SGA jeugdcompetitie: goud en zilver in overvloed

De dertiende ronde is gespeeld. VAS’ers hebben het weer in grote getalen opgenomen tegen de crème de la crème van de Amsterdamse en Amstelveense schaakjeugd. Ik zou nu een spannende zin kunnen bedenken om te zorgen dat u door blijft lezen, maar helaas geeft de titel alles weg. De vraag is vooral: wie en hoe? Nagenieten dus!

Mick ontpopt zich als weergaloos come-backwonder. Misschien dat hij even zijn muisvinger moet opwarmen, want daarna gaat het razendsnel met de puntjes. Om hem aan te kondigen voor de eerste plek is inmiddels de normaalste zaak van de wereld, goed bereikt dus!
Rufus volgt hem op de voet, en verovert deel één van onze zilvervloot deze avond. Het verschil? Eén berserk-puntje minder! Zwicht onze meest ervaren speler volgende keer voor meer risico?
Op de vijfde plek zien we trouwens ook een VAS’er die zeker het benoemen waard is: Émilien speelde een heel sterk toernooi. Tegen de sterksten wist hij vaak remise uit het vuur te slepen; een sterke kwaliteit waar hij nog ver mee kan komen in het echte toernooileven.

Speler van de Week

De trouwe lezer weet nog dat we op moesten letten bij een nieuw aangesloten speler. Dat heb ik dus maar voor u gedaan: hoe verliep het toernooi van Ingo?
Zijn prijzenkast zit tjokvol, en na een korte schaakpauze is hij op zoek naar nog meer metaal. Het NK-C heeft hij al behaald (ongelooflijk knap weer), maar weet hij ook op de donderdag te overtuigen?

Het begon met een momentje van afwezigheid, maar hij kwam snel weer online. Tegen Mick bleek de scherpte nog wat langer afwezig te blijven. Misschien is het die roestigheid? Een speeltip: voor zo’n Lichesstoernooi kan je op tijd klaar gaan zitten en de tijd (vijf minuutjes ofzoiets) opvullen met wat schaakopgaves oplossen. Dat kan gemakkelijk via de website en zo staat de boel al aardig op scherp. Hetzelfde principe geldt voor een fysiek toernooi natuurlijk: het is helemaal niet gek om de dag te beginnen met een paar schaakopgaves om de hersenen in te stellen.
Tegen het broertje, Roy, ging het Ingo beter af. Door een snelle aanval op de f7-pion, infiltreerde het paard de stelling en veroverde de toren. Een tactiek die vaker lijkt te werken. Later, tegen Siem (van de Volewijckers volgens mij), kwam de volgende stelling op het bord:

Ingo met wit heeft een compleet open koningstelling teweeg gebracht, wat is de beste zet nu?
Het antwoord: Dc3 levert een krachtige dubbele aanval op loper en toren. De dame stormt straks binnen en mat blijkt onvermijdelijk. Mooi hoor!

Dat soort aanvalspartijtjes zien we graag van Ingo. Een kwestie van juist de opening doorkomen en daarna durf tonen! Geconfronteerd met de sterkere schakers deinst hij daar nog voor terug helaas. Daarom verloor hij halverwege van Oskar en Rufus, die beiden heel stabiel speelden.
Een tweeluik tegen Emiel volgde. In beide partijtjes leek het alsof de spelers niet heel concrete plannen uitvoerden. Iets om aan te werken, want nu lag het aan tactische toevalligheden. Dit eindigde in 1-1 onderling.
Tegen clubgenoot Imre viel het eindspel in Ingo’s voordeel, maar de laatste partij, tegen Siem, gaf hij helaas weg. Uiteindelijk eindigde hij de avond met acht punten, wat een plek in de middenmoot oplevert. De jacht naar een podiumplek vereist iets meer pit in het spel, gaat dat lukken?

Intern klassement
Naam22 aprilTotaal
Rufus19242
Mick20191
Émilien12177
Oskar11110
Max5105
Imre698
Andrija294
Jan1193
Emiel590
Alex77
Tako71
Roy060
Lennox57
Joshua242
Nova39
Douwe30
Tobias25
David24
Ingo820
Olivier16
Bram14
Olav12

We hebben een record! Saffran schaakte wat punten bij mekaar zeg… 40 in totaal. Dat kan gebeuren als je veel partijen achter elkaar wint en zo een bonus scoort. Om het in perspectief te plaatsen: de tweede plaats behaalde 20 punten. Hij schaakte snel én met een krachtig inzicht. De dame en loper weet hij fantastisch te laten samenwerken. Zo weet hij vaak binnen tien zetten mat te zetten. Misschien een idee dat hij hogerop meedoet: op dat niveau hebben de spelers dat soort tactiekjes door.
Voor Raghav zal zijn deel van de zilvervloot mager aanvoelen. Zijn voorsprong bij ons intern klassement slinkt behoorlijk namelijk. Kan hij toch nog boven Saffran eindigen? Wat sowieso vaststaat: Raghav schaakte gewoon een supergoed toernooi, complimenten!
En op de vierde plaats kwam Kien. Een knappe prestatie die zijn derde plek in het interne klassement verstevigt.

Speler van de Week

Vandaag duiken we wat dieper in het schaken van Robin. Online heeft hij al meerdere keren aan de deuren voor het podium geklopt, zit er meer in?
Hij begon eigenlijk best aardig, door van Everest en Aantarik te winnen. Vooral de laatste partij was heel mooi om te zien! Robin gaat vol ten aanval, zijn toren en dame werkten perfect samen. Wat moet Robin (met wit) doen in onderstaande stelling?

Juist, Robin geeft schaken met de toren op d8. De zwarte koning heeft maar één vluchtveld en daarna valt de zwarte toren op h8 gemakkelijk op te pakken. Goed gezien!

De grote tests komen dan tegen de subtoppers van deze Klasse: Marco, Daksh (van Zukertort) en Lada (van Caïssa). Dat blijkt toch best lastig, maar waarom? De opening speelt Robin hartstikke solide; hij stelt zich sterk op. De zetten daarna zou hij kunnen doorpakken: stukken van de tegenstander aanvallen, pionnen naar voren bewegen. Maar vaak zie ik dat het juist de tegenstander is die als eerste zulke plannetjes uitvoert. Belangrijk om dus op tijd een plannetje te verzinnen, anders ben je vooral aan het reageren.
Robin zal vanzelf groeien en dan gaan zulke potjes zeker makkelijker. Alleen, in totaal zijn drie partijtjes verloren gegaan omdat Robin de beruchte Herdersmat niet goed heeft gespot. Daar kan nu al wat aan gedaan worden. Ik blijf erop hameren: als de tegenstander gaan kijken naar dat ene pionnetje, alle hens aan dek! Dat oplossen kan zomaar tot drie verliespartijen minder leiden, een flinke stap dichter bij dat podium.
Uiteindelijk behaalde Robin 10 punten dit toernooi. Wat knap is, want hij draaide vooral bovenin mee. Hij kan beter op een goede avond, dus blijf hem volgen bij de volgende rondes!

Intern klassement
Naam22 aprilTotaal
Saffran40246
Raghav20241
Kien16150
Marco15147
An6107
Robin1096
Aantarik887
Khang065
Felix20
Phuong-nga1256
Bregje1054
Hadia50
[engeltje]39
Everest633
Reyansh23
Daniel14
Nayeli13
Pepijn013
Ivan12

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *