SGA jeugdexterne: onderlinge strijd en broedermoord

De jeugdexterne ronde van deze week staat volop in het teken van gegarandeerde matchpunten voor VAS. De onderlinge wedstrijden stonden namelijk in de planning. Het was vooral de vraag of die matchpunten naar het eerste of het tweede team zou gaan. Bijna kwam het tot een verrassing!
Verder had VAS C6 een team van Zukertort op bezoek, wat wisselend succes opleverde.

A-competitie: eerste team maakt zijn naam waar

Op papier scheelt het echt niet zoveel – ze zijn vrij gelijkwaardig opgesteld: VAS A1 en A2 kan zomaar in 2-2 eindigen. Echter bleek Felix compleet in vorm. De successen rijgt hij de afgelopen tijd aan elkaar, en deze keer was Mick daar het slachtoffer van. Al snel won Felix materiaal en hij maakte het soepeltjes af.
Op bord 4 bleek Lennox nog een maatje te groot voor David B.. David maakt een gestage opmars in zijn schaakontwikkeling, maar Lennox heeft een heel degelijke basis opgebouwd de afgelopen zeven jaar bij VAS. Interessante strijd desalniettemin.
Het was lang genieten op bord 2, waar Maurits een vernietigende koningsaanval op Jan afvuurde. Die g-pion van ‘m bleef maar gaan, de lijnen kwamen open en de stukken marcheerden binnen. Wat heeft die Maurits toch een heerlijk schaakgevoel. Maar voortaan zal hij toch echt bij elke zet een minuut lang de tijd moeten nemen voor de blundercheck. Hij overzag een paardvork in één en kon daarna opgeven. Als hij die gewoonte erin slijpt, wordt het lastig om hem af te stoppen. Dat heeft-ie in eigen hand!
De andere spannende strijd werd op bord 1 verwacht, en dat maakte Take en Rufus compleet waar. Het was een stelling die als een vulkaan op elk moment kon uitbarsten. Erg veel drukopbouw van Rufus, maar het gaatje kon hij maar niet echt vinden. Jammer, want daarna bleef hij met structurele zwaktes achter. Take dempte de activiteit in het eindspel en kon een randpion naar de overkant laten lopen. Het was een ontzettend lange zit – ze zaten nog tot 21.30 aan het vluggeren. Maar dat vonden ze niet genoeg: enthousiast als ze zijn, wilden ze nog uitgebreid analyseren daarna!

De uitslag: een dikke 4-0 voor het eerste team. Op ramkoers voor de eerste plek?
VAS A2 hoeft echter niet te treuren. Qua speelsterkte is dit echt een vertekend beeld, ze gaan het nog ver schoppen in deze competitie. Liever nu de harde lessen leren dan straks tegen Zukertort.

Hoofdklasse: wie kent de vijftig-zettenregel?

VAS C1 – VAS C2
William krijgt het altijd voor elkaar een type stelling op het bord te krijgen waar hij zo in kan uitblinken. Positionele strijd, rustige opbouw, strategie. Maar een voortijdige wending liet zien dat hij ook tactisch in orde was. Hij kwam een pion voor te staan tegen Andrija en daarna was het een kwestie van afmaken.


De snelste overwinning was echter van Émiliën, die Tobias’ gift gretig aannam.
De verrassing van de dag was toen Bregje het opportunistische spel van Raghav op zijn plek zette. Op zich stond hij beter, met een gedekte vrijpion. Maar Bregje had een prima fort opgebouwd. In plaats van leven met de consequenties, ging Raghav forceren. Zijn doorbraakplan werd door Bregje feilloos afgestraft met mat. Een waardevolle les hopelijk.

Max geeft nooit op
Max kwam een kwaliteit voor tegen Kayen, maar die liet zien een taaie te zijn. Een tricky eindspel wist hij te liquideren. Max bleef de kwaliteit voorstaan, maar op een gegeven moment heb je daar weinig meer aan. Het was nu enkel toren tegen loper op het bord (en natuurlijk de koningen).

Het leidde tot het nodige gelach, want Kayen was al dertig zetten lang z’n loper heen-en-weer aan het schuiven. Of Max niet wat beters te doen had op z’n vrije avond? Kennelijk niet, want de remise-aanbiedingen werden door Max koelbloedig afgeslagen.
Max bleef doodserieus doorspelen. En terecht! Een foutje zit hier in een kleine hoek, alhoewel hij misschien wel wat geniepigere trucjes had kunnen proberen. Kayen was gelukkig hartstikke scherp deze keer en liet zich niet in de maling nemen.

Na de 100ste partijzet geloofde Max het wel en werd remise afgesproken. Twee zetten voordat Kayen officieel de vijftig-zettenregel kon claimen. Dat kan je doen als vijftig zetten lang niets geslagen is of geen pion bewogen heeft en wordt de partij gelijkspel verklaard.

Kayen had de tijd van zijn leven in het eindspel.

Uiteindelijk is de uitslag dus best nipt geworden. VAS C1 wint met 2,5-1,5, het had niet veel gescheeld. Knap gestreden van ons tweede team! Dit belooft veel goeds voor de rest van het seizoen. Lukt het om twéé bekers over te houden uit de Hoofdklasse?

De trotse promovendi in de Hoofdklasse
Het gepromoveerde VAS C3 komt er een beetje bekaaid vanaf in deze verslagjes. Ze spelen vaak een ronde later in de week. De vorige keer op de donderdag tegen SVAW C1, een topteam. Invaller Alex kwam met een fantastische stunt door van Sven Winter te winnen! Voor de rest (Imre, Saffran en Emiel) was het inderdaad een maatje te groot nog.
Deze keer spelen ze aanstaande vrijdag tegen Zukertort C2, de kans voor ze om moraal te tanken. Veel succes alvast!

Eerste & Tweede Klasse

Competitieleider Florence, teamleiders Ahu en Wilmer kijken toe. De foto komt van teamleider Agnes!

VAS C4 – VAS C5
Helaas was de vierdebordspeler van het vijfde team op het laatste moment ziek. Dat is een tegenvaller, want dan moet je van erg goede huize komen voor een resultaat.
Koen-Yan wachtte nog op zijn eerste overwinning. Maar hij trof met Baris een uitstekende schaker, die het weer beheerst afmaakte.
Harvey had heel veel geluk en kon losgaan met een zogeheten dolle toren! De koning van Ivan kon worden achtervolgd door schaakjes. Toen hij de toren pakte, was het pat.
Joshua trof invaller Tjeerd. Leuk dat de nieuweling zich bereid toont te spelen in een VAS-team! En hij debuteert met verve, want dat kon hij beklinken met een stevige overwinning.

De tweede wedstrijd lukte het wel om flink te stunten: 2-2 zou het worden, ondanks dat het vijfde team een speler ontbrak!
Harvey verloor dan wel van Baris, maar Koen-Yan kreeg het voor elkaar Ivan te verslaan. En David R. had het zwaar tegen Joshua, die zo zijn tweede partij wel wist te winnen.

VAS C6 – Zukertort C4
In de eerste wedstrijd van de dag sloegen de gebroeders Albert toe: zowel Dani als Marci kwamen met winsten. Zo sleepten ze het team naar 2-2. Een prima begin!
De tweede wedstrijd lieten ze het echter beiden kantje-boord afweten. Ze stonden vaak aanvallend, op het punt zelf toe te slaan. Maar vergaten hun eigen koningsveiligheid. Gelukkig was het Amira die toesloeg. De partij kantelde snel toen ze de dame er vanaf sloeg. Het hek was van de dam en ze pakte alles wat ze pakken kon, inclusief het bordpunt.
Nova Z. wist met een mooie penning de dame te bemachtigen, maar kon het niet naar een winst leiden. Een stukje voorzichtigheid is voortaan geboden!

Illegale zet of geniaal openingsnieuwtje?
Maar nog even terug naar Nova’s wedstrijd van de dag. De tegenstander was wat laat de eerste ronde. Nova verveelde zich een beetje en had wel zin in een geintje. Dit was de positie na haar tweede zet:

Nova speelt het frisse idee 2.Pb1-d3.

En wie denkt: heeft Samuel niet de zwarte stukken verkeerd geplaatst in dit plaatje? Nee, dat is echt hoe het stond…
De grap was dat de tegenstander nooit iets doorhad, ik liet het maar doorspelen want dit was wel erg grappig. Helaas mocht het niet baten. Nova kwam goed voor te staan, maar onderschatte welk gevaar de tegenstander kon stichten. Hij promoveerde en toen was het toch snel over met de pret.

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *