Update: Raghav tegen de wereldelite

We misten hem al bij de clubavond afgelopen donderdag, maar Raghav heeft wel wat beters te doen: in Georgië wordt het WK Kadetten gehouden. Helaas leverde hem dat wel een nul op voor de eerste ronde van de interne competitie, aangezien ze vergeten waren af te melden. Helaas, ook aanstaande wereldkampioenen moeten daaraan geloven 😉

Dit WK Kadetten is voor de jongere leeftijdscategorieën. Bij de categorie t/m 8 jaar doet onze Nederlandse G-kampioen mee en dat gaan we fanatiek volgen natuurlijk! Het kampioenschap is gisteren gestart en Raghav won na een beslissende slag in de openingsfase. In totaal spelen ze elf rondes om te bepalen wie de beste wordt.

We kunnen hem gerust al één van de kanshebbers noemen, sinds hij dit jaar ook al vicewereldkampioen snelschaken t/m 8 jaar is geworden. Bij dit toernooi spelen ze echter met klassiek tempo, dus gaat het om lang de concentratie vasthouden en goed alle zetten uitrekenen.

Elf rondes later

De familie Pathak maakte er een vakantie van in Georgië! Ira was er dus ook bij om alvast te wennen aan WK’s. (Foto: Lennart Ootes)

Volgens mij heeft Raghav een geweldige toernooiervaring gehad! Op de foto’s ziet hij er altijd druk schakend uit en Herman Grooten hamert er in zijn verslagen op dat er een mooie toekomst in het verschiet ligt voor ons talent. Kennelijk heeft hij ook bij de trainingen aldaar een goede indruk gemaakt.
Het is uiteindelijk niet gelukt om echt bovenin mee te draaien, maar met 5,5 punten heeft hij toch netjes de 50% gehouden. Niet slecht, als je bedenkt dat je dan bij de beste 78 van de wereld hoort op die leeftijd.
De eindstanden zijn hier te vinden: https://chess-results.com/tnr670148.aspx?lan=1&art=1&rd=11&fedb=NED&fed=NED&flag=30

Het toernooi begon vloeiend met twee dikke winsten achter elkaar, maar daarna kwamen de verraderlijke tegenstanders. Hij kwam dan in een mindere stelling terecht – dat is hartstikke normaal. Maar het was voor hem vaak lastig om in zulke ogenschijnlijk ‘saaie’ posities de leuke wendingen en spannendste plannen uit te kiezen die hem nog kansen zouden geven. Een stukje creatieve taaiheid dus, dat gaat hopelijk snel komen.
De mooiste partij speelde Raghav in ronde 6. Dat was een wilde open partij, en Raghav kon doen wat hij het leukste vindt: aanvallen! Twee prachtige offers leek zijn tegenstander de das om te doen, maar het lukte nét niet. In ieder geval zeker het naspelen waard, met kort en krachtig commentaar van Herman Grooten: https://www.schaaksite.nl/2022/09/21/dagboek-wk-kadetten-dag-8/
Na de rustdag moest Raghav nog twee verliezen incasseren, maar dat ontmoedigde hem niet. In ronde 9 herstelde hij met een prima remise en tot slot veegde hij de laatste twee tegenstanders soepel op.

Hartstikke leuk om terug te lezen is het dagboek dat grootmeester en schaakvader Herman Grooten. Een beetje de sfeer proeven, leuke foto’s erbij en de bijzondere momenten uit de partijen licht hij toe. Van elke avond is de update te vinden op schaaksite.nl: https://www.schaaksite.nl/author/hermangrooten/

Trainen en schaakplezier!

Hij reisde overigens samen met Noah Ritzerveld (E-kampioen) en Tommy Grooten (D-kampioen). De delegatie kreeg begeleiding van supertrainer IM Merijn van Delft. Ik hoorde dat het ze het heel leuk hadden met elkaar. Veel partijen samen geanalyseerd en lastige stellingen uitgerekend. Leerzame reis dus!

Het is natuurlijk hartstikke spannend om je te meten met andere schaaktoppers van de wereld. Maar aan de andere kant weten we ook dat er zoveel andere factoren dan puur talent gaan bepalen welke schakers komen bovendrijven op de lange termijn.
Een mooi verhaaltje ter illustratie: onze trainer Daan spotte in de archieven van VAS dat Hans Niemann – sinds kort de angstgegner van wereldkampioen Magnus Carlsen – als negenjarige in Nederland woonde en toen ook het NK-F speelde. 25ste werd hij daar, terwijl toenmalig VAS-lid Maarten Hoeneveld de titel won. Kijk zelf maar: https://www.vas1822.nl/geen-categorie/maarten-hoeneveld-en-alexa-wingate-nederlandse-kampioenen/
Dat laat zien: er is voor iedereen hoop. Zolang het schaakplezier goed zit!

Update WK van Eline en Jule

In de weekmail voor de jeugd vermeldde ik het nog. Onze andere wereldtopper, Eline, speelde op haar beurt het WK voor Meisjes t/m 16 jaar. In Roemenië kwam ze halverwege goed bovendrijven, maar de laatste twee rondes moest ze verstek laten gaan. Zo heeft ze 6 uit 9 punten gehaald.
Jule is Nederlands kampioen geworden onder de meisjes t/m 18 jaar, maar is nog jong genoeg om ook in de categorie t/m 16 jaar uit te komen. Ze scoorde 5 uit 11, waaronder twee knappe plusremise. Een verdienstelijk toernooi, alhoewel ze vast op meer had gehoopt. Ze is in ieder geval een rijke ervaring verder!
Overigens werd een andere Nederlander gedeeld eerste op punten (maar een mindere tie-break): Machteld van Foreest. Een goede vertoning van de Nederlandse meiden dus!

Tekst: Samuel Cohn
Uitgelichte afbeelding: Herman Grooten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *