Meesterklasse C/A: vanaf nu knokken voor het podium

We waren zo enthousiast, VAS C1 stond in de startblokken voor de eindsprint naar het kampioenschap. Maar een dag als vandaag is een klap in het gezicht. Het C1-team in volle sterkte, maar geen enkele partij ging überhaupt gewonnen.
Gelukkig richtte VAS C2 zich prima op na een zware seizoensstart. Zij zijn nu op weg naar de middenmoot, wat een mooie prestatie zou zijn. Het VAS A1 team is echter zelfs aan het stunten, en behoorlijk ook. Ze grepen de volle buit en bevinden zich plots op plek nummer vier in het klassement! Waar gaat de comeback eindigen?

Een mini-cursus stukken slaan

De eerste ronde van de dag was een makkie voor Take, Rufus, Mick en al helemaal voor Felix. Die hoefde namelijk alleen de klok in te drukken en kon een uur later het punt noteren. De andere drie kwamen met soepele overwinningen, waarbij Take dat deed in de zogeheten VAS-stijl: een offer en daarna erop en erover. Alleen moet hij als nieuweling nog leren hoe we bij VAS stukken slaan: je pakt eerst je eigen stuk en wisselt die in één handbeweging om met die van de tegenstander. Take is zo eentje die eerst het vijandige stuk pakt en daarna pas zijn eigen stuk daar neerzet. Dat is hoe ze dat altijd bij Zukertort deden (in mijn jeugd tenminste) – en daar wil je absoluut niet mee geassocieerd worden. Ik zal de huisregels erop aanpassen, want dit gedrag is simpelweg clubverraad.

VAS C2 wist de eerste matchpunt te noteren. Andrija kwam gemakkelijk een kwaliteit voor te staan en deed daarna geen gekke dingen deze keer. Tobias Emans was waardevol op bord 4, en volbracht zijn taak – het zou een sterke dag worden voor hem. Kayen echter kwam in een enorm ingewikkeld eindspel terecht waar hij met een inactievere koning op remise moest spelen. Het blijft vooralsnog zijn zwakte dat hij dan veel te snel gaat zetten en niet eens de blundercheck overweegt. Binnen twee seconden bedacht hij de zet waarmee hij zijn koning en loper vorkte. Dat was zonde, want Tobias Piet verloor ook op het eerste bord. Hij kwam vlot voor te staan, maar heeft geleerd hoe belangrijk kleurencomplexen kunnen zijn in het schaken. Hij ruilde een gefianchetteerde drakenloper af, en uiteindelijk kon de tegenstander met een fraaie combinatie over de zwarte velden binnendringen.

Maar dan nu het echte drama. VAS C1 was top of the charts, ze roken het kampioenschap. De wil en het vertrouwen was daar. Maurits kwam met volle enthousiasme vertellen hoe hij beduidend beter stond. En dat stond hij inderdaad! Max zag er niet lekker uit, maar ook niet verloren. En hij is een speler die dan gewoon de remise weet te houden – wat een heerlijke kracht. William was met een strategische strijd bezig, dat zal wel goed aflopen in zijn handen. Alleen Jan speelde zijn “slechtste partij ooit”.
Maar toen keerden de kansen: Maurits gaf zijn dame weg. Oei, dat is een tegenvaller. Hij was weer even in zak en as na de partij, maar complimenten dat hij zich weer snel wist op te richten. En daarna kwam Jan het nieuws vertellen dat William níét staand de tijdnoodfase mocht spelen. De arbiter maande hem op zijn stoel te zitten. Dat zou hem de kop kosten, want William weet niet hoe hij al zittend een stuk zou moeten verzetten. Inderdaad, sta er maar aan! Oh wacht…
William gaf uiteindelijk een stuk weg. En Max, als laatst overgeblevene, wist het kleine beetje eer te redden door netjes de remisestelling te bereiken. 0,5-3,5 tegen het op papier gelijkwaardige DD, wat een blamage.

Tussen de rondes door konden we lekker uitwaaien, speelplezier voor jong en oud…

Jongste speler ooit in de Meesterklasse A

Ik toonde mijn ware gezicht als successupporter en fietste kort na het begin van de tweede ronde door naar De Bilt om VAS E1 de beker te zien winnen.
Het veranderde niet veel aan het spelbeeld. VAS C1 verloor nogmaals, ditmaal met 3-1. Na vandaag staan ze in de middenmoot, op plek 8. Ze moeten keihard vechten om weer richting een podiumplek te bewegen. Met veel geluk komen ze er, een verbetering van plek 4 vorig seizoen is het doel!

VAS A1 ontving weer een gratis bordpunt in de staart en kon ook de twee matchpunten bij elkaar schrapen. Take stond kennelijk ruim beter tegen zijn sterke opponent – dat moest genoteerd staan -, maar moest zich tevreden stellen met de remise. Heel knap is de overwinning van Felix. Op bord 3 moest hij tegen een 1700’tje en hij liet zien daar niet bang voor te zijn. Zijn grootste scalp tot nu toe volgens mij, lekker bezig!
Het vierde bord van de tegenstander was dus weer leeg. Om te zorgen dat Felix niet voor niets naar Utrecht was komen reizen – al haastend omdat hij de eerste trein miste -, bedachten we een wisseltruc. Mick kon eerder opgehaald worden en keihard gaan stampen voor zijn PTA, en dan schoven we Felix door. De tegenstander was akkoord dat we op het vierde bord een naam zouden opschrijven die in feite niet zou komen opdagen – zodat we alsnog de reglementaire winst pakken, want Mick terugplaatsen zou verboden zijn -, sympathiek van KC Chesscool A2! Die naam is het jongste VAS-lid met een rating geworden: de 6-jarige Ira Pathak maakt zo haar papieren debuut op het allerhoogste jeugdclubniveau van Nederland, de Meesterklasse A (t/m 18 jaar). En waarschijnlijk hebben we zo ook een formeel record te pakken voor jongste opgestelde speler ooit, daar doe je het voor.

VAS C2 kon met een blij gevoel naar huis. Zij wonnen hun match namelijk met een dikke 3,5-0,5 score. Op papier geen verrassing, maar alsnog een mooie opsteker voor de moraal. Goed gedaan, Kayen, Andrija en de twee Tobiassen!

Ziehier alle tussenstanden na ronde 6 in de Meesterklasse A/C: https://knsb.netstand.nl/scores/index/38.

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *