KNSB: VAS 5 kop en staart

3 februari: VAS 5 – De Volewijckers 1.

Zaterdag 3 februari stond er weer een gezellige thuiswedstrijd in de KNSB op het programma. 9 teams blijft een flink aantal maar het paste weer precies. Bas en Jort hadden geholpen met het opzetten van de speelzaal en daarbij de beste plaatsen voor het team geregeld, goede stoelen en tafels op een ruime plek. Dat was een goede start van de middag. Zelf speelden we op 7 borden. De Volewijckers wilde graag 1 wedstrijd vooruitspelen en Sercan was gelukkig bereid om dat te doen. Een keurige remise met wel kansen op meer, maar een goede uitgangspositie voor de zaterdag.

Nanno had de avond ervoor in Muiderberg gespeeld en was op zoek naar revanche. De tegenstander begon aanvallend maar na goed keepwerk zorgde 4 gecombineerde pionnen voor problemen op de zwarte velden, met nog een paar penningen erbij was er geen houden meer aan. Jort had op Tata zijn groep gewonnen en speelde met vertrouwen. Hij won snel een pion en daarna ontstond een positioneel spel waarbij stukken veel heen en weer gingen. Nooit raakte ie echt de controle kwijt al werd het af en toe spannender dan nodig. In de eindfase met twee pionnen meer kwamen de lopers van de tegenstander nog vervaarlijk binnen maar daarna was het uit. Yannick draait een goed seizoen en was nog ongeslagen. Ook deze keer liep het goed met twee verbonden vrijpionnen als gevolg. Net op het moment dat het klaar leek kwam de tegenstander met een vorkje. Toren weg, in principe een drama, maar de materiaal verhouding was toren, paard en twee pionnen tegen paard en zes pionnen voor Yannick. Hij herpakte zich keurig en bracht als nog het punt binnen. Benno kwam goed uit de opening maar pakte te gretig een pion van de tegenstander. Uit de computeranalyse bleek dat het evenwicht nooit echt verstoord was en daarmee was remise een logische uitslag. 3,5 – 0,5 op de laatste vier borden en een echte staart zou Rob van Dongen zeggen.

Fons heeft sinds kort een rating en dat was even schrikken in één keer naar de 2000. Maar hij liet zich er niet door afleiden en ging door waar hij gebleven was. In een stelling met altijd minimaal twee of drie instaande stukken aan beide kanten bleef hij nauwkeurig rekenen en maakte het uiteindelijk met een scherpe combinatie af. Remy trof op bord twee de op papier sterkste tegenstander van De Volewijckers maar was hier niet van onder de indruk. Onze voorzitter kwam zelfs brutaal een pion voor. Uiteindelijk werd er tot remise besloten, een mooi resultaat. In ronde 3 was Bas niet tevreden over zijn wedstrijd, maar deze ronde pakte heel anders uit. Met een mooi stukoffer won hij een pion en kwam de vijandelijke stelling binnen. Daarna was het snel uit. Een mooie overwinning op een sterke tegenstander. 3-1 op de bovenste borden. Daarmee was onze grootste overwinning van het seizoen een feit, 6,5 – 1,5. De titel is uit zicht maar we komen wel op stoom.


VAS 5
RatingDe Volewijckers 1RatingUitslag
Spoelstra, B. (Bas)1874Mehra, R. (Roger)19871 – 0
Hakvoort, R. (Remy)1741Beugel, M. (Martin)2029½ – ½
Groot, F. (Fons)2006Bos, B. (Bas)16151 – 0
Ulucan, S.U. (Sercan)1680Heldoorn, J. (Joep)1711½ – ½
Drewes, B.A. (Benno)1771Lust, A.P. (Arno)1550½ – ½
Timar, Y.S.S. (Yannick)1605Haan de, G. (Gyan)14021 – 0
Cornelissen, J.B. (Jort)1626Marcelis, R.W.H.J. (Ronald)14791 – 0
Rijnders, N. (Nanno)1618Bossche van den, P. (Paco)01 – 0
Gemiddelde Rating:1740Gemiddelde Rating:16826½-1½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *