PK-E: individuele dominantie

Bij de VAS is het voornamelijk de jongste jeugd die héle hoge ogen gooien en met dominerende prestaties komen. Bij het Persoonlijk Kampioenschap t/m 10 jaar van Amsterdam en omstreken (SGA) scoorde Raghav 9 uit 9 en kwam YiCheng sterk uit op de tweede plek. Een podium waar VAS u tegen mag zeggen.

Timmerman Shashank

Het zou bijna gekker worden, want Shashank stond met nog twee ronden te gaan even op de derde plek. Helaas strandde het schip vlak voor de haven en kwam hij een halfje tekort.
Het is duidelijk dat Shashank flink aan de weg timmert. Hij weet al regelmatig bekers bij de Chess League te vangen bijvoorbeeld. Hij kan met 6 uit 9 toch wel echt trots zijn, want dit is een uitmuntend deelnemersveld gescoord.

FM Raghav?

Dan komen we nu terug op de winnaar: Raghav! Hij was vooraf de gedoodverfde favoriet, want hij was al regerend E-kampioen van de SGA.
Maar dan moet je wel alles winnen, vinden we. Dat is de killersmentaliteit die topspelers nodig hebben.
Goed dat hij dat hier laat zien.
Het is verder altijd hilarisch om te kijken naar de toernooiprestatierating als iemand een honderd procent score haalt. Die slaan namelijk nergens op. Volgens de berekeningen heeft Raghav een TPR van 2339 gehaald.
Wat vast heeft geholpen is de bizarre ratinginflatie. Iedereen met een rating tot 1000 heeft er gratis 400 punten bij gekregen. Vanaf 1000 loopt dat geleidelijk af en bij een rating van 2000 kreeg je geen punten er meer bij. Goed om rekening mee te houden!

Het toernooi was in handen van MSK, bedankt voor de organisatie!

Opkomen en bovendrijven

YiCheng is razendsnel opgekomen. Met zijn tweede plek vestigt hij zich definitief als regionaal topspelertje. Met 7,5 uit 9 is hij de concurrentie zelfs een punt voor.
Nu zijn we heel benieuwd wat hij voor elkaar gaat krijgen bij het NK! Ik denk dat hij flink gaat stunten. In ieder geval gefeliciteerd met deze belangrijke kwalificatieplek.

Er zijn nog meer VAS’ers met heel veel punten. Kien is een vaste naam bij dit soort toernooien. Hij haalde 5,5 punten. Jammer dat het niet uitschoot naar boven, want dat kan best gebeuren met zijn schaakkwaliteiten.
De jonge Ira kwam bovendrijven met 5,5 punten uit 9 rondes. Dat betekent een uitstekend toernooi voor haar. Ze was ook erg trots!

Fanatieke pupillen

Pengbo kwam uit op 4 uit 9. Dat is best prima natuurlijk, maar hij is inmiddels gewend geraakt aan alles te winnen. Zo merkt hij dat hij nog flink kan groeien. Gelukkig is hij hartstikke jong voor deze categorie, dus dat komt wel goed!
Welke jongeling nog meer 4 punten scoorde, dat was Escher – die steeds fanatieker wordt. Haar moeder vroeg zich af of het toernooi misschien te sterk zou zijn. Nou, daar heeft Escher zelf een heel duidelijk antwoord op gegeven. Zo kom je knap mee!

Eindstanden

Dit was weer een toptoernooi voor onze jeugd! Het is jammer dat er niet meer meededen, want dit is superleuk en leerzaam. En je merkt het: VAS’ers doen het hartstikke goed op zulke toernooien 🙂

Eindstanden: http://www.sgaschaken.nl/eindstand-pk-e/

Tekst: Samuel Cohn
Foto: Vilas Pathak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *