VAS’ers succesvol in SGA-finale Schoolschaken

Veel VAS’ers deden niet mee aan de SGA-finale van het basisschoolschaakkampioenschap, maar alle vijf zijn wel met een beker naar huis gegaan. Op zondag 3 april hebben ze dus knap hun kunsten laten zien namens hun school. De uitblinker heet Émilien. Hij leidde Oscar Carré naar de eerste plek, en pikte ook een topbeker mee op basis van persoonlijke resultaten.

Het algemene verslag van organisator Ton is te lezen op de SGA-website: http://www.sgaschaken.nl/oscar-carre-school-schaakkampioen-2022
Hier duiken we even in op de VAS’ers!

Concentratie

Het was een vrolijke dag, maar ook een gespannen dag. Sowieso was de houding van de spelers een stuk beter dan bij de Halve Finale: er werd geconcentreerd op eigen partijen, uitgebreid de tijd genomen en mooie potten geschaakt. Dat trok af en toe nagelbijtend publiek.

Op het spel staan vier kwalificatieplekken voor het NK basisscholenteams in juni. Bijzonder om daar bij te zijn en je school te testen tegen de besten van Nederland.
Maar ook bekers voor de beste drie scholen van de SGA en bekers voor de beste bordspelers. Acht teams van vier hadden de Finale bereikt.

Kampioenswedstrijd

Lang leek de Triangel, waar Alex op bord 2 schaakt, af te stevenen op de eerste plek. Soepeltjes werden de matchpunten binnengesleept.
Kindercampus Zuidas had een meer wisselvallige dag. Daar schaken Andrija, Baris en Harvey. Ze hebben het zichzelf moeilijk gemaakt soms, maar wisten wel beter voor de dag te komen dan in de Halve Finale. Toen de rook opgeklaard was, stonden ze zomaar op het podium voor het brons!
Oscar Carré, met Émilien als bordaanvoerder, scoorde wat gelijkspelen hier en daar. Genoeg voor kwalificatie, maar ze gingen op zoek naar het hoogst haalbare…

De neutrale kijker werd op zijn wenken bedient, want de laatste ronde moesten de Triangel en Oscar Carré het tegen elkaar uitvechten. Een echte kampioenswedstrijd.
Oscar Carré moest winnen en dat hadden hun laatste twee bordspelers uitstekend begrepen. Vrij vlot trokken zij de partij naar hun toe. Misschien zien we hun kunsten binnenkort ook op de VAS-clubavond?
Émilien moest op het eerste bord tegen Achyuth, dat is een absoluut kanon. Daar trok hij zich niets van aan en hij zette een aardige koningsaanval op.
Maar hij snapt hoe het is om in een team te spelen: alles voor de matchpunten. In winnende positie bood Émilien remise aan. En Achyuth, in tijdnood, wist dat het de enige manier vormde om geen gezichtsverlies te lijden. Diplomatisch gespeeld van Émilien. Alhoewel hij graag de volle buit had gepakt natuurlijk, maar zo mocht zijn school zeker de eerste beker in ontvangst nemen.
Overigens liet Alex ook een interessant staaltje zelfbeheersing zien op het tweede bord. Hij bleef in heftige tijdnood ongelooflijk koel. Ik heb weinigen zo kalm zien spelen met een paar seconden op de klok, en dat is erg knap. En nuttig, want hij bleef zo ook heel gezond zetten. In paniek lukt dat niet meer… Zijn tegenstander was duidelijk een stuk minder ervaren, en gaf zo de partij weg naar een gelijkspel.

De Triangel werd zo dus tweede, en Oscar Carré de officiële kampioen van de SGA.
Maar voor Émilien kon het feest al helemaal niet op. In de Halve Finale won hij álles, en nu alleen die remise. Dat betekent een 13,5 uit 14 score op het eerste bord. Dat is echt dominerend: hij verdiende zo de beker voor beste eerste bordspeler!

Verplicht persmomentje

De drie winnende teams moesten natuurlijk ook op fotoshoot. Linksboven met de klok mee: Oscar Carré, Kindercampus Zuidas en de Triangel. Gefeliciteerd allen!

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *