PK-D: Nova beste meisje! Maar tot het laatst spannend voor VAS

Op zondag 21 maart stond het Persoonlijk Kampioenschap schaken t/m 12 jaar van de regio Groot-Amsterdam op het spel. Vorig jaar nog één van de laatste toernooien die fysiek door mocht gaan, dit jaar moesten de deelnemers het helaas doen met een online editie.
Ze zullen het vast gemist hebben: de gezelligheid van buitenspelen tussen de rondes samen met je tegenstanders, het bespreken van je partijen of van verrassende winsten… Hopelijk bereikten we een beetje het toernooigevoel door samen in een Zoom-sessie te zitten: met dat persoonlijk contact had je zo toch het idee tegen échte kinderen te spelen.

Hoe speelde de VAS-jeugd?

De VAS’ers speelden een heel degelijke toernooi. Maar de prestaties van drie spelers sprongen eruit; lees vooral door, want daar kom ik straks op terug. Eerst een korte blik op de andere deelnemers.
Max had al lang niet meer officiële toernooien gespeeld, dus het was heel leuk om hem weer te zien in de serieuze wedstrijden. Welkom terug! Hij behaalde een score van 4 uit 7 en zat daarmee in de subtop.
Datzelfde geldt voor Emiel. Hij had bedacht om winst en verlies elke ronde af te wisselen. Met dat in het achterhoofd was het heel slim van hem dit toernooi te beginnen met een winstpartij 😉
Ongelooflijk weer is de prestatie van Raghav: veruit de jongste speler (hij mag het PK-D nog zesmaal proberen!). En hij bleef nét steken op een remisepot. Dat zit als volgt: hij wist nog niet heel soepel hoe je mat moet zetten met koning en toren, maar vond dat ter plekke uit. Heel knap eigenlijk, maar dat kostte alleen wel flink wat zetten. Zoveel dat de 50-zettenregel intrad. Als er vijftig zetten lang niets is geslagen en geen pion bewogen, dan wordt de partij automatisch remise verklaard. Hij had nog twee zetten nodig… Anders had hij het net zo goed gedaan als oude rotten die ik eerder heb genoemd.
Olav en Tobias schaakten ieder drie punten bij elkaar, dat betekent een prima middagje voor ze. Alleen zou ik ze nog dezelfde tip willen meegeven als aan alle VAS-spelers: neem de tijd! Het leek soms alsof we naar een snelschaaktoernooi aan het kijken waren. Misschien komt het door dat online aspect, dat de spelers automatisch sneller spelen? Het is in ieder geval altijd beter om je blunders voor te zijn, door rustig de stelling te bekijken en dan pas na te denken over een zet.

De uitslag en partijen zijn allemaal terug te zien op: https://tornelo.com/chess/orgs/schaakbond-groot-amsterdam/events/b414ef5c-c9d0-474f-b6ad-c4a1978d5caf/divisions/algemeen/standings

Strijd om het beste meisje

Nova speelde ook mee en wist vanaf het begin dat ze serieuze kans maakte om het beste meisje van de regio Groot-Amsterdam te worden. Haar grote concurrent, Elena, kwam ze in de tweede ronde al tegen. En dat ging niet zoals gepland… Ze bleef met lege handen na deze directe confrontatie. Kon Nova de fout nog goedmaken?
Uiteindelijk won ze één punt meer, maar na overmaat van ramp kreeg haar tegenstander een gratis punt door een bye! Bij een nul voor haar laatste pot ging het uitlopen op barrages… Gelukkig wist ze overtuigend te winnen in de laatste ronde en eindigde ze met de zeer verdienstelijke score van 4 uit 7. Zo stelde op het laatste moment de titel ‘beste meisje’ veilig. En overigens is ze daarmee direct gekwalificeerd voor het NK-D Meisjes. Goed nieuws dus!

Barrages: wat een spanning

Op de tweede plek eindigden vier spelers met evenveel punten (5 uit 7 ), waaronder de bij ons welbekende Émilien en Imre! Omdat er in totaal drie kwalificatieplekken te winnen zijn voor het NK-D op 13 en 14 mei, moesten er bepaald worden welke twee spelers nog meer recht hebben op zo’n plek. Dat betekende dat nog een slopende barrage volgde…
In plaats van de normale rapid-tijd (15 min. + 5 sec. increment), kregen de spelers 5 min. + 3 sec. increment op de klok. Vier spelers betekent natuurlijk een vierkamp: iedereen speelde in willekeurige volgorde tegen elkaar. De spanning was van de gezichten af te lezen via Zoom: wie ging het halen?

Émilien en Imre speelden remise tegen elkaar, maar maakten tegen de andere twee deelnemers kleine fouten, die uiteindelijk fataal bleken. Misschien was het de spanning waardoor ze moeite hadden met bravoure plannen uit te voeren in de partijen? Alsnog heel goed gedaan van ze: niet vergeten dat er maar één D-speler was die in het toernooi meer punten had gescoord. Dus knap dat ze deze barrages wisten af te dwingen.
Dat biedt zeker hoop voor volgend jaar, Émilien wordt dan de grote uitdager van Akshaj. En al helemaal voor Imre: hij mag nog drie edities van het PK-D meespelen! En bij een volgende keer dat zo’n barrage optreedt, kunnen ze misschien beter tegen de spanning. Een goede ervaring al met al.

De standen en partijen van de barrage zijn hier zichtbaar: https://tornelo.com/chess/orgs/schaakbond-groot-amsterdam/events/b521f5c6-b91d-40b0-ae4b-375ab7446bef/divisions/serie-1/standings

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *