Het jeugdteam liet het allerbeste voor het allerlaatste. Een wonderbaarlijke winst op het tweede team van SVAW. Jazeker: het zesde team van VAS is sterker dan het tweede van sv Amsterdam West.
En er zaten een paar overwinningen tussen die als een vuurtje rondgingen op de vrolijk bezochte KNSB-thuismiddag…
Twee uitblinkers
Bregje had zich tot doel gesteld om topscorer te worden. Ze viel weer in. Alhoewel, dit was haar vierde keer – dan mag ik haar volgens mij gerust in een VAS 6-er in hart en nieren noemen.
Onder toeziend oog van Jan (die met zijn team het onderspit moest delven tegen VAS 1) verdedigde ze zich taai op de wilde offers van tegenstander Iwan Bonoo. We zagen al een partij eerder dat je op een muur stuit als je Bregje gaat aanvallen.
Ze beet vakkundig van zich af en wist naar een interessant eindspel te ontwikkelen. Zij had een toren, paard en loper, maar de tegenstander een dame. Bregje’s koning stond alleen niet goed verdedigd, dus het was behoorlijk spannend.
Maar toen kreeg ze de dame vol cadeau. Dat maakte het een stuk makkelijker!
Haar resultaten vallen enorm op, iedereen heeft het erover. Want dit was weer een sterke tegenstander (1900+)…
Zo beleefde Bregje een vrolijke dag. En het was leuk om te merken hoe ze daarna fanatiek bleef rondkijken en met iedereen praatjes ging maken.
Helaas gaat Bregje niet met het spreekwoordelijke topscoordersjasje naar huis. Dat is namelijk Ivo, de sterspeler van dit team! Op bord 1 blinkt hij uit. De teamleider kon maar geen reden vinden om hem naar beneden te sturen.
Ivo maakte het vandaag weer helemaal waar, met volgens mij zijn mooiste partij ooit.
Hij had een mooi stukoffer in zijn achterhoofd tijdens de opening. Hij kon het zowaar uitvoeren en kijken waar het schip strand. Je kan hieronder meekijken.
Vuurwerk! Ivo gooit er meteen nog een kwaliteitsoffer tegenaan. Wat een heerlijk natuurlijk offer, waar toch behoorlijk wat durf achter moet zitten. Want concreet is het allemaal niet.
Ivo wist slim af te ruilen naar een eindspel. Hij had heel veel sterke pionnen en moest het nu uittikken. Dat doet hij supersoepel.
Voor dit strategisch meesterwerkje mogen we onze pet afdoen.
Taaie partijen
Natuurlijk zaten er ook wat verliezen tussen.
Saffran maakt zijn KNSB-debuut. Als elfjarige ontwikkelt hij inmiddels de behoefte om langere partijen te spelen. Dat is begrijpelijk, voor een toekomstig NK-D-ganger!
Zijn tijd gebruikte hij goed. Maar dat was ook omdat hij al gauw uit de opening in een benarde situatie kwam. Bewonderenswaardig hoe stevig hij zich nog weerde, maar het tij bleek echt niet te keren. Een verlies.
Maurits eindigde met zes minuten meer op de klok dan hij begon. Bij veel spelers word je dan woedend als zo iemand verliest. Maar dat geldt niet bij Maurits.
Maurits speelt namelijk altijd hartstikke goede zetten in die korte tijd. Het was alleen dat zijn tegenstander René Pijlman qua niveau gewoon flink wat klassen hoger zit. Dan kan je nadenken wat je wil, maar dat had het verschil niet gemaakt.
Kan gebeuren dus!
Bij Edward werd de opening erg ingewikkeld. Het was een open stelling waarbij opeens een aantal pionnen hingen.
Ook Edward hield het nog superlang vol en dat mag zeker gewaardeerd worden. Maar het noodlot had te vroeg toegeslagen om de uitslag nog om te keren.
Hopelijk ontmoedigt dat niet. Hij is één van de meest veelbelovende nieuwe jeugdspelers die we nu hebben. Ik heb weinig zó enthousiast gezien over het edele schaakspel. Bijna iedere dag studeert hij wel in het Max Euwe Centrum: toewijding!
Droomdebuut
Dan nu weer terug naar overwinnen. Want Imre deed dat op fabelachtige wijze!
Dames en heren, kijk mee!
We beginnen in een hele gekke stelling. Imre had veels te kort nagedacht over al deze onorthodoxe zetten. Maar op één of andere manier bleek het toch allemaal logisch. Tekenen van genialiteit?
En daarna gaat Imre all-in. Hij gooit de pionnen voor zijn koning naar voren. Maar niet klakkeloos: hij heeft de situatie perfect ingeschat.
Om nog even mooi te doen offert Imre daarna vol een kwaliteit. Hij heeft geleerd dat ontwikkeling en initiatief best wat punten waard mag zijn.
En het slotstuk… Wat heerlijk! Imre offert zijn dame om mat te zetten met enkel paard en loper.
Een absolute parel van een partij, met een heel hoog niveau (tegenstander heeft 1885 rating). Dit is de authentieke en beruchte VAS-stijl 🙂
VAS-stijl
Overigens moeten onze jeugdspelers die VAS-stijl ook in hun notatie gaan laten zien. Als je bij VAS 1 kijkt, zie je dat ze om-en-om links en rechts de zetten noteren. Dat maakt het lekker overzichtelijk.
Dat is ook hoe ik het als jeugdspeler heb geleerd. Iedereen deed dat bij ons op de club. Bij Ivo zie je het ook. Je ziet het bij geen enkele andere club gebeuren.
Mooi dus, hoe zoiets unieks van generatie op generatie doorgegeven wordt. Maar helaas faal ik daar een beetje als jeugdleider, want het viel me opeens op dat onze jeugd dat helemaal niet meer doet!
Hier gaan we dus aan werken op de clubavond.
Kayen beleefde een hele gezonde schaakdag. Hij gaf al aan dat hij met een remise tevreden kon terugkijken op zijn seizoensprestatie. Dat klopt zeker, want deze remise is tegen 1879.
Hij maakte zijn hoop waar! Maar misschien toch stiekem met een bijsmaakje, want hij stond wel heel goed. In de partij verdedigde hij een stevige pluspion die al stevig gevorderd was.
Alleen maakte hij een klein foutje, waardoor de winst uit zijn handen glipte.
Stunten
Maar niet getreurd, de tussenscore is dus 3,5-3,5! Eigenlijk was het 2,5-3,5 toen mijn partij nog bezig was, maar iedereen zag dat Ivo soepel ging winnen – dus dat rekenen we alvast mee.
Oftewel, de teamleider moest het hoogstpersoonlijk zelf over de streep trekken.
Na een dominerend middenspel, pakte ik het eindspel niet goed aan en gaf opeens veel terrein weg. Ik besloot om een lichte disbalans in de stelling te brengen door een verre vrijpion te creëren. Maar hij kreeg ook een enge vrijpion.
En opeens bleek zijn koning ook behoorlijk ver door te dringen. Ik moest vechten voor gelijkspel.
Tot bovenstaande stelling op het bord kwam. Als de tegenstander op b5 had geslagen in plaats van doorschuiven met zijn c-pion, was remise inderdaad het eindresultaat geworden.
Maar nu ontstond een heerlijk doorbraakmotiefje. Ik begon stoïcijns te lopen met mijn a-pion. De zwarte koning probeert hopeloos terug het vierkant in te lopen, maar de route wordt pijnlijk geblokkeerd door de b6-pion.
Leuk is dat met een zwart plan als Kf2 niet iets bereikt kan worden, vanwege de mooie lokzet Ph3+!
En dus stunten we zowaar tegen een hartstikke sterke tegenstander. De jeugdafdeling van VAS laat weer van zich zien!
Zie hieronder het uitslagenformulier en let op de ratingverschillen:
Inhaalverslag ronde 6
Maar ook nog even een stapje terug. De andere wedstrijd van maart moet ik nog over rapporteren.
Op zich bood die vorige wedstrijd al hoop. We weerden ons kranig tegen de nummer één van onze poule (HWP Haarlem 3) en raapten nog drie bordpunten binnen.
Een zeer kundige overwinning van Rufus, die zich liet zien als een meesterstrategicus – iets wat hij ooit moeilijk vond. Maurits kwam zoals wel vaker met een vlotte remise. Ivo kwam met een vechtremise: hij offerde alles en bleek uiteindelijk met een eeuwig schaak tevreden. En ondergetekende zag zijn tegenstander door de klok gaan.
Maar vooral curieus was hoe de wedstrijd van Ingo was geëindigd. Zijn vriend Pjotr liet hem even een fotootje zien op zijn telefoon. Tja, wat dom. Dat viel op en Ingo kreeg een nul. Jammer, want hij was zich mooi aan het terugvechten met een spannende aanval.
Tekst: Samuel Cohn