Spanning om te snijden bij de jeugd, online én op het bord!

De schakers van VAS kunnen dit jaar neerstrijken in een groene oase. Dat is eens wat anders dan zo’n grijs computerscherm! Het was duidelijk dat de jeugdspelers de extra zuurstof goed tot zich namen, er werd prachtig geconcentreerd tijdens de schaakpartijen.
Ach tja, we krijgen er niet genoeg van: achttien schakers logden ook gewoon deze zaterdag in voor de online competitie. En daar hebben we gekregen wat we wilden, VAS staat fier op kop in het klassement!

Wie doen nog mee voor de prijzen?

Eerst terug naar onze eigen clubavond. De interne competitie is bijna ten einde. Nog twee rondes te gaan, en dan gaan we winnaars uitroepen. Belangrijk om te komen dus en de eindsprint in te zetten.

De spannendste competitie is op dit moment de Ladder. Hier tellen alle partijen voor mee! Er zijn maar liefst zeven schakers met een serieuze kans op de eerste plek: Daniel, David B., Raghav, Jean, Vigo, Kien en Andrija. Op die partijen gaan we letten, want dat is een prestigieuze beker om te winnen…

In de Pionnengroep is het vooral het brons waar velen van kunnen dromen: Peter, Zümra en Victor moeten hun best doen om Rayan in te halen (die zijn partijen al gespeeld heeft).
In de Paardengroep zien we een titelrace van jewelste, tussen Vihaan en Kay. Ze moeten beiden nog één partij, gaat dat beslissend worden? Of toch Luke, die een partijtje achterloopt?
In de Lopergroep staat Thomas momenteel aan top, maar zijn grote concurrent Joshua heeft nog twee partijen in te halen. Dat gaat nagelbijten worden voor Thomas…
David B. is niet alleen in de race voor de Laddercompetitie, ook in de Torengroep gaat hij momenteel aan kop. Met een wondertje komt Felix langszij. Wat sowieso vaststaat: die twee verdienen een promotie!
De winnaar van de Damegroep kon je al van ver zien aankomen. Raghav heeft met een ronde te spelen de titel al op zak, gefeliciteerd! Dan is het met name de tweede promotieplek die veel strijd gaat opleveren. Saffran, Olav of Emiel? Of laten alledrie het compleet afweten met alle spanning en kan Imre er als lachende derde vandoor gaan?
Voor de hoogste twee groepen is het nog even onduidelijk wat de uitkomst gaat worden. Andrija of William in de Koningsgroep? En al helemaal bij de Kroongroep. Misschien is het een sterk idee om deze partijen op het gloednieuwe podium te laten afspelen. Dit gaat immers om het clubkampioenschap! Rufus heeft een abonnement op deze titel, of weet Mick of Take ermee vandoor te gaan?

De bonusprijs wordt uitgereikt aan de hand van revanchepotjes. Wie krijgt het voor elkaar om zijn tegenstander ook in het snelschaakpotje van het bord te vegen? Op dit moment staan David B. (hé, waar heb ik die naam eerder gezien?) en Saffran precies gelijk. Everest is hun naaste belager, met één puntje minder. Snel schaken dus voor deze drie!

Kayen en Max laadden zich op met een schaakpartij.

Alle actuele uitslagen standen worden netjes bijgehouden door Jolein en Zwaan, en zijn hier te vinden: https://www.vas1822.nl/standen-interne-jeugdcompetitie/

VAS – Jeugd online overduidelijk de allerbeste ooit van Nederland

We blijven stug doorgaan met online schaken op de zaterdagavond, en dat levert wat op… En jaja, we zijn dan wel nooit eerste geworden bij zo’n toernooi, maar we zijn wel gewoon de allerbeste!
In het klassement hebben we Kennemer Combinatie ingehaald. Dat is een unicum dit seizoen, als ik de eindstand van de landelijke Meesterklasse E, D, C en A bekijk. Maar we zijn nu beter!
En hoeveel punten beter dan? Nou, KC heeft 1083 punten en VAS 1084. Wat heet: een volle punt meer! Een snelle rekensom leert dat onze schakertjes daarmee 0,092% beter hebben gepresteerd. Oftewel: onverwoestbaar.

Voor wie het niet gelooft, hier zijn de standen te vinden: https://nosbo.nl/jeugd/kampioenschappen/857-winterkampioenschap-voor-jeugdteams

Hoe komt onze jeugd tot zulke topprestaties op het internet?

De kracht zit ‘m in de massa! De puntentelling voor deze competitie beloont daadwerkelijk de teamprestatie. Bij meer spelers zullen we namelijk ook meer bonuspunten verdienen. Zo zijn we alle vier de rondes tweede geworden, terwijl we in het toernooi zelf weleens lager eindigden.
De helden van deze zaterdag zijn David R. en Khang. Allebei wisten ze een partij te winnen (David zelfs berserkend), en elke speler met 1 of meer punten telt voor 1 bonuspunt mee in het klassement. Dat betekent dat zij hoogstpersoonlijk ons boven KC hebben getild, wat een toppers dat ze blijven vechten voor het team!

Hieronder zijn alle persoonlijke resultaten te vinden:

De Veraartjes zijn terug van weggeweest

Bovenaan onze spelerslijst prijkt ditmaal Jan Veraart. Hij bereikte daarmee de zevende plek op een deelnemersveld van ongeveer 110 spelers. Degene die trouw de clubverslagen van de afgelopen, pak ‘m beet, 150 jaar heeft gelezen, weet bij het zien van deze familienaam wat voor vlees we dan in de kuip hebben…
Altijd als ik toevallig meekijk, weet hij een prachtige tactiek voor te schotelen. Voor de liefhebbers: hieronder een heerlijk dynamisch stellinkje en Jan met de zwarte stukken. De winnende zet die hij hier vond tegen Ivo Andringa (een 1751-gerate schaker van Kennemer Combinatie) luidt: 26. … – Lxh3! Ga dat maar eens uitrekenen binnen 20 seconden…

Het idee: na gxh3 dreigt Pf3 schaakt met een vork op koning en toren. En als eerst dat vervelende paard wordt gepakt door wit (met fxe5 bijvoorbeeld) dan zet de zwarte dame al te graag mat op g2. Oei…

Blijven opletten!

Ik had het vorige week al aangekondigd: die Max moeten we in de gaten houden. De verwachting maakt hij mooi waar door nu met 21 punten door te dringen tot de prestigieuze top vier.
Ook knap natuurlijk, het puntenaantal van Raghav en Take. Vooral die Raghav is met de week beter aan het spelen, dat is mooi om te zien.
En deze keer in de categorie talent scouten: hoe komt Tako terecht tussen al die Kroongroepers? Wat een uitstekend toernooi heeft hij laten zien! Soms zitten daar ook winsten tussen tegen erg sterke spelers. Vooral op het eind raakte hij op dreef.

Dit gaat veel beloven voor volgende zaterdag. Er staat nog altijd een ronde ingepland! Ik weet niet hoe lang het nog door blijft gaan. In principe staat de laatste ronde nu op 15 maart. Maar op een gegeven moment stroomt de agenda weer vol met fysieke toernooien immers. .

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *