VAS A1 en C1 overdonderen en verbazen in Meesterklasse

Een prachtige speeldag was het voor de topjeugd van VAS in de landelijke jeugdclubcompetitie. Terwijl de E1 en E2 in Muiderberg een thriller op de mat legden (zie het verslag van Edgar), maakte de C1 zijn debuut in Amersfoort en kwam de A1 de A2 tegen op weg naar Utrecht. Laten we kijken wat ze ervan bakten!

VAS C1

We hebben een wonderlijke instroom van oudere jeugd bij VAS gehad. Twaalf- en dertienjarigen (alhoewel eentje zichzelf bijna veertien vindt) kloppen voor het eerst aan bij een schaakclub en blijken opeens bijna van de Havertjes te kunnen winnen en de Kroongroepvedettes van het bord te snelschaken. Take, Abe en Lani weten al hoge ogen te gooien, dus het C1-team bestaat daardoor uit flink wat debutanten. Verder spelen Mick en de altijd geweldige Ingo mee.
Helaas konden Abe en Mick niet van de partij zijn, dus is zo’n andere plotselinge schaaktalent opgeroepen: William. Ik ken weinig enthousiastere spelers; hij hielp ons dolgraag uit de brand. En een veel luxere invaller hadden we niet kunnen wensen: hij mocht al op het tweede bord plaatsnemen…

De VAS’ers maken zich op voor de eerste wedstrijd.

Staunton C1 zullen wel kat in ‘t bakkie gedacht hebben, toen ze de ratingloze Take op het eerste bord zagen verschijnen. Maar niets bleek minder waar! Hij bracht de beslissende remise binnen tegen een 1650-gerate (!) speler. Om dat in perspectief te zetten: maar twee andere spelers in de hele Meesterklasse C bezitten een hogere rating. Ongelooflijk dus, wat een binnenkomer…
De twee andere punten kwamen van William en Ingo (op het derde bord). Twee matchpunten in de pocket dus!! En wie vind dat ik teveel uitroeptekens gebruik: Take berichtte dit met maar liefst zeven van die tekens.

De tweede wedstrijd was tegen SMB C1 uit Nijmegen. Hier greep Ingo naast de winst, maar wist Lani (op het vierde bord) in de staart een punt te pakken.
Nu had William een wat pittigere tegenstander op bord 2, maar dat vormde voor hem geen probleem: 2 uit 2 voor hem! En dan te bedenken dat hij zaterdag 10 oktober in het D1-team van VAS gaat spelen…
Take wist deze ronde een heel punt uit de strijd te slepen. En dat tegen nogmaals een sterke schaker (1590 rating, voor zover dat wat zegt na coronatijd). Dat bracht de einduitslag op 3-1. Een kersverse teamaanvoerder waar je nu al op kunt rekenen!

Eigenlijk stond een derde ronde op het programma, maar de tegenstander van de dag liet het schieten en stelden geen team op. Jammer van het spelgenot, maar dat betekent voorlopig een reglementaire winst. En daarmee voert, tot ieders verbazing, VAS C1 de ranglijst aan in de Meesterklasse C. Wow!

VAS A1

Dan nu over naar het aller-, allerhoogste niveau bij de jeugd: dat is de Meesterklasse A natuurlijk. En VAS heeft hier ambities: met Eline, Khoi, Kasper en Matteo heb je op elk bord een kanon klaarstaan. Helaas konden we ze niet allemaal tegelijk afvuren op de eerste speeldag. Khoi en Kasper moesten vervangen worden en dat wilden Jule en Ryan wel doen. Super!

Bij de eerste match tegen Krimpen a/d IJssel A1 maakte de vedette het verschil. Ryan won knap op bord drie en Matteo wist remise te houden op bord 4 (allebei tegen gelijkwaardige tegenstanders). Aan Eline om het klusje te klaren op het eerste bord! Nagelbijtend keken de teamgenoten toe, maar haar toreneindspelen kent ze wel. Genoeg voor de 2,5-1,5 winst.

Op het programma stond daarna de A1 van Almere. Een regionale derby dus, dat is leuk! Vorig seizoen werden ze tweede, dus dat zijn niet de minsten overigens.
En tja, wat valt erover te zeggen: een complete verpulvering… Roger was een prooi voor Eline: 0-1. De eeuwenoude strijd tussen Jule en Manasvita: 1-0 voor ons. De gevestigde Daniel tegen laatbloeier Ryan: 0-1. Matteo maakte korte metten met Aman: wéér 1-0. Wat een heerlijke vier bordpunten om te pakken, dat Almere weet weer waar ze staan 😉

Tot slot mochten de VAS’ers aantreden tegen de thuisspelers van Magnus Leidsche Rijn. Hier werden de twee matchpunten weer zéér efficiënt binnen gehengeld. Eline zorgde voor een 100% score van de Roebertjes op de zaterdag, Jule deelde het punt, en het was Matteo die in de staart de winst greep.

De zes volle matchpunten behaald dus: VAS A1 pakt de snelweg naar winst in de Meesterklasse! Of blijkt dat misschien toch de verkeerde afslag? De volgende speeldag hebben we nogmaals invallers nodig, en die worden zo getrakteerd tegen de toppers van formaat uit de Meesterklasse… Maar dat zal de VAS’ers niet stoppen, we gaan het zien!

Tekst: Samuel Cohn. Foto’s: Mari.


2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *