Opvallend meisjestoernooi met 5 VAS’ers

Normaal gesproken doen aan een SGA-kampioenschap maar 4 of met veel geluk 5 meisjes mee, uit heel Amsterdam en omstreken. Dat is dit jaar anders. De SGA en MSK organiseren een apart meisjestoernooi om de kwalificatieplekken voor het NK-D/E Meisjes te verdelen. Dat leverde een opkomst die veelzeggend is.

T/m 10 jaar deden 22 meisjes mee en t/m 12 jaar waren het 16 meisjes. Zulke aantallen, dat kan gewoon!
Het blijkt een formule die de drempel flink verlaagd en echt aanslaat. Er deden ook veel meisjes mee die nog niet op een club zitten, maar alleen op schoolschaken. Hopelijk weten ze snel de weg naar SGA-clubs te vinden. Dat zou een goede ontwikkeling zijn!

Hier het algemene verslag. Maar wij willen alles weten over de VAS’ers!

Ira maakte indruk met een tweede plek t/m 10 jaar. Zij is een jaartje of 7 nog! Dat wordt gezellig met haar broer op het NK in Tilburg.
Bij VAS heeft Ira vaak last van de tijdsdruk. Het komt vaker voor dat (jonge) meisjes meer tijd gebruiken voor hun zetten. Dat is eigenlijk heel goed, want dan denk je echt na over de stelling in plaats van op goed geluk wat zetten doen.
Gelukkig was er een wat langere tijdscontrole vandaag, en dat beviel dus goed.

Escher was het andere VAS-meisje in deze groep. Zij is ook nog erg jong. Op de club loopt ze enthousiast rond en straalt altijd veel plezier uit: dat is het belangrijkste!
Hier scoorde ze een nette 3,5 uit 7. Daar kan je op voortbouwen.

Lan is nog zo’n jong meisje voor deze groep. Ook zij stond prima haar mannetje met 3 punten.
Ik ben heel benieuwd hoe ze verder gaat groeien, want ze is niet zo lang op de club nog. Tot nu toe ziet het er veelbelovend uit. Ze neemt de partijen ook goed serieus altijd.

Eén van de favorieten in de groep t/m 12 jaar was onze eigen Puck. Helaas sloeg het noodlot toe in de laatste ronde en ze raakte het verkeerde stuk aan.
Dat is even slikken, want toen verdween de kans op plaatsing voor het NK.
Gelukkig weten wij wat ze in haar mars heeft en volgend jaar kan ze deze categorie vast en zeker winnen.

Jeanne ontwikkelt gestaag door en bereikte met 4 uit 7 een gedeeld vijfde plek. Een stoïcijnse schaker, en soms ook een beetje impulsief. Het maakt haar voor niemand echt bang.

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *