Scholentoernooi: Alex leidt De Triangel tot kampioenschap

Veel verrassendere finales ga je niet zien. De topfavorieten waren een schim van zichzelf en andere scholen kwamen met serieuze remontada’s op de proppen. De gekste dingen kunnen gebeuren in de Finale van het SGA Basisscholenkampioenschap.

Op zondag 14 juli streden 16 scholen om de drie podiumplekken, maar ook voor 7 tickets naar het Nederlands Kampioenschap. De Batjanzaal was dan ook helemaal afgeladen.

VAS-kleuren in de top drie

Teamleider Khoi kreeg meerdere hartverzakkingen, maar kon hier gelukkig vrolijk zijn duimen omhoog steken.

Alex was de sterkste man van de dag. Op het eerste bord moest hij eenmaal een halfje afstaan. Tegen Kien, aan wie complimenten!
Alex leidt De Triangel naar een hele duidelijke eerste plek. Vorig jaar werden ze nog tweede, toen Achyuth kopman was. In deze grote schoenen past hij erg goed. Zelfs beter!
Het team won alles met best goede cijfers. Alleen de Jozefschool (waar VAS’er Lode kennelijk uitstekend lesgeeft) kon ze op 2-2 houden.

Het team van AICS heeft ook een VAS-kleurtje. Op bord 4 zit namelijk Aadith, die 4,5 uit 5 scoorde. Hij heeft het team behoorlijk gedragen eigenlijk. Maar ook de teambegeleider kennen we: onze jeugdtrainer Arik.
Dit team is nét op de derde plek terechtgekomen. En daarmee mogen zij mooie medailles en een beker mee naar huis nemen. Heel knap, want in de Halve Finale kwamen ze nog maar op de achtste plek. Ze hebben dus verrassend meer in hun mars.

Maar de één-na-grootste verrassing (er komt een nog grotere verrassing) is de A. Bekemaschool. Tung beleefde de dag van zijn leven met onder andere een winst tegen Imre en 4 uit 7 op het loodzware eerste bord. Zusje Lan speelde twee partijtjes en wist één daarvan te winnen.
Ze hebben hun school behoorlijk op de kaart gezet, want het is de eerste keer dat ze hieraan deelnemen.

De top drie op het podium.

ROLLERCOASTERTOERNOOI

Dan nu de allergrootste verrassing: De Pinksterbloem. Dit team met drie VAS’ers kroonde zich tot topfavoriet door de Halve Finale te eindigen op plek nummer één. Ze straalden zelfvertrouwen uit. Een beker moest er wel in zitten. Het NK-ticket was een zekerheidje.
Misschien was het dat Imre deze keer geen vertrouwd Ajax-shirtje aan had, maar eentje van City. Of dat Ben in zijn hoofd zijn eigen feestje aan het vieren was dat hij speciaal hiervoor had afgezegd.
Maar vandaag vielen ze keihard door de mand. De sterkste schaker van het toernooi (Imre) haalde een – voor hem – magere 4,5 uit 7.

Het dieptepunt kwam in ronde 4. Ze moesten aantreden tegen de A. Bekemaschool. En daar wordt het een beetje persoonlijk, want ik heb zelf op De Grote Beer gezeten. Dat is de andere school in Duivendrecht. En nu ben ik (samen met Khoi) de schaaktrainer op De Pinksterbloem. Oftewel: oude rivaliteit leeft weer op.
4-0 verlies! Het had niet veel gescheeld, of het was hier ook al 6-0 geworden. Het voelde in ieder geval bijna hetzelfde 😉

Daarna was de route naar beneden ingezet. Uiteindelijk kwam De Pinksterbloem terecht op de allerlaagste tafel in de laatste ronde.
En daar gebeurde toch het wonder waar je eigenlijk niet meer in geloofde. Ze plaatsen zich in de top 7 en zijn door naar het NK.
Door met 4-0 te winnen (wat nog wel billenknijpen was), sprongen ze opeens over de rest van de middenmoot heen.

Het was hun slechtste schaakdag ooit, maar ook hun meest gelukkige schaakdag ooit.
Eytan boekte wel nog redelijke resultaten met 4,5 uit 7. Alleen was het mat-in-twee weggeven toch een behoorlijk smetje op zijn score, en ook hij moest dinsdag bij het schoolschaken geloven aan de straftraining.

De Pinksterbloem maakte er een vrolijke dag van hoor!

Knokken voor de bordpunten

Oscar Carré had een zware dag. Lieven wist enkel 1 uit 5 te scoren. Amira kwam tot 3 uit 5 een bordje lager. Kopman is oud-VAS’er Olivier. Dat is natuurlijk leuk om te zien, dat hij het schaken niet verleerd is! Hij begon en eindigde met een winst, en dat is een prima resultaat op bord 1.

Kien was de remisekoning van de dag. Drie keer was dat het eindresultaat. Ook won hij eenmaal. Die knappe remise was tegen Alex, en dan kan je dag niet meer kapot! De Nieuwe Kring kwam tot 4 matchpunten.

De Achthoek, het team van captain Aran, moest een aderlating zien te overleven en dat bleek erg lastig. YiCheng was namelijk ziek.
Opeens moest Milo de honneurs waarnemen op bord 1. Met zijn twee remises kan hij nog best trots zijn, want het is echt niet makkelijk daar.
Het was een flinke tegenvaller voor het team, dat niet verder kwam dan 4,5 bordpunten sprokkelen.

Het echte dreamteam

Dat zijn de vrijwilligers natuurlijk.

De hulp vandaag kwam van niemand minder dan indeler Ivo. Die weer feilloos indeelde. Alhoewel kwade tongen zullen beweren dat De Pinksterbloem indelen op de laagste tafel een inside job was…
En verder waren ook onze jonge trainers en persoonlijke SGA-kampioenen Take en William aanwezig om te beren. En oh ja, tussendoor ook wat tafelleidersactiviteiten. Ze hadden er de grootste plezier in, dat was leuk om te zien.
De zaal werd uitstekend gehost door Mustapha, waarvoor dank.


Voor de eindstanden, zie de SGA-website: http://www.sgaschaken.nl/finale-scholentoernooi-verrassend-middagje/

En meer teamfoto’s zijn welkom!

Tekst: Samuel Cohn

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *