SGA Pupillendag: welke beker ging níét naar een VAS’er?

Zondag 10 april was een grote dag voor de kleinsten. Het SGA-kampioenschap in de F-, G- en H-categorie: allemaal negen jaar of jonger. En in elke categorie een VAS’er aan de top, in volgorde: Alex, Raghav en Ira. Wat een oogst!

SVAW heeft er sowieso een vrolijke en mooie dag van gemaakt als organisator. Ziehier ook het fijne verslag (met volledige eindstanden): http://www.sgaschaken.nl/pupillendag-alex-raghav-en-ira-de-besten/

***

Bij de F’jes (t/m 9 jaar) was Alex heer en meester. Hij liet iedereen achter zich: 7 uit 7. Niet gek natuurlijk, want hij is een nationale topper!
Nova had het wat zwaarder, maar kreeg het met 3 uit 7 voor elkaar Beste Meisje te worden. Leuk dat ze meedeed, zo hoort dat! En zijdelings heeft ze zo toch een felbegeerde NK-plek binnen gehengeld.

Het mooiste verhaal van de dag is natuurlijk de gigantische opkomst van Ira. Raghav begon allemaal mooie bekers mee naar huis te nemen, zij oefende thuis erop los tegen haar grote broer en wilde ook het echte schaakleven in! En zo is dit jaar lid van VAS geworden, op haar zesde.
Aan schaakgenen geen gebrek: ze jumpte al van trainingsgroep naar trainingsgroep. Opstapje vormde geen probleem, Stap 1 bleek ook geen geheimen te bewaren voor haar, en nu leert ze verder bij Stap 1+ van trainer Hans. Op het bord weet ze ook al behoorlijke tegenstanders van het bord te vegen. Een gigantische groei vergeleken met het Zwarte Veulen GP van een half jaar geleden; toen moest ze nog hard vechten voor de puntjes in de laagste speelgroep.
Al het trainen en groeien mondt nu uit in een dikverdiend Amsterdams kampioenschap in de categorie t/m 7 jaar (waar ze nota bene nog een jaar mag uitkomen dus…). Ze eindigde met 5 uit 7 in een gecombineerde groep met de G- en H-categorie, dat betekent dat ze echt veel oudere kinderen heeft overstegen al.

De leukste match van de dag kwam in ronde vijf: Raghav versus Ira!

De honderd procent score van Raghav kwam nooit in gevaar en hij voltooide zijn sportieve plicht. Hij beleefde zo een perfecte dag. Dikverdiend kampioenschap t/m 8 jaar van de SGA. Nu op naar het NK waar hij zijn titel mag verdedigen 🙂
In die categorie hebben we ook het talentje Kien rondlopen. Hij wist alles te winnen (behalve van Raghav) en sleepte daarmee de tweede plek binnen t/m 8 jaar. Stevig standgehouden dus, en hij kan hoge ogen gooien bij het NK!
Verder was Harvey ook hartstikke goed bezig. Een gretige nieuwe schaker bij VAS. Hij kan met een derde plek t/m 7 jaar vertrouwen tanken voor de komende schaakjaren. Die prijzenkast gaat nog flink groeien hoor…

Al met al hebben de zes VAS’ers samen 7 van de 12 bekers in de wacht gesleept (Ira kreeg ook de beker voor Beste Meisje)! Ongekend hoor…
Voor het NK hebben zich hiermee geplaatst: Alex, Raghav, Kien, Ira en Nova. We blijven ze volgen natuurlijk…
En volgend jaar moeten meer pupillen deelnemen: er valt een boel te halen bij zo’n toernooi. En nee, niet alleen bekers, ook flink wat schaakplezier.

Maar opgepast! De namen die naar boven komen drijven bij deze jongste kampioenschappen zien we vaker niet dan wel prominent terugkomen bij kampioenschappen vijf jaar later. Het is ook een kwestie van het enthousiasme vasthouden, doorzetten, blijven verbeteren en eigenlijk vooral enthousiasme vasthouden.
Voor nu is het belangrijk dat deze jeugdspelers een bijzonder toernooi hebben meegemaakt! En hier nog lang trots op zullen terugkijken als eerste moment waar ze doorhebben wat in hun mars zit.

Tekst: Samuel Cohn
Foto’s (van boven naar beneden): Vilas, Anne Marthe, Khoi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *