SGA VAS 1: Zet zegereeks voort

Afgelopen donderdag mocht VAS 1 alweer haar vierde wedstrijd spelen in de SGA-competitie. Nadat de eerste drie wedstrijden met wat onverwacht grote uitslagen gewonnen werden, zat de positieve energie goed in het team en konden we strijdbaar richting de wedstrijd komen. Na enkele afmeldingen konden we erg blij zijn met onze invallers. Met Khoi en Victor als invallers kan je zeker spreken over supersubs. Helemaal mooi is het ook om te zien hoe goed de jeugd het doet bij VAS. In grote stappen ontwikkelen ze zich en vandaag was Rufus er dan ook klaar voor om te debuteren in VAS 1!

Vroeg in de wedstrijd zagen de voortekenen er hoopgevend uit. Eigenlijk kwam iedereen minstens gelijkwaardig de opening door en op enkele borden met voordeel. Khoi begreep de weinig voorkomende structuur wat beter, activeerde zijn stukken wat efficiënter en herhaalde een motief: Pion winnen, consolideren, pion winnen, consolideren en kon in al zeer goede stelling tactisch toeslaan. De goede resultaten vanuit Cannes (waar zelfs nog meer in zat!) worden doorgezet.

Joris kreeg in een structuur, die leek op een Kan- of Taimanov-Siciliaan, alles wat hij wilde. Goede stukken en meer ruimte. Bijna alle zetten van de tegenstander kwamen overwacht. Dat kan natuurlijk goed, slecht of geen van beiden zijn. Hij wist vroeg af te wikkelen naar een gunstig toreneindspel met ongelijke lopers: Joris had twee lopers, zijn tegenstander slechts een. De technische fase was niet moeilijk meer.

Victor had sterke controle over de witte velden. Vooral het veld b3 lonkte voor een paard, zeker toen even vergeten werd om wits zware stukken buiten bereik te houden. Pb3 kwam gelijk met een paardvork en een kwaliteit werd buitgemaakt. Helaas kwam er enige gemakzucht in het spel, alles leek namelijk te winnen. Zijn tegenstander pakte zijn kansen in deze fase en vlocht een mooie truc in de stelling. Eeuwig schaak werd geforceerd.

Onze Topscorer Sierk (alles gespeeld en ook alles gewonnen) kreeg een scherpe stelling op het bord waarin wit wilde aanvalsplannen had op Sierks koningsfianchetto. De h-lijn werd geopend en een stuk werd geofferd. Het zag er gevaarlijk uit, maar toen de rook verdween was het helder dat de aanval eindigde in een eeuwig schaak. Helaas geen 100% meer, maar nog altijd de hoogste score van het team en de klasse. Ga zo door!

Ed kreeg het populaire Konings-Indisch tegen zich en kon zich tevreden stellen met een comfortabel ruimtevoordeel. Toen de zwarte aanval niet van de grond kwam, was het helder dat Ed een blijvend voordeel zou houden. Zoals het hoort in deze opening, ging zwart op avontuur uit. Maar een eenzame dame voor de troepen vooruitsturen was niet de juiste aanpak. Ze werd handig ingesloten en het punt was binnen.

Met een tussenstand was het de eer aan Rufus om de teamoverwinning binnen te halen. Ten koste van een iets mindere pionstructuur kreeg hij mooie open lijnen en actieve stukken. Optisch was het een mooie aanval die hij aan het opzetten was, maar met een paar dubbelpionnen ontbrak het aan sterke piondoorbraken. Op zulke momenten is er altijd het gevaar om onverantwoord te willen gaan forceren, maar dit werd goed vermeden en met de remise waartoe besloten wordt kan Rufus terugkijken op een zeer geslaagd debuut! Goede partij en ook nog eens het winnende halfje. Dat belooft veel voor de toekomst.

Ticho had een vreemde stelling. De pionstructuur leek logisch, ware het niet dat alles een rij naar voren was. Nu was er een complexe irrationele stelling op het bord waarin elke fout fataal kon zijn. Veel tijd werd er dan ook gebruikt van beide kanten om niet in de gestrikte valletjes te lopen. De simplificaties die zijn tegenstander met weinig tijd op de klok inging waren door Ticho doorzien en correct als voordelig ingeschat. De goede stukken gingen eraf en wat overbleef waren zwaktes waar Ticho wel raad mee wist.

Mijn eigen partij was alweer als laatste klaar. In een trendy Caro-Kann variant kreeg ik een koningsaanval tegen, waar mijn tegenspel uitbleef. Maar door de hoeveelheid aan mogelijkheden gingen we allebei snel door de tijd heen. Mijn tegenstander koos bewust avontuur boven een klein voordeeltje, maar objectief klopte dat niet helemaal. Een paard kwam mijn koningsstelling in, echter zonder mogelijkheden om hier weer uit te geraken. De fouten die in de tijdnood kwamen maakten van een interessante partij een gokspel. Het geluk was aan mijn zijde. Niet voor het eerst dit seizoen kon ik in deze fase wegkomen met meer dan ik verdiend had moeten hebben.

Met een einduitslag van 6.5-1.5 hebben we weer een mooie teamprestatie neergezet! De volgende ronde spelen we tegen het nieuw opgerichte vriendenteam Paard D4, met weer sterke spelers in de gelederen. Een goede basis is gelegd, maar de strijd om het kampioenschap ligt nog helemaal open. De grootste concurrent, Caïssa 1, heeft ook nog alle wedstrijden gewonnen. We treffen elkaar pas in de laatste speelronde en treffen daarvoor nog veel sterke teams. Spanning alom!

Tekst: Bas Haver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *