist Zukertorter Philippe uit te schakelen in de eerste ronde. Dat is een lekker begin!
Die vorm hield hij vast, genoeg voor een ratingprijs in ieder geval. Met 4 uit 7 behoorde hij namelijk bij de besten met een rating t/m 1600. Wel met vier anderen, waardoor er weinig van de geldprijs overbleef. Maar ach, die tien euro’s zitten verdiend in zijn broekzak. Hopelijk geeft hij die uit bij de VAS-bar bijvoorbeeld.

Comeback kids

Terug van nooit weggeweest. Pjotr en Ingo, wie kent ze nog? Ooit maakten ze samen de club onveilig, inmiddels ook weer de schaakborden.

Af en toe kwam Pjotr opeens langs. Met schaken was hij nog wel bezig, bijvoorbeeld als assistent-trainer. Maar sinds een paar maanden is hij weer vaste gast. En dat gaat opvallend goed, zijn schaakniveau is flink gestegen in de tussentijd. Altijd superleuk als jeugdspelers later zo terugkomen, mooie verrassingen.
Bij dit toernooi wist hij niet even hard te stunten. 2,5 punten had Pjotr bij elkaar gesprokkeld bij de A-groep. Opmerkelijk: na twee verliezen kwam hij met vijf remises op de proppen! Op zich ook niet tegen slechte tegenstanders, dus hij blijft goed op weg.

Uit de oude doos: Pjotr linksvoor bij de Zwarte Veulen GP van 2017.

Ingo speelde vorig seizoen nog in het Meesterklasse C-team van VAS, maar daarna leken we de hoop op te moeten geven. Begin dit seizoen kwam hij opeens regelmatig bij de senioren verschijnen en deed dat best goed. Een onverwachte wederopstanding!
De resultaten bij dit toernooi waren redelijk: 2,5 uit 7. Maar er schuilt meer in ‘m! Het belangrijkste is dat hij zo’n toernooi weer hartstikke leuk vond. We gaan hem nog vaak terugzien 🙂

Uit de oude doos: Ingo bij VAS, in 2016!

Groot contrast

Tot ieders verrassing speelde Raghav een anoniem toernooi. Na zijn gigantische successen in het buitenland waren de verwachtingen hoog. Maar wat ging er mis? 1,5 uit 6 punten (hij kreeg zelfs een bye) is onder zijn niveau. Hij speelde razendsnel, maakte rekenfouten. Zijn partijen waren vroeg klaar.
In Duitsland en Zwitserland kreeg hij het wel voor elkaar lange partijen na te denken en er vol voor te gaan. Wat Raghav daar heeft neergezet deze vakantie is bizar goed en bijna niet voor te stellen: een 8-jarige die 12 partijen lang op het niveau van 1800 speelt!
Jammer dat het er niet uit kwam deze keer, want juist bij dit toernooi bewijs je je als jeugdspeler. Tegen andere talentvolle jeugdspelers! Nu ja, hij staat weer met beide voeten aan de grond en hopelijk dempt het zijn schaakverslaving niet.

Gezellig toernooi

Alle VAS’ers zijn hartstikke blij dat ze hebben meegedaan. Gezelligheid, McDonalds, gratis partijanalyse van Bas. En ook veel mooie partijen. Een leuke afsluiting van de wintervakantie dus!

Voor alle eindstanden, zie:

Hoe word ík NK-deelnemer?

Best wat jonge VAS’ers zijn al geplaatst voor NK’s, doordat ze vorig jaar hun (open) categorie wonnen. Nova Z. mag het NK-F spelen, Ira gaat meedoen aan het NK-H en Raghav is gerechtigd om in de E-categorie uit te komen. Anderen zullen er nog hard voor moeten werken! De komende maanden zit propvol Persoonlijke SGA-kampioenschappen, waar plaatsen op het spel staan. En voor de oudere AB-jeugd volgen er nog twee kwalificatietoernooien, waarvan de eerstvolgende 18-19 februari in Groningen: https://schaken.nl/kampioenschappen/nederlandse-jeugdkampioenschappen/nk-b-en-c/inschrijfformulier-njk-abc-20222023

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *