Schaken in de meivakantie: Raghav scoort TPR van 2200

Er is volop geschaakt! Een overzichtje van de VAS-jeugd: een toernooi met volop VAS-winnaars, het Oranjetoernooi diep in de nacht, het NK-ABC en de Nationale Sportherdenking. Met als hoogtepunt Raghav die echt iets ongekends heeft gedaan in een weekendtoernooi.

Rapidtienkampen

Heel veel VAS’ers waren van de partij bij het rapidtoernooi van de EsPion. Een fijne formule: tienkampen ingedeeld op rating. Het trok volop aandacht van onze jeugd doordat enthousiaste trainers Daan (die overigens zelf de A-groep won) en Edgar hun VAS-kinderen meesleepten.
Raghav deed alvast een voorschot op wat hij later deze vakantie zou bereiken. Hij won de tweede groep heel knap, tegen allemaal 1700-tjes. 8,5 uit 9 is nog duidelijk ook…
In de derde groep ging Mick er met de winst vandoor (8 uit 9). Hij is terug van nooit weggeweest. Maurits kwam ook behoorlijk mee met 5 punten. Goed dat zij aan zulke toernooien deelnemen 💪
Bregje won de vijfde groep. Wat een hoeveelheid VAS-winnaars al! Zij deelde de zes punten nog wel met Émilien, knap van hem ook.
Olav kwam met twee anderen op 7 punten, heel goed… Ook Saffran deed het prima in die groep met 6 punten. Onder hem Imre (5,5 punten) en Alex (5 punten) in groep zes. Daniël had het wel wat zwaar hier: hij sprokkelde 1 punt bij elkaar.
Tako werd derde in de laatste groep. Leuk om mee te doen aan zulke toernooien!

Tot diep in de nacht

Het legendarische Oranjetoernooi is van negen tot drie uur. Niet heel verrassend lijkt dat, totdat ik vertel dat het om negen uur ‘s avonds gaat, tijdens de Koningsnacht. Vorig jaar stal William de show als twaalfjarige, en deze keer nam hij Take en Jan mee. Ze hadden een hartstikke leuke avond! William bereikte de elitegroep en moest plotseling tegen allemaal grote namen snelschaken zoals Hing Ting Lai, Manuel Bosboom en Job Emans. Take bereikte in groep 2 netjes de tweede plek en verdiende zo en passant een aardig bedragje.
We troffen ook veel andere VAS’ers: Joost, Joris, Luc, Filip, Remy, Elco, Jouke, Lode, Jaap en Rafael. Bas eindigde als derde van het toernooi! Het was weer een memorabele editie. De voorzitter van VAS kwam bijvoorbeeld thuis met een gebroken bril na een handgemeen met ondergetekende, oeps…

NK-ABC

De vakantie stond al helemaal in het teken van schaken voor de NK-gangers Rafael, Jule, Take, Jan en William. Hieronder foto’s van Ilja Kalle (en eentje van de toernooidirecteur Yannic):

Jule wist bij de meiden t/m 18 jaar nog derde te worden, maar echt heel blij kon ze daar niet mee zijn aangezien ze vorig jaar nog de titel binnensleepte.
Rafael kwam met grootse plannen, maar het viel allemaal niet zijn kant op (3 uit 7). Om zijn week toch maar opvallend te maken, besloot hij voor de laatste ronde de héle avond door te schaken, als onderdeel van de recordpoging 150 non-stop schaken in één ruimte.
William kwam nog goed mee in de categorie t/m 14 jaar en begon halverwege hoop te hebben voor een ereplaats, maar dat bleek teveel van het goede. Hij eindigde met een 50% score.
Jan scoorde het halfje van zijn leven door in de laatste ronde van de nul af te komen. Een vertekend beeld, want hij schaakte echt weer goed dit toernooi. Maar het niveau ligt zo hoog: er werden nauwelijks fouten gemaakt en elk klein dingetje werd afgestraft. Volgend jaar mag hij nog eens proberen mee te doen in de categorie t/m 16 jaar. Best knap dat hij er al tussenzit dus.
Take bereikte niet waar hij op gehoopt had maar bleef altijd met goede moed. Dat leverde 2 punten op en een flink ratingverlies. Hij kon ook alles behalve vertrouwen op zijn schaakvrienden 😅

Op de laatste dag kwam ik ook langs en het viel op dat het toernooi echt fantastisch georganiseerd was, met alles erop en eraan. Een mooi schaakwalhalla voor de uitverkorenen onder ons. De VAS’ers waren dan ook in opperbeste stemming ondanks de resultaten. Heel goed!
Ze boden daar gratis mandarijnen aan, maar dat hebben ze geweten. Die waren helemaal op de laatste dagen. Jullie mogen één keer raden waarom.
Op de toernooiwebsite staan hele goede verslagen waar iedereen aan bod komt. En we zagen de VAS’ers volop voorbij komen in beeld. Bijvoorbeeld bij het Jeugdjournaal en Instagram:

Herdenken

Op 4 mei was de Nationale Dodenherdenking. In de oorlog heeft VAS 36 leden verloren (van de circa 150). Een onwerkelijk aantal. De Sportherdenking bij het Olympisch Stadion stond in het teken van schaken dit jaar, omdat de KNSB 150 jaar bestaat. Jeugdlid Daniel sprak namens VAS.
Binnenkort zal Lode meer delen hierover met iedereen, op de website. Het kwam ook al voorbij op AT5 en NOS.

Zes wedstrijden lang 2200

Op goed geluk was Raghav ingeschreven voor de hoogste groep van het 13e WLC Weekendtoernooi in Eindhoven. Als laatst geplaatste zou een winstje al mooi meegenomen zijn. Hij zat in een groep met allemaal titelhouders…
Hij begon al met een soepele overwinning op een 1900-speler. Dat heeft hij in de Kerstvakantie ook al laten zien, maar dat maakt het niet minder knap.
En toen mocht hij tegen nog sterkere spelers. 2000: prima remise met zwart. Tegen een FM met 2100: weer remise… Dit begint heel opmerkelijk te worden! Dit zijn namelijk echt klassieke partijen met lange denktijd, dan zijn dit soort stunten uitzonderlijk.
Vervolgens mocht hij tegen een 2000-speler en daar wist hij van te winnen. Bizar: hij moest nu tegen IM Herman Grooten. Bekend als auteur van allerlei schaakboeken. Oké, die mag je verliezen inderdaad.
Maar de wraak was zoet. In de laatste ronde jumpte Raghav toch over hem heen! Door met een práchtige partij te winnen. Het was een squeeze, totaal dominerend en de tegenstander langzaam wurgend. Echt ongekend.

Hiermee scoort hij 4 uit 6, met een toernooiprestatierating van… 2200! (Sommige rekentools geven ietsjes hoger aan, maar dit is sowieso indrukwekkend.)
Dit is dus een negenjarige die zes rondes lang, in een klassiek tempo, uitzonderlijke schakers kan overtreffen. Zes rondes, dan is dat geen gelukje meer.
Hij won hiermee de ratingprijs t/m 1900.

Raghav stijgt boven zichzelf uit als hij het gevoel heeft iets bijzonders neer te zetten. Het is duidelijk dat hij daadwerkelijk op het pad zit van de buitencategorie. In de wandelgangen worden vergelijkingen getrokken met Teimour Radjabov en Daniël Stellwagen.
Maar goed, dat is een mooie vooruitblik. In de tussentijd moet je het schaken héél leuk vinden wil je zo ver komen. En dat valt echt op aan Raghav: er zijn weinig op VAS die een grotere liefde voor het spelletje laten zien. Houden zo!

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *