WK India: Trots op onze strijders!

Na bijna twee spannende weken zit het WK in India er op. Onze conclusie: Eline en Khoi hebben het geweldig gedaan! Khoi kreeg een paar ongelukkige klappen in het begin. Een aantal gewonnen stellingen werden toch verloren. In plaats van de plek in de top die gezien de partijen zeker tot de mogelijkheden behoorde moest hij zich uit de middenmoot terugvechten. Hij liet echter zien dat hij uit het goede hout gesneden is en herstelde zich door te eindigen met 3 uit 3. Hij werd daarmee gedeeld tiende van de wereld! Ongelooflijk knap.

Eline stond het hele toernooi bovenaan. Ze liet geweldig schaak zien. De hoop op een mogelijke wereldtitel nam bij al haar supporters toe. In de laatste 2 rondes kregen spanning en vermoeidheid waarschijnlijk toch grip op haar spel. Ze haalde niet het extreem hoge niveau van de voorgaande rondes. Ze eindigde toch nog op een ongelooflijke zesde plaats van de wereld!! Daarmee kwam ze op het podium!! Ja, ze had meer verdiend. Schaken kan een nare en harde sport zijn. Je krijgt niets cadeau, ook terwijl je er misschien recht op hebt.

Misschien doet dit nu een beetje pijn, ik hoop niet te lang want als ze later terugkijkt op dit toernooi dan kan ze niet anders dan heel trots zijn! Ze heeft geweldig geschaakt! Hetzelfde geldt voor Khoi. Wees trots! Iedereen op VAS is het nu al!

foto 1: terug op schiphol & foto 2: het podium bij de dames

Standen/uitslagen bij Eline

Standen/ uitslagen bij Khoi

Interview met Chessbase van Eline

Verslagen van vader Jan ter plaatse

Klik hier

Toernooi verslag vasredactie

De eerste ronde hebben onze helden allebei gewonnen. Wat een start!

De tweede ronde heeft Eline knap gewonnen van de kampioen van India (516 miljoen inwoners!!) . Gestart met 2 uit 2! Khoi speelde een sterke pot, maar beging toen in zeer goede stelling een enorme blunder en verloor helaas

In de derde herstelde Khoi zich knap, hij gaat naar 2 uit 3. Eline won haar derde partij op rij! Ze is vooralsnog ongeslagen! Helaas voor de supporters van beide spelers laten de digiborden het een beetje afweten in India.

Eline heeft tegen de mede koploper remise gespeeld. Khoi heeft de smaak te pakken en is terug in de top te vinden na zijn overwinning van vandaag.

In de vijfde ronde wist Eline na flink wat schermutselingen te winnen. Khoi speelde tegen de favoriet voor de wereldtitel. Vanuit een ongelukkig gespeelde opening ging de partij echter verloren.

In de zesde ronde speelde Eline tegen één van de twee Indiase favorieten. Een meisje dat bij een toernooi in Tsjechië onze eigen Yong Hoon nog had verslagen. Hij omschreef haar spel als zeer ‘grootmeesterlijk’. Eline sleepte na flink bikkelen een remise uit het vuur. Khoi voegt zich weer bij de toppers door een Amerikaans toptalent terug te wijzen.

In de zevende ronde werd Khoi helaas in de opening verrast. In een zeer scherpe stelling werd zijn koningsstelling opgeblazen. Tegenstander pakte wat materiaal mee en won de partij. Eline kwam vrij snel in een ietsje pietsje beter oneerlijke loper+ toren eindspel. Remise leek de meest aannemelijke uitslag. Heel voorzichtig kwam Eline echter steeds iets beter te staan. In een inmiddels bijna lege zaal won ze uiteindelijk de partij!

In de achtste ronde speelde Khoi een scherpe en sterke partij. Na de hele partij beter te hebben gestaan sloeg na enkele onnauwkeurigheden de zwarte aanval van zijn tegenstander plots toch door. Eline speelde een soevereine remise, in een partij waar het evenwicht nooit echt werd verbroken, en handhaaft zich bovenaan. Het is reuze spannend!

Ongelooflijk Eline wint in een nagenoeg foutloze partij van één van haar koplopers. Alleen aan kop met nog twee rondes. Khoi beloont zichzelf eindelijk en vecht zich terug de subtop in door te winnen van zijn Zuid Afrikaanse tegenstander.

In de voorlaatste ronde speelde Eline haar moeilijkste pot. Wellicht hinkend op twee gedachten qua resultaat kwam ze na een redelijke opening steeds iets minder te staan. Haar tegenstander bleef in een goed paard tegen loper stelling duwen. En met succes. Khoi trof wederom een Indiase tegenstander. Tijdens zo’n lang toernooi moet je jezelf dwingen elke ronde voor een resultaat te gaan. Ook na een aantal tegenslagen. Het is bewonderingswaardig hoe Khoi dat doet. Hij won weer en speelt nog voor een top klassering!

Khoi wint in soevereine stijl zijn laatste pot. De zoveelste Indiase tegenstander werd door Khoi vanaf het begin onder druk gezet. Toen deze met zijn dame insloeg op a6 liet Khoi met goed aanvalsspel weinig heel van de witte stelling. Eline streed in de laatste ronde om de wereldtitel. Ik geef het je te doen. Om elf rondes lang, in een vreemd land, met zoveel druk te moeten spelen. Met een scherpe variant in het Hollands deed ze een dappere poging. Ze moest immers winnen om kans te maken op de titel . Haar tegenstander begreep de finesses net wat beter en in zo’n scherpe opening kan het dan hard gaan. De partij ging helaas verloren.

Wat een indrukwekkend toernooi van beiden spelers!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *