Eline en Jule winnen A-categorieën NK

Ongekend: de algehele én meisjestitel van Nederland t/m 18 jaar gaan naar twee VAS’ers. Gefeliciteerd aan respectievelijk Eline en Jule, van allebei een topprestatie! Verder waren afgelopen week (van 1 t/m 7 mei) ook Khoi en Bregje actief op het NK.

Voor Eline was het nog lang spannend, want ze ging altijd precies gelijk op met Saša Albers. Pas op de laatste dag werd het besloten, toen zij met een winst een halfje voorkwam op haar concurrent.
Met 6 uit 7 legt ze een overtuigende eindscore op de mat, tegen echt sterke spelers in de top. En te bedenken dat ze nog twee jaar mag meedoen in deze categorie! Ze plaatst zich hiermee voor het WK, daar weet ze wel raad mee…
Het niveau van de partijen overstijgt mij uiteraard, als leek. Maar het was wel leuk om te volgen! Daarom, voor de geïnteresseerde lezers, hier de professionele verslagen: https://njsk.nl/verslagen-2022/.

Jule was in de meisjescategorie t/m 18 jaar één van de favorieten, ondanks haar zestienjarige leeftijd. Maar dat ze nog voor de laatste speelronde de winst kon uitroepen, is toch wel een stunt. Met andere woorden: heel erg sterk gespeeld. En gezien haar partijen ook geen speld tussen te krijgen. 6,5 uit 7 is het eindresultaat.
Een mooie upgrade van haar titel Meisjeskampioen t/m 16 jaar die ze vorig jaar behaalde!

Khoi zat vooraf vol met goede moed en kwam ook prima uit de startblokken. Maar op zijn verjaardag (hij werd zeventien) liep het mis. Daarna haalde hij niet in alle partijen zijn niveau meer en eindigde met 4 uit 7.
Teleurstellend voor hem! Ook omdat zijn Fide-rating net tegen de 2300 aanlag. Dan kon hij een FM-titel aanvragen! Nu wordt het hopen op een sterke schaakzomer van onze Stap 2+-trainer.

Bregje had zich geplaatst voor het NK-C Meisjes (waar ze nog drie jaar in kan uitkomen!). Het toernooi begon best aardig, maar uiteindelijk moest ze tevreden zijn met de 2,5 uit 7.
Een goede warming-up voor het NK-D wat ze gaat spelen, waar ze vol voor de meisjestitel gaat. Op 26 t/m 28 mei kunnen we haar volgen (net als clubgenoten Émilien en Andrija).

Eline, Khoi en Jule (en ook Bregje met een invalbeurt) wisten overigens dit seizoen met VAS A1 tweede van Nederland te worden. Mooi dat ze ook persoonlijk van zich laten zien op het hoogste Nederlandse jeugdpodium!

Tekst: Samuel Cohn
Foto’s: Ilja Kalle

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *