Stunten met William

Vriend en vijand verbazen, dat was William van plan deze meivakantie. Maar wel op twee heel verschillende manieren! En spectaculair genoeg om er een artikeltje aan te wijden…

Remise schuiven… tegen 2057!

Op zaterdag 23 april kwamen de seniorenteams bij elkaar voor een mooie KNSB-zaterdag – zoals dat heet. Maar VAS 2 zocht nog een vervanger en bij wie klop je dan aan? De jeugdafdeling natuurlijk, want daar loopt wel goed spul rond. Aangezien William gek is op de lange denktijden van zulke wedstrijden, durfden we het ambitieuze plan wel aan. En hij ook!

Op bord 6 (van de 8) mocht hij met wit spelen tegen Rex van Dijken, uitkomend voor Rokado 1. Met toch een respectabele 2057 KNSB-rating achter zijn naam.
In het middenspel accepteerde William wat minimale verzwakkingen. Vaak genoeg voor zo’n sterke speler om een jeugdspeler er vanaf te schuiven in het eindspel. Maar het mocht niet baten, William wist zelfs het initiatief naar zich toe trekken.

Ze besloten tot remise uiteindelijk, terwijl William inmiddels beter stond waarschijnlijk. Ongelooflijk, wat een resultaat zomaar! Het is ongekend dat een jeugdspeler die niet eens een jaartje geleden komt binnenwandelen bij een club, zulk overtuigend spel voor de dag kan leggen tegen dit niveau. Het gesprek van de dag natuurlijk, want dat maakt indruk. Hij is nog maar twaalf jaar oud…
En om het verhaal nog mooier te maken: hiermee pakte hij ook nog eens de teamwinst. Want dat ging met 4,5-3,5 net goed!
Het hele wedstrijdverslag van teamleider Milo is op de website te lezen:

De vraag is nu: wanneer maakt William zijn debuut voor VAS 1? Leuk om te volgen!

Nachtschaken

Dan naar de tweede stunt: William had zich gewoon ingeschreven voor het Oranjetoernooi! Dat is een snelschaaktoernooi, wat SVAW traditioneel organiseert op Koningsnacht (26 april). Om negen uur wordt er gestart, om drie uur ‘s ochtends de prijzen uitgereikt…
Legendarisch natuurlijk, om als jeugdspelertje deel te nemen. Volgens mij ook ongekend. En al helemaal als je dan met een prijs naar huis gaat!

Alhoewel de voorronde wat zwaar verliep (vanwege verliezen op tijd), wist hij flink te huishouden in zijn finalegroep. Met 8 uit 9 was hij daar de beste! Hoe later, hoe beter dus? Een aardige €5 hield hij daar netto aan over, prima om aan Donald Duckjes uit te geven de volgende dag.
Alleen moet hij nog flink werken aan zijn Doorgeefschaaktechnieken. Zoals paarden slaan als zijn teamgenoot erom schreeuwt.

Overigens waren de VAS jeugdtrainers ook uitstekend vertegenwoordigd. Jan, Daan, Luc, Remy en Niels gaven elkaar wat schaaklesjes over the board. Leuk, zo’n gezellig vrijwilligersteam!

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *