Keizer ronde 12: Eindelijk weer schaken!

Op bord 1 ging de strijd tussen Ticho en Khoi, waarbij Khoi (zoals omstanders het beschreven) net iets beter de theorie kende, net iets preciezer en net iets sneller speelde. Zo kon vanuit een Catelaan in een op het oog stabiele positie  ineens de partij omslaan en kon Khoi de winst naar zich toe trekken. 0-1

Op bord 2 speelde Joris van Vuure tegen Bas Haver, er kwam in een Caro-Kann (Tartakower variatie) een stabiele maar rijke positie op het bord waarbij Joris wat meer ruimte op de damevleugel had en Bas met de extra f-pion wat meer ruimte aan de andere kant kon pakken. Joris dacht met Lh6 Bas onder druk te kunnen zetten, maar zoals hij zelf opmerkte bedacht onder het weglopen na die zet dat dit niet zou werken na het antwoord Dh4, met tempo. De aanval die daaruit volgde werd wit uiteindelijk te machtig en Bas trok zo aan het langste eind. 0-1

Op bord 3 speelde Sierk tegen Bas Spoelstra een zeer scherpe partij, waarbij zwart lang rokeerde en beide dus naar hartenlust konden aanvallen. De aanval van wit leek net wat eerder te komen en zo moest zwart heel goed opletten. Een tijdje lukte dit heel aardig maar Bas zag volgens hemzelf één idee over het hoofd en dat werd hem net fataal. Sierk kon de zwarte koningstelling openbreken (waarbij op een gegeven moment beide spelers dubbele a-pionnen hadden waardoor er 4 pionnen in een kolom stonden) en zo de winst veilig stellen. 1-0

Op bord 4 leek het een interessante strijd te worden tussen Job en Casper in een variant in de Semi-Slav, helaas zag Casper een zeer sterk paardoffer op f7 over het hoofd waardoor zwart uiteindelijk zijn witveldige loper op b7 verloor en zo de zwarte stelling in elkaar stortte. 1-0 voor Job.

Op bord 5 werd er gestreden tussen Remy en Joris van Zijl, normaal ploeggenoten in de SGA competitie. In een London kon Remy succesvol e4 spelen en kreeg daardoor een licht voordeel. Joris vond echter een manier om de lichte stukken te ruilen en zo onder de druk uit te komen. Dit leidde tot een zware stukken eindspel waarbij de koningen niet tegenover elkaar stonden. Joris kon iets eerder zijn pionnen in de aanval brengen en na een mooie combinatie (met een kortstondig dame offer) kon Joris de winst toe-eigenen.  0-1

Bord 6 was er een vurige strijd tussen Roland en Luc. Luc besloot Roland uit te dagen in een Kan-Siciliaan, maar dat liep uiteindelijk niet goed af. Nadat de spelers hun stukken hadden ontwikkeld, Roland met een mooi centrum en Luc met zijn lopers azend naar de koningsvleugel, rokeerde Roland lang. Beide spelers begonnen enthousiast hun aanval, maar na een fout in de zetten-volgorde van Luc, wist Roland hem makkelijk op te rollen. 1-0
Op bord 7 zaten Jaap en Niels die een Nimzo-Indische partij tussen Spassky en Fisher aan het volgen waren, totdat Niels er genoeg van had en zijn eigen plan trok. Alle stukken werden richting de koningsvleugel bewogen, waarna er een felle strijd ontstond. Helaas was er “net niet genoeg voor beide spelers” en ze kwamen tot een remise overeen. ½ – ½

d4 en c4 waren populaire zetten in de openingen van vanavond en zo ook op bord 8 waar Rob en Jeroen elkaar troffen. Deze houden schijnbaar van ongelijke structuren, want na cxd5 in een Damegambiet, kwamen Rob en Jeroen terecht in een Karlsbad structuur. Rob bleek de positie beter te kennen en wist uiteindelijk de winst binnen te slepen. 1-0

Jos bleek op bord 9 een ware pion-snoeper te zijn tegen Patriek. Na een interessante lijn in de Damegambiet kwam Jos al snel materiaal voor te staan en wist zijn tegenstander met een geïsoleerde pion achter te laten. In ruil voor de pion en zijn beschadigde structuur, daarentegen, liep Patriek voor in de ontwikkeling van zijn stukken en had hij veel open lijnen. Uiteindelijk wogen materiaal en ontwikkeling elkaar af en eindigde het in een remise. ½-½

Op bord 10 waren Max en Michael aan de beurt. Na een Ruy-Lopez bleef Max achter met een mooi loperpaar tegen Michael’s paard en loper. Na veel manoeuvreren wist Michael uiteindelijk een doorslaggevende pion te winnen. Max heeft hard teruggevochten en een paar stukken geofferd in de aanval, maar Michael wist stand te houden en heeft uiteindelijk de partij kunnen winnen. 0-1

Michiel trof in Robbert bij zijn debuut in de keizer competitie direct een pittige tegenstander. Robbert haalde zijn geliefde Alekhine verdediging van stal. Wit pakte veel ruimte in het centrum en rokeerde lang terwijl zwart kort rokeerde. Meestal worden dat potjes waarin het de vraag is welke aanval eerder doorbreekt maar dit kwam uit op een eindspel. Toen Michiel zijn witveldige loper ingesloten zag worden in de hoek kon Robbert die toen eigenlijk een loper voorstond de partij naar zich toe trekken.

Michiel trof in Robbert bij zijn debuut in de keizercompetitie direct een pittige tegenstander. Robbert haalde zijn geliefde Alekhine verdediging van stal. Wit pakte veel ruimte in het centrum en rokeerde lang terwijl zwart kort rokeerde. Meestal worden dat potjes waarin het de vraag is welke aanval eerder doorbreekt maar dit kwam uit op een eindspel. Toen Michiel zijn witveldige loper ingesloten zag worden op c1 kon Robbert die toen eigenlijk een loper voorstond de partij naar zich toe trekken. Achteraf bleek echter dat Michiel met een alles of niets poging om de zwarte a-pion op te halen nog had kunnen winnen.

Op bord 12 was het Matteo tegen Dan. Dan speelde een Caro-Kann, een hele populaire opening onder VAS-speler op het moment. Matteo had echter geen goede vorm meegenomen uit de lockdown, hij verloor zomaar zijn g- en h-pion in de opening en moest daardoor wat risico nemen om er nog wat van te maken. Matteo offerde daarom een paard op f7 alleen had verkeerd ingeschat dat Dan dit gewoon kon negeren en dat zijn stelling volledig instortte. Dan nam dus de punten mee naar huis.

Op bord 13 speelde David tegen Tom. Tom speelde een creatieve opening met een vroege b6 maar liet daarmee David wel een groot centrum opbouwen. David toonde al vroeg in de partij ambitie door zijn pionnen op de koningsvleugel op te spelen. Dit werd uiteindelijk beloond en David wist het met een mooie aanval af te maken.

Op bord 14 speelden twee sterke jeugdleden die zich regelmatig op de clubavonden laten zien. Jan mocht met wit tegen Take. Take speelde een Caro-Kann, een opening die soms word betiteld als ‘All pawns no hope’ maar Take liet zien dat dit een fabeltje is. Uiteindelijk wist Take het volle punt te pakken omdat Jan een foutje maakte. 

Op bord 15 kwam er bij Samuel tegen Jule vanuit het dame gambiet een Karlsbad structuur op het bord. Beide partijen hadden een solide stelling opgebouwd en toen de dames van het bord gingen, moest de partij worden beslist in het eindspel. Samuel wist hierin langzaam de overhand te nemen. Jule verdedigde lang goed maar uiteindelijk ging het punt toch naar Samuel. 

Bord 16 was William tegen Gaspard.
William had al vlug een groot centrum opgebouwd. Zeker dankzij de pionnenketen over de witte velden (a2-b3-c4-d5) zag zwarts witveldige loper op a6 er een beetje zielig uit (gelukkig niet zo zielig als de ingesloten loper die ik op een ander bord op c1 zag staan, maar het scheelde niet veel). 

Dankzij een goed-getimede doorbraak in het centrum kon William gebruik gaan maken van zijn goed-ontwikkelde stukken. Dit leverde een mooie zegen op. 


Bord 17 Sander – Merlijn 1-0
op bord 17 maakten Sander en Merlijn er, onder het genot van een groot aantal biertjes, een leuke partij van. De partij ging dan ook erg lang gelijk op, totdat Merlijn een vergiftigde pion op a2 besloot te slaan. Na het slimme b3, kon die opeens geen kant meer op en was het een kwestie van tijd voordat Sander de loper kon binnen hengelen. Het kan de beste overkomen, volgende keer beter! 

Op bord 18 werd het duel Lani – Ben. D uitgevochten.
Lani is een tegenstander die over het algemeen lastig te verslaan is; goede zetten, solide stellingen, speel dat maar eens kapot. Maar Ben had wel zin in een gevecht. In een rustige opening posteerde Ben zijn loper op de diagonaal g1-a7 en hield vanuit daar druk op f2. Mede dankzij een geniepige aftrekaanval (dankzij de loper op c5) won Ben op mooie wijze materiaal. Lani dacht de boel nog bij elkaar te houden, maar het slimme tussenzetje Ld4 behield de loper en daarmee de materiele voorsprong. Niet veel later was het punt binnen voor Ben.

Op bord 19 speelde Merel tegen Anne-Jaap. Helaas was de echte spanning al snel uit de partij, daar Merel miste dat de h-pion gepend stond en terugslaan op g5 alleen mogelijk was door materiaalverlies. Merel speelde daarna nog dapper door, maar trok toch aan het korte eind. 

In de partij Riccardo – Azzedine op bord 20, werden de openingsregels goed gevolgd.
De heren kwam in een soort semi-slavische structuur terecht waarbij van beide kanten goede zetten werden gedaan en een aanval via de flanken beantwoord werd met een actie in het centrum; kortom de partij kon alle kanten uit.
Het leek erop alsof Azzedine zichzelf in het nadeel bracht dankzij Ph7, maar niets bleek minder waar. Er was nog genoeg centrale controle over om het Riccardo lastig te maken. Hoe de partij precies beslist werd heb ik niet gezien, maar Azzedine ging er met het volle punt vandoor.

Op het laagste bord van de avond (toch mooi bord 21) speelde Matthew – Bas de H.
De zwarte stelling had volgens mij wel wat weg van de Pirc. Bas vertelde mij later dat dit de Hippo (Hippopotamus defence) was. Volgens Bas weten veel witspelers niet goed ze om moeten gaan met de vele vrijheid de ze van zwart krijgen; en daarom is het een ideaal counter-middel.
Helaas was Matthew de uitzondering die de regel bevestigde; Matthew won namelijk overtuigend. 

Uitslagen en stand na ronde 12

Klik hier voor alle uitslagen en de stand na ronde 12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *