Khoi en Eline winnen Kroegloperstoernooi Apeldoorn

De koning en koningin van de Nederlandse schaakwereld, zo noemde de toernooiorganisator Merijn van Delft dit duo. En inderdaad: samen heersen ze over de 64 velden. Het Kroegloperstoernooi van Apeldoorn van 12 juni was als vanouds sterk bezet, met allerlei GM’s en IM’s verstopt in de 55 teams. Dat deerde ons tweetal niet: een knappe overwinning!

VAS laat zich zien

Er waren wel meer VAS’ers van de partij. Jan (Roebers) kwam precies op tijd aanzetten om Job te vergezellen. De Fide-meester sloot echter aan op het tweede bord, maar dat bleek niet per se een tactische opstelling: Job was gewoon lekker bezig!
De jeugdspelers Rufus & Jan (Veraart) en William & Take hadden wel zin in nog meer rapidavonturen en trokken eropuit met de trein.
Tot slot hadden we een jeugdleidersduo: ondergetekende op bord twee, samen met Enrico Vroombout die meer dan vijftien jaar lang de VAS-jeugd naar successen heeft geleid. Aan ons de taak om de deelnemende jeugd wat schaaklesjes te geven dit toernooi.

Comeback

Maar nu eerst terug naar het illustere succesduo! Even leek het mis te gaan, toen kersverse clubkampioen Khoi in ronde twee zomaar een punt afstond tegen één of andere prutser – dat zal hem nog lang herinnerd worden. Maar ze kwamen hartstikke sterk terug. Eline bleef met 6 uit 7 zelfs ongeslagen op het eerste bord.
In de slotronde liepen ze een halfje achter en ze moesten hopen op het beste. Ze deden wat ze deden konden: 2-0 tegen FM Julian van Overdam en Kambiz Sekandar. Daar herken je de topsporters aan: uitblinken op de cruciale momenten.
En toen was het duimen tot de prijsuitreiking. Zou 11,5 uit 14 bordpunten genoeg zijn? En wat bleek: hun concurrenten wisten elkaar precies uit te schakelen met gelijkspelen! Een alleraardigst prijsje mochten ze in ontvangst nemen, en ook veel felicitaties 🙂

Nog meer schaakplezier

Mooi meegenomen natuurlijk, maar het gaat eigenlijk vooral om de gezelligheid bij het kroeglopen. Dat zat zeker goed, met allerlei leuke paringen. De VAS’ers moesten zowat allemaal tegen elkaar!
En toevallig werd er ook nog hartstikke verdienstelijk geschaakt. De jeugdspelers hadden niet helemaal door hoe goed ze bezig waren. Rufus en Jan zitten met 6 uit 14 bordpunten hartstikke goed. Dat komt natuurlijk door Jans geniale openingsvoorbereiding. Hij legde tussendoor snel nog even wat theorie van de Albin uit aan Rufus, die dat precies de volgende partij op het bord kreeg!
William en Take kwamen zelfs met 7,5 bordpunten op de proppen. Dan sta je tussen allemaal sterke schakers hoor, echt uitgeblonken weer die twee. Ze hadden op een gegeven moment zelfs de eer om tegen de toernooiwinnaars gepaired te worden!
Job en Jan moesten de laatste ronde tegen Enrico en ondergetekende, waar allervriendelijkst de vrede getekend werd. Met 8,5 uit 14 bordpunten voor beide teams (een gedeelde tiende plek) kon iedereen tevreden terugkijken. Een geslaagd schaakdagje in het zonnige Apeldoorn!

Tekst: Samuel Cohn

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *