Schaken in de Kerstvakantie, een selectie

In de Kerstvakantie kan een schaker te kust en te keur gaan wat toernooien betreft. Er is keuze genoeg in binnen- en buitenland!

Jeugdtoernooien

Olav, David R. en Bregje speelden op 28 december het Open Capels Jeugdkampioenschap, een GP van de Rotterdamse Schaakbond.
Bregje (groep 2) en David (groep 11, zie omslagfoto) wisten een beker te bemachtigen!

In het laatste weekend, op 7 en 8 februari, was het kwalificatietoernooi voor de oudere jeugd (NK’s t/m 16 en t/m 18 jaar). Take, Jan, Rafael, Pjotr en Ingo namen deel, maar ook Andrija en Raghav probeerden te stunten. Meer daarover in een apart artikel!

Schaken in het buitenland

En ook Duitse toernooien wekten de interesse van Raghav, Jule (6,5 uit 9 in groep B) en Bregje (4 uit 7 in groep B). Toevallig alledrie in de deelstaat Baden-Württemberg, respectievelijk in Böblingen, Schwäbisch Gmünd en Untergrombach. Het zijn mooie, traditierijke, aanbevelenswaardige toernooien. Voor Bregje het eerste toernooi in het buitenland!

Raghav bood weerstand tegen erg sterke schakers.

De vakantie van Raghav bracht ze vervolgens in Zwitserland, en daar speelde hij natuurlijk ook even een toernooitje. Hij bewees dat hij écht sterk geworden is, geen eenmalige uitschieter. Want ook hier versloeg hij als 8-jarige een 1900-tje. 3 uit 5 met een toernooiprestatierating van 1861!
Raghav won een forse ratingprijs. Kennelijk gaat hij daarmee een cadeautje voor zijn oma kopen, dat is leuk!

Kerstschaken in Groningen

Het Groningen Chess Festival is en blijft natuurlijk een trekpleister. Rafael werd daar in de B-groep gedeeld eerste met 6,5 uit 9 en een ELO-winst van meer dan 100 punten.
Twee jeugdtrainers deden ook mee. Khoi speelde een prima toernooi (tiende plaats in de elitegroep met 5,5 uit 9). Jos kwam terecht in het hoogste vierkampgroepje en daar hielden ze elkaar perfect in evenwicht. Iedereen eindigde daar eerste met 1,5 punten.
Pjotr is helemaal terug van weggeweest en is volop aan het schaken. Hij trok ook naar Groningen voor het weektoernooi. In de D-groep kwam hij prima mee met 3 uit 5.

De 16-jarige Eline mocht deelnemen aan het NK Vrouwen die toen ook in Groningen plaatsvond. Dat is zeker niet haar eerste keer, maar ze liep de kampioenstitel helaas weer mis. Het werd brons namelijk.
Dat zal weer prikkelen, en dat is nodig. Want straks speelt Eline het Tata Steel toernooi, als Challenger. Als ze die (toegegeven, tegen de verwachting in) wint, promoveert ze naar de Masters waar de elite van de wereld schaakt. Erg bijzonder dat ze is uitgenodigd! Het valt allemaal online (en in Wijk aan Zee zelf) te volgen: https://tatasteelchess.com/tata-steel-challengers-2023/.

Snelschaken

Vervolgens was er het Oliebollentoernooi van de SGA met diverse VAS-jeugdspelers! Khoi deelde de tweede plek met een GM. Rafael trok zijn goede vorm door in het snelschaken en kreeg een prijsje als tweede in de ratinggroep t/m 1900. Jan was érg dichtbij de tweede ratingprijs t/m 1550. Hij had evenveel punten, maar de tie-break was kennelijk niet in zijn voordeel. Het was gelukkig wel heel gezellig, met Kayen, Ingo, Pjotr, Take en Bregje die zich ook lieten zien.

En nog leuk om te noemen: toptrainer Daan had een mooi team bij elkaar gezocht om een viertallentoernooi te spelen in Andijk. Zijn zoon Olav natuurlijk, maar ook VAS-talenten Ivo en Imre. Ze deden het uitstekend, want bereikten de vierde plek. Iedereen haalde 50 procent of meer.

Dit bericht belicht overigens een paar jeugdspelers van onze vereniging en geeft dus zeker geen compleet beeld van alle schaakactiviteiten rondom de jaarwisseling. Ongetwijfeld hebben we toernooien en namen over het hoofd gezien. Addenda zijn altijd welkom!

Auteurs: Cornelie Wiersma & Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *