Jeugdexterne: op bezoek bij de andere clubs!

We hebben zoveel externe jeugdteams, dat het even heeft geduurd voordat onze spelers hun vleugels konden uitslaan bij andere clubavonden. Ze moesten namelijk eerst allemaal tegen elkaar. Deze week was het eindelijk zover: de teams konden eens kijken hoe het eraan toegaat bij de andere clubs van de SGA. De verhalen van deze week: wisselend succes, een dichte deur, en twee torens die elkaar zijn kwijtgeraakt.

Maandag: drie teams bij Caïssa

Lani wist niet wat hij zag: namens de C2 ging hij op het eerste bord zitten en kwam daar een wel heel bekend gezicht tegen… Andrija! Huh, dat is toch een VAS’er? Ja, dat is waar, maar hij is ook nog altijd een Caïssaan. Lani was zodanig in de war dat ze maar remise afspraken.
Tobias was heel snel klaar met zijn tegenstander. Émilien en Aran bleven geconcentreerd doorschaken. Lange partijen hebben ze gespeeld, en dat betaalde zich uit. Émilien won op het tweede bord en Aran zorgde met gelijkspel dat iedereen met opgeheven hoofd terug naar Oost kon fietsen.
1-3 voor de C2 tegen het eerste team van Caïssa: dat is een mooie opsteker! Ze zullen het nodig hebben, want het doel is toch echt in de top 5 terecht te komen. Zo maken ze een serieuze kans om te kwalificeren voor de Meesterklasse.

Zo hoort het: op het hoogste bord de partij die het langst duurt!

Een klasse lager stuitte de C4 op het tweede team van Caïssa. Dat was zwaar zonder hun sterspeelster Bregje op het eerste bord. Gelukkig viel Emiel in, dat had hij eerder al eens fijn gedaan. Hij bewees zichzelf nogmaals door één van de twee partijen te winnen. Voor Ivan, Marco en David bleken de Caïssanen een maatje te groot. Jammer, want zo wisten ze geen matchpunten binnen te slepen. Gezellig was het gelukkig wél!

De C4 in actie.

Tot slot, in de Tweede Klasse mocht VAS C6 tegen het derde team van Caïssa aantreden. Alhoewel we de eerste ronde stevig afgetroefd werden, herpakten twee van onze spelers zich uitstekend. Kien en Thomas wonnen de tweede ronde en sleepten zo een matchpunt uit het vuur! Jean viel in voor zijn broer, dat bleek best pittig. En Daniel had zijn online supervorm vergeten mee te nemen naar het echte bord.

Dinsdag: waar zijn de tegenstanders?

Het was grote paniek de dagen ervoor: er moesten maar liefst twee invallers gezocht worden! Na creatief zoekwerk bleek dat we aan één naam genoeg hadden: Nova. Daar hebben we twee van rondlopen namelijk, bij VAS. Samen met Jack en Vihaan hadden ze er zin in.
Geweldig natuurlijk als zulke spelers halsoverkop de moeite nemen hiervoor, maar dan wil je ook wel een partijtje spelen… Dat viel dus een beetje tegen. De beheerder van het buurthuis keek onze teamleider Wouter met verbazing aan: er is helemaal geen schaken vandaag! De jeugdleider is ziek en heeft afgemeld. En de externe wedstrijd dus helemaal vergeten… Sportief gezien erg jammer, maar goed, we kennen de gevleugelde uitspraak: een pion is een pion. Zo ook is een matchpunt een matchpunt.

Donderdag: uit de les geplukt

Het is soms lastig onthouden wat je eigenlijk bij VAS komt doen. Otis en Kay gingen braaf in hun leslokaal zitten, in de hoop wat meer over het schaken te leren. Maar opeens moesten ze het nu al toepassen in het C7 team. We hadden Almere C3 op bezoek.
De eerste ronde ging met 0-4 verloren, maar in de herkansing verzorgden Dani en Silvijn een alleraardigste comeback naar 2-2.

Intussen was er ook een Hoofdklasse kraker aan de gang. Het AB-team mocht kijken wat ze waard zijn tegen het eerste van Almere. We begonnen met een streepje voor, aangezien hun tweede bord niet meer vervangen kon worden.
David en Felix S. gaan als twee speren vooruit. De trainers zijn lyrisch, en mooi om te zien dat het op het bord dan ook lukt! Twee duidelijk overwinning bezorgde de matchoverwinning.
Take voert het team aan. Hij is trouwens deze maand binnengekomen met een KNSB seniorenrating van maar liefst ELO 1748! Dat is een ongekende debuutrating voor een veertienjarige – of meestal hebben ze dan al jaren spelervaring erop zitten om dat te bereiken. Tegenover hem zat een ander wonder, namelijk Akshaj. Vijf jaar jonger, maar alsnog met een rating van ELO 1597… Het is een tactisch rekenbeest, dus een foutje maken is uit den boze. Dat gebeurde in de opening en toen kon Take niet meer terugkomen.

Vrijdag: titelstrijd in Amstelveen én Muiderberg

Hét affiche van de week: Zukertort C1 versus VAS C1. En dat in het hol van de leeuw. Gelukkig liet de harde kern zich zien om onze regionale vlaggenschip naar succes te… kijken. Op het spel staat de titel ‘Beste SGA-club in de C-categorie’, aangezien dit de twee C-teams zijn die er duidelijk bovenuit steken.
Voor Raghav, op het vierde bord, was het snel klaar tegen Solène. Een echte bordpuntjesstofzuiger in de staart!
Na deze comfortabele leiding kwam Lennox evengoed in een comfortabele stelling terecht tegen Kavin. Het gewonnen pionnetje bood een open lijn richting zijn eigen koning. Maar de tegenstander kon niet snel genoeg zijn stukken de juiste kant op krijgen. Lennox verdedigde gedecideerd en deed geen rare dingen. Hij had het misschien wat voortvarender kunnen aanpakken in z’n partij, maar met dit tweede bordpunt is de missie al aardig geslaagd.
Dan moeten we nu gaan kijken naar het zware werk: op bord 2 was William druk bezig tijd te burnen en op bord 1 was een zwakte in Jans openingsrepertoire ontdekt.
Dat laatste is wel interessant. Jan had stiekem tijdens zijn schoollessen wat online partijen van Philippe lopen bestuderen en zag dat hij sinds deze week het Frans uitprobeerde. Daar is Jan wel tegen opgewassen met zijn voorbereiding. Maar toen kwam tussendoor de zet: pion naar a6. Ongehoord natuurlijk. Jan wist ‘t niet meer en liet Philippe’s dame gevaarlijk binnenkomen.
William was bezig om een boeiende stelling op te zetten tegen Shrey, inclusief tegenovergestelde rokades. De aanvallen mochten net gaan losbranden, maar toen sloeg het noodlot toe. Een flinke verhapseling van varianten zorgde ervoor dat William de verkeerde volgorde koos en kort daarna moest opgeven…
Bij Jan was de hoop ook al vergeven. Op zich deed hij nog erg goed zijn best en koos voor actief spel met een creatieve rooklift over de h-lijn. Maar uiteindelijk kwamen zijn torens op twee totaal andere planeten terecht. Soms loont dan stug blijven doorzetten, maar dit eindspel zat het er niet meer in.
2-2 dus uiteindelijk. De strijd ligt nog compleet open! Genieten voor de neutrale toeschouwer! Spannend om te blijven volgen…

Jan treft het Frans van Philippe…

De C3 eindigt de derde speeldag aan kop van hun ranglijst (Eerste Klasse). Ze hadden het even moeilijk vandaag tegen het AB-team van MSK. Velen jaren ouder deze tegenstanders (denk aan: tweemaal hun eigen leeftijd), maar dat sloeg ze niet uit het veld.
De eerste match-up ging nét gewonnen, met 1,5-2,5. De complimenten gaan dan uit naar Olav, die stabiel remise wist te houden op het eerste bord, en de winstpartijen van Imre en Saffran. De tweede ronde had Imre zin om nog een bordpunt te snoepen. En het was Alex die de eindstand op 2-2 bepaalde.
De schade valt mee! Het is nu vooral belangrijk wat ze tegen Caïssa C2 kunnen betekenen. Iets om naar uit te kijken, want die kraker is uitgesteld tot het eind van het seizoen…

Tekst: Samuel Cohn
Foto’s: Florence en Sander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *