Vier VAS’ers op podium bij NK Basisscholen

Zaterdag 11 en 18 november hield de KNSB de grote finale voor de beste basisschoolteams van Nederland. Vanuit de SGA hadden Oscar Carré, De Triangel, Kindercampus Zuidas, Columbus en Oranje Nassauschool zich geplaatst en alle teams kwamen erg goed mee. Maar leuk is dat VAS uitstekend vertegenwoordigd was via deze schoolteams: met Andrija, Baris, Harvey, Émilien en Alex! Eentje daarvan werd zelfs vijfde met zijn team 🙂

Stevig toernooi van KZC

Drie enthousiaste VAS’ers zitten op de Kindercampus Zuidas en kregen het voor elkaar een volwaardig team te formeren. Andrija was een topscorer, met 100% op de eerste dag. Dat is inclusief winst op de misschien wel beste speler van dit veld, Achyuth. Oftewel, in Andrija zit alle potentie om nationale top te worden. Baris is razendsnel aan het leren, en wist hier veel partijen te winnen. Op ons schaakkamp nam hij zelfs een volwaardig schaakboek mee om te lezen voor het slapen gaan, zo gaat dat snel inderdaad! Harvey is de jongste van het stel, maar dat viel aan zijn resultaten niet te merken. Hij kwam perfect mee tegen allemaal bovenbouwers waar hij tegen moest.
Omdat ze supersterk begonnen, moesten ze de tweede dag tegen allerlei topteams. Ze hielden alleraardigst stand en kwamen zo op de achtste plek terecht. Ze zijn gul bij de KNSB, want zij mochten daarmee het podium op! Maar na zo’n stevig toernooitje, is dit aandenken goed verdiend hoor.

Het team van Kindercampus Zuidas laat zich zien. (Foto: Khoi Ho)

Comeback van De Triangel

Op het tweede bord van dit schoolteam uit Amstelveen zit Alex (achter de sterke Achyuth).
De indeling was wat bijzonder, ze moesten namelijk tegen álle scholen uit de SGA! Na een moeizame eerste dag was de hoop zeker niet vervlogen. Maar dat ze uiteindelijk terugkwamen tot de vijfde plek, dat was een sterke comeback. En als je bedenkt dat er honderden scholen uit heel Nederland zover probeerden te komen dit schooljaar, dan is een vijfde plek echt superknap.

De vijfde prijs voor De Triangel! (Foto: Khoi Ho)

Alex zelf had een wisselvallig toernooi, en verloor soms verrassend. Maar ook een paar prima resultaten, zoals een gelijkspel tegen E-topper Oscar. Niet vergeten: Alex is hartstikke jong, die zal nog vele jaren zijn school trots maken.

Groot enthousiasme bij Oscar Carré

Waar blijft dan de grote naam van de SGA? De kampioen van onze regio! Aangevoerd door Émilien hebben ze heel wat in hun mars, maar in de nationale competitie bleek het niet zo makkelijk om alle matches te blijven winnen. Desondanks eindigden ze hoog in de middenmoot, op plek nummer vijftien. Hartstikke degelijk dus, alhoewel ze vast op meer hadden gehoopt.
Maar de grootste hoop is al uitgekomen: dit avontuur heeft een groot schaakenthousiasme losgemaakt daar. Drie nieuwe leerlingen van deze basisschool hebben zich al aangemeld als VAS-lid. Mooi om te zien! Volgend seizoen worden ze dus nog beter, we zijn benieuwd!
Émilien liet in ieder geval zien een goede aanvoerder te zijn: hij won hartstikke veel en maakte knap remise tegen de (op papier) sterkere tegenstanders. Daar kan je tevreden op terugkijken.

Voor de volledige eindstand en resultaten, zie: https://knsb.netstand.nl/scores/index/37

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *