Schaakkamp 2022: VAS overwint!

Tekst: Remy Hakvoort

Na 2 jaar pauze door corona, kon dit jaar tijdens de Pinksterdagen (4 t/m 6 juni 2022) eindelijk weer eens een VAS-kamp worden georganiseerd. Het werd gehouden in Santpoort, bij Scoutinggebouw St. Radboud. In 2019 was het thema “schaakvirus” en werd daarna ingehaald door de harde werkelijkheid van de coronapandemie. Hopelijk wordt het thema van dit jaar dus niet alsnog werkelijkheid…
Het thema was namelijk als volgt: wegens bezuinigingen mocht er in Amsterdam nog maar één schaakclub overblijven, in plaats van de 24 clubs die het nu zijn. Dus moest er via een Battle Royale worden uitgemaakt welke club als enige haar bestaansrecht zou behouden. In een 6-kamp (waarvan 1 club zich al had teruggetrokken wegens te weinig spelers) streden VAS, Caïssa, Almere, Zukertort en Amsterdam West om het recht om te mogen blijven bestaan. Er staat dus nogal wat op het spel!

TEAM-VAS

Ik zal hieronder de spelers van TEAM-VAS introduceren in volgorde van oplopende ELO:

1. Elmer van Eeghen, 1471
Hij is de team-captain. Uiteindelijk verantwoordelijk voor het inleveren van de opstelling. Uiteraard moet er ook met hem overlegd worden bij een remiseaanbod, maar daar houdt niet iedere VAS-speler zich netjes aan. Heeft uiteraard grote betrokkenheid met VAS.

2. Betty van Cleef, 1642
Al jaren een onmisbare schakel bij VAS. Achter de schermen (keuken), verzorgt zij op wedstrijddagen al jaren een uitgekiende maaltijd voor de spelers, die ervoor zorgt dat zij tot grote hoogte kunnen stijgen. Zij heeft net een nieuw boek uitgebracht (haar 3e alweer); getiteld; “The Chess Diet”. Hierin wordt onder andere een recept uit de doeken gedaan gebaseerd op grote hoeveelheden koffie en bananen. Gegarandeerd 100+ ELO-punten winst.
Het mag dan ook geen verbazing wekken dat deze in grote hoeveelheden werden geconsumeerd tijdens het kamp.

3. Elco Hakvoort, 1815
Voorzitter van VAS. De club gaat hem uiteraard nauw aan het hart. Boven iedere twijfel verheven. Redelijke clubschaker.

4. Remy Hakvoort, 2054
Voorzitter van Ganzenbordvereniging “Uit de Put”. Tijdens schaakkamp 2019 bleek al dat voor hem Ganzenborden belangrijker is dan schaken. Tijdens de coronapandemie is dat alleen maar toegenomen. Is desondanks geen onverdienstelijk schaker, al niet altijd even betrouwbaar. Altijd in voor een potje Ganzenbord.

5. Deborah “Lotez” Ng, 2103
Zeer populaire streamer. Heeft meer dan een miljoenen volgers op sociale mediakanalen YouTube en Twitch. Streamt altijd en overal

6. Rico Paardensprong, 2287
Vaak te vinden op Cheltenham (paardenraces) en zijn andere grote hobby is schaken. Heeft betreft lichte stukken uiteraard een grote voorkeur voor het paard t.o.v. loper. Komt uit een oude schaakfamilie, verdere achtergrond momenteel onbekend.

7. Bas Haver, 2311
Sinds enkele jaren zeer betrokken bij VAS. Geeft veel trainingen aan de jeugd. Heeft ook een tweelingbroer die schaakt.

8. Fladimir Vlopnik, 2380
Nog een oude bekende van het VASkamp. In het verleden al bewezen een zeer sterke schaker te zijn, al gaat hij nog steeds wel verdacht vaak naar het toilet en doet daarna zeer sterke zetten. Beschuldigingen van valsspelen zweven om hem heen, maar zijn nooit bewezen…

9. Maxime La Vache-Giri, 2441
Vrouwelijke GM. Al lange tijd wereldtop. Als schaakhuurling speelt ze voor de hoogste bieder.

10. Jomanda, 2533
Medium/waarzegster/genezeres/oplichter? (Doorhalen wat niet van toepassing is). Ook al een oude bekende van VAS-kamp. Verliest bijna nooit dankzij haar vooruitziende blik, maar toch zijn haar resultaten wat tegenvallend soms…

We gaan van start!

Bij de start van het kamp waren er al drie rondes gespeeld. Hoe het VAS toen verging, kun je lezen in dit geweldige ronde-verslag.
Bij binnenkomst bij het kamp konden de kinderen kennismaken met de verschillende karakters en moesten daarnaast bewijzen dat zij echte VAS’ers (en daardoor te vertrouwen) waren door allerlei quizvragen over VAS te beantwoorden.

Jomanda in contact met het heden.
Dominique ook al verslaafd aan het Ganzenborden?

Tijdens het openingspraatje werden de 26 deelnemers door Voorzitter Elco bijgepraat over de verrichtingen in de vorige rondes. Daarnaast werden ze op de hoogte gesteld van het proces; iedere avond moesten de kinderen in onderling overleg met hun desbetreffende spelgroepje 4 spelers selecteren, die dan waren uitverkozen om die ronde een schaakmatch te spelen tegen andere een andere club. ’s Avonds laat zou dan de wedstrijd plaatsvinden en bij het ontbijt werd iedereen daar weer van de uitslag op de hoogte gesteld. Zoals terug te lezen in het ronde-verslag, kon bij sommige spelers twijfels worden gezet over hun motivatie. Aan de kinderen dus de zeer belangrijke taak om via het democratisch proces de juiste spelers te kiezen!

Om elkaar allemaal een beetje te leren kennen werd de kennismakingsactiviteit gedaan. Hierbij moesten de kinderen een specifieke vraag beantwoorden (antwoorden te vinden in het bos). In ruil voor het goede antwoord kregen zij een puzzelstukje. Iedereen had zo’n puzzelstukje; samen vormden die een mooi plaatje waarin ook gelijk duidelijk was wie van de leiding de bijbehorende spelgroep-begeleider was.

Nadat de spelgroepjes waren gevormd was het tijd voor serieuze zaken. Het VAS-lied moest namelijk gecomponeerd worden. De kinderen kregen de taak om een mooi clublied in elkaar te zetten.

Zie hier, hier, hier en hier voor de resultaten. Er was zelfs een heuse kinderjury die de resultaten beoordeelde. Helaas was de jury erg streng en zuinig met de uitgedeelde punten. Ook de leiding had nog een liedje gemaakt; zie hier.

Puzzelen en smikkelen

Na deze geweldige liederen, was het tijd voor een schaaktraining. Trainers Elco, Samuel, Ivo en Bas hadden weer wat moois in elkaar gezet.

Ondertussen was de keukenploeg, Betty en Elmer al druk bezig met het voorbereiden van het avondeten. Dat was dit jaar niet gemakkelijk wegens allerlei verschillende diëten en allergieën. Het gerecht was een overheerlijke pasta, naar wens met vlees, vegetarisch of glutenvrij.

Vele handen maken licht werk, zo luidt het spreekwoord. Op het kamp hadden de verschillende groepjes om de beurt verschillende soorten corvee; tafeldekken, tafel afruimen, zaal aanvegen en afwassen hoorden er allemaal bij.

Na het avondeten werden de laatste aanwijzingen besproken in een thema-moment. Verschillende kinderen hadden aanwijzingen gevonden over de verschillende leden van TEAM-VAS. Alle aanwijzingen werden nauwkeurig bijgehouden op het prikbord.

Het kampvuur

Hierna was het tijd voor het Douane-spel. Hierbij moeten de smokkelaars zoveel mogelijk langs de douane te smokkelen, terwijl deze uit alle macht probeert dit te verhinderen. Een geweldig spel!

Om 21u was het tijd voor het kampvuur. Hierbij konden de kinderen niet alleen even bijkomen van al het geren, maar ook nog eens lekkere broodjes bakken bij het vuur of marshmallows braden. Dit werd dan ook met veel enthousiasme ontvangen. Bij het kampvuur moest ook de opstelling van het team voor de volgende wedstrijd worden bepaald.

Uiteindelijk werd er gekozen voor het team bestaande uit: 1. Jomanda, 2. Maxime La Vache-Giri 3. Fladimir Vlopnik 4. Lotez.
De kok, de voorzitter en de coach werden om rating-technische redenen niet uitgekozen. De voorzitter van de Ganzenbordvereniging had het in de vorige ronde verbruid bij de harde kern door zijn remiseaanbod om snel te gaan ganzenborden. Bas Haver en Rico Paardensprong werden door enkele groepjes gekozen, maar behaalden niet de meerderheid van stemmen. Spannend hoe dit zou aflopen!

Om 22u was het tijd om naar bed te gaan.

Geef Paard!

De eerstvolgende activiteit stond de volgende dag immers al om 07.30u op het programma. Om de dag goed te beginnen werd er gestart met de Ochtendgymnastiek. Deze stond onder leiding van Elmer en Remy, die onder opzwepende muziek allerlei oefeningen deden met de kinderen. Opdrukken, buikspieren, lunches, hardlopen, evenwichtsoefeningen, yoga. Het kwam allemaal voorbij. Tevens werd er gewerkt aan het optimaliseren van een nieuwe yoga-pose; Geef Paard!

Tijd voor een goed ontbijt. Man, wat eten de kinderen veel. Ik heb nog nooit zo snel een heel brood zien verdwijnen. Het ging zelfs zo hard met het brood, dat de leiding zich genoodzaakt zag snel nog extra brood in te slaan bij de plaatselijke bakker om de volgende ochtend maar genoeg te hebben. Wat misschien ook niet meehielp, was dat de kinderen een lunchpakket moesten maken. In de middag stond immers een sportmiddag op het programma en dan heb je je energie wel echt nodig.

Na het ontbijt werden de resultaten van de vorige ronde besproken. Wederom was er weer een geweldig ronde-verslag. Dat is hier in zijn geheel te lezen.

Na het ontbijt moesten de kinderen hun volle aandacht houden bij de interessante trainingen die door de trainers waren uitgedacht.

Het Grote Handelsspel

Nadat iedereen weer wat had opstoken van de trainingen, was het tijd voor een groepsactiviteit. Het Grote Handelsspel zou namelijk dadelijk van start gaan. Her en der stonden in het bos handelsposten. Deze waren uitgedost als Nederland, Zweden, Frankrijk, Japan en Australië.
Bij de verschillende posten kon je verschillende producten krijgen, tegen verschillende koersen. Aan de kinderen de taak om aan het eind van het spel (3 rondes) zoveel mogelijk munten te verzamelen. Voorbeeld: kaas kon in de 1e ronde goedkoop worden ingekocht in Frankrijk en duur worden verkocht in Zweden, terwijl in Nederland de ganzen juist heel goedkoop waren, maar juist erg gewild in Japan.
Na iedere ronde veranderden de verschillende koersen bij de verschillende landen en moesten de kinderen weer op zoek naar een gunstige handelskoers. Maar pas op voor de Rover; als hij je tikt, moet je een lastige vraag beantwoorden of een aantal munten inleveren.

Welk land zou dit zijn?
De gevreesde Rover

Sportief middagje

Na het handelsspel was het tijd voor de sportmiddag. Deze keer wist iedereen zonder te verdwalen op het grote veld te komen. Daar eenmaal aangekomen was het eerst tijd voor een uitgebreide lunch. Dit gaf de leiding ondertussen de gelegenheid een en ander aan activiteiten uit te zetten; zo konden de verschillende teams straks strijden in de onderdelen: touwtrekken, conditieschaak, trefballen, kratlopen, Levend Scrabble en blind piramide bouwen.
De lichte regen weerhield ons niet van veel sportplezier!

De jeugd won tweemaal van de kampleiding…
De gezelligste activiteit van het kamp!

Aangezien het daarna wel hard ging regenen (volgens mij de 1e keer tijdens al die jaren VASKamp) gingen we snel terug naar het scoutinggebouw en volgenden vele uren zelfstandig schaakplezier. De variant Bug house werd met veel fanatisme gespeeld. Anderen kozen ervoor om opdrachtschaak te doen, rustig een Donald Duck te lezen of een ander spelletje te spelen (Exploding Kittens). Kortom: iedereen vermaakte zich prima ondanks dat het buiten keihard regende.

Daarna was het weer tijd voor het avondeten. Nasi deze keer. Ook weer overheerlijk klaargemaakt door Betty en Elmer.

Iedereen verdacht?!

Aansluitend kon gelijk de laatste aanwijzingen worden besproken.
Zo bleek Maxime La-Vache-Giri te zijn benaderd door diverse clubs maar bood VAS het meeste geld. Daarom speelde ze voor VAS. Of tenminste, dat claimde zij…
Bas Haver werd via een onschuldige Instagram-post van onze vlogger Lotez ontmaskert: hij was schakend te zien bij Caïssa?
Over Rico Paardensprong kwam ondertussen meer familiegeschiedenis boven tafel: het bleek dat zijn voorvader tegen de toenmalige fusie en naamswijziging was van VAS. Dat zat de familie Paardensprong nog steeds niet lekker.
Bij Jomanda werden eindelijk vraagtekens gezet. Ze bleek haar helderziendheid in te zetten om te gokken op een eindoverwinning voor Zukertort. Ze hoopte zo haar dalende inkomsten enigszins aan te vullen.
Van Vlopnik werd een strafblad gevonden, met behoorlijke aantijgingen. Zo zou hij ooit zijn geschorst vanwege het gebruik van pocket Fritz, omkoping van de tegenstander en het breken van een vijandig been. Of dit nou de speler is die je naar voren wil schuiven als club?

Doorgeefstrijd

Na het avondeten was het tijd voor superdoorgeefschaak. Op 14 verschillende borden werd de strijd uitgevochten. Het team aan de binnenkant wist driemaal te overwinnen. Een geflatteerde uitslag, want het ging er spannend aan toe. Maar gelukkig was er sowieso hartstikke veel pret!

Kampvuur ging wegens de regen helaas niet door. Maar er moest uiteraard nog wel een team worden samengesteld voor die avond. Na veel beraadslagen werd uiteindelijk besloten om Jomanda uit de opstelling te zetten. Vlopnik mocht (ondanks zijn strafblad en valsspelen) blijven. Besloten werd om Bas Haver een kans te geven, evenals Rico paardensprong. Ook Maxime mocht blijven zitten. Het team was daardoor: 1. Vlopnik, 2. La Vache-Giri, 3. Rico Paardensprong 4. Bas Haver.

Na de tekencontrole was het om 22u wederom bedtijd.

Persmomentje

Het werd wederom een kort nachtje voor de kinderen. Aangezien er zoveel was gebeurd die dag, lagen ze nog lang na te praten. En dan ging ook nog eens de wekker om 07.30 voor de ochtendgymnastiek! Uiteindelijk gaf iedereen acte de préséance en kon er volop worden gesport. Hardlopen, hink-stap-sprong, kruiwagentje waren enkele onderdelen van het repertoire.

Bij het ontbijt was het tijd om de resultaten van de laatste ronde te bespreken. Wederom te vinden in een geweldig ronde-verslag. Het bleek dat we in punten precies gelijk waren geëindigd met Zukertort. En dus moest er een barrage plaatsvinden om te bepalen wie het toernooi zou winnen en dus zou mogen blijven bestaan. De kinderen hadden tot 12u om te bepalen welk lid van TEAM-VAS de uitverkorene zou worden om de eer van VAS te verdedigen.

Maar voordat het zover is was het eerst tijd voor een persmomentje; de vader van Bas was bereid gevonden om de groepsfoto te nemen. Dank hiervoor! Daarna stond de laatste training op het programma. Hierbij werd een zelfbedachte schaakvariant geprobeerd: “Omkoopschaak”. Een van je stukken is de omkoper en mag een stuk van de tegenstander omkopen onder bepaalde omstandigheden. Dit kan je enorm helpen. Maar je wil ook niet je eigen omkoper snel ontmaskeren… Erg leuk!

Legendarische ontknoping

De laatste activiteit was het Levend Stratego. 2 teams strijden om elkaars vlaggen die ergens in het bos zijn verstopt. Een klassieker!

Nadat iedereen moe was van het rennen, moest er nog worden bepaald wie VAS zou vertegenwoordigen in de play-off. Uiteindelijk werd er gekozen voor Fladimir Vlopnik. De kinderen hadden zeer veel vertrouwen in zijn valsspeel skills. Hij bleek tegen Robert Ris te moeten. 

De partij is hier te volgen. De partij werd gespeeld tijdens het pannenkoeken eten. Terwijl Vlopnik live achter de PC zijn partij zat te spelen, gaf Bas commentaar op het demobord en zorgde zo dat iedereen kon volgen wat er tijdens de partij gebeurde.

Gespannen blikken…

In een zeer spannende partij ging het lang gelijk op, totdat Vlopnik op zet 51 zijn dame weggaf. Hij deed zowaar een Lotez-Gambit. Helaas hadden zijn valsspeel skills hem in de steek gelaten en verliet daarom de zaal om op het toilet verder uit te huilen. Maar gelukkig waren enkele slimme VAS’ers bereid om Vlopnik te helpen. Zij wisten namelijk een erg ingewikkeld matmotief te vinden die in de stelling verborgen zat. De ontknoping vind je hier
Vlopnik werd snel van de pot af getrokken om de rest van de partij uit te spelen. En zo mag VAS blijven bestaan als enige club van Amsterdam!

Nu in de boekwinkel!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *