NK-D: topevenement!

Het NK Schaken voor kinderen t/m 12 jaar vond dit jaar wederom plaats in het jeugdcentrum Don Bosco in Rijswijk van 9-11 mei. Het toernooi, dat zich uitstrekte over drie dagen, bood een platform voor jonge schaaktalenten om hun vaardigheden te tonen en tegen elkaar te strijden.

Voor mij was het de eerste keer dat ik als toeschouwer (als moeder van schaakster Anaïs) bij zo’n evenement aanwezig was en ik heb mijn ogen uitgekeken!! De sfeer was buitengewoon aangenaam en gastvrijheid stond centraal, mede dankzij de vriendelijke medewerkers die zich inzetten om het evenement soepel te laten verlopen.

Links schudt Anaïs de hand van Laura in het groen die 15de werd bij de meisjes.

De deelnemers waren onderverdeeld in twee groepen: een jeugdgroep en een meisjesgroep, waarbij elk zijn eigen uitdagingen en kansen bood. Het weer werkte goed mee tijdens het toernooi, waardoor deelnemers en toeschouwers de gelegenheid hadden om buitenactiviteiten te ondernemen, variërend van basketbal en voetbal tot fietsen, naast natuurlijk een potje schaken zelf.

Een opvallend aspect van het toernooi, vond ik, was de mogelijkheid voor de kinderen om na elk potje hun partij te laten analyseren door IM Rick Lahaye (hieronder zittend aan het schaakbord).
Zijn enthousiaste en deskundige analyses werden zeer gewaardeerd door de deelnemers, wat soms leidde tot enige wachttijd vanwege de populariteit van zijn analyses. Deze toevoeging gaf een extra dimensie aan het leerproces en de ontwikkeling van de jonge schakers.
Op onderstaande foto helemaal links de uiteindelijke winnares van de meisjes van dit jaar: Thao Luong. Verder op de foto in het rood VAS-lid Anaïs die voor het eerst meedeed aan een NK. De dame naast haar in het wit is Zhaoqin Peng, meervoudig (dames)kampioen. Inspirerend dat zij er ook bij was!

Tussen de potjes door – drie per dag – was er voldoende tijd voor extra trainingen onder begeleiding van coaches of ouders. Deze momenten boden de kans om nieuwe strategieën te bespreken, vaardigheden te verbeteren en te reflecteren op eerdere partijen. Bovendien was er ruimte voor sociale interactie, waarbij de kinderen nieuwe vriendschappen konden sluiten en oude bekenden konden ontmoeten.

Namens VAS links aan zet Imre, die met 4,5 uit 9 eindigde. Knap hoor!

Zijn mooiste partij speelde hij in ronde 7:

Saffran was ook van de partij. Hij had een leuk toernooi, ondanks dat de mooie resultaten uitbleven. Hij is geëindigd met 3,5 uit 9.

Al met al was dit NK een geslaagd evenement, gekenmerkt door een geweldige sfeer, enthousiaste deelnemers en ondersteunend personeel. Het bood een platform voor zowel competitie als plezier, waarbij schaken werd gecombineerd met buitenactiviteiten en leermomenten. Dit toernooi zal ongetwijfeld bijdragen aan de groei en passie van vele jonge schaaktalenten in Nederland.

Foto’s van toernooifotograaf Harry Gielen:

Voor hen die geïnteresseerd zijn in de gespeelde partijen, deelnemers en alle winnaars verwijs ik naar de toernooisite: NK 12 – Nederlands Kampioenschap tot 12 jaar (haagseschaakbond.nl)

Tekst & foto’s: Pascale Frinking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *