SGA VAS 5: De kop is er (eindelijk) af!

VAS 5 – De Raadsheer 5
3 maart 2022

VAS 5 heeft lang moeten wachten op de eerste partij van het seizoen 2021/2022. Hoewel de start van de competitie in oktober was, waren we de eerste ronde vrij, daarna gooide C roet in het eten. Al met al hadden we eind februari nog geen zet gedaan. Heel jammer zeker aangezien we vooral nieuwe spelers hebben die gretig waren voor hun eerste competitiewedstrijd.

3 maart was dan de grote dag. We hadden op het laatste moment 1 invaller nodig. Die was gelukkig snel zelf geregeld door de speler die niet kon, dat maakt het voor de teamcaptain makkelijk. Bas had keurig aangegeven dat hij het liefst met zwart wilde spelen. Toen hij in de opstelling toch wit kreeg was er wat ophef. De teamcaptain was al bang voor een pittig interview na afloop van de wedstrijd. Gelukkig bleek Gerton bereidt om te ruilen. Een wissel die succesvol uitpakte!

De wedstrijd begon voortvarend. Robin won snel twee stukken en de aanval van oud-VAS’er Tom Flesseman sloeg ook niet door. Daarmee was het eerste punt binnen. Bij Bas volgde niet veel later ook met het volle punt, met zwart. Gerton probeerde actief te spelen met zijn pionnen en dat pakte goed uit. Druk zetten op de tegenstander loont. Ook onze invaller Dan pakte het volle punt maar moest daar wel even hard voor werken. De tegenstander offerde een stuk voor twee pionnen en met een open koningsstelling leek het even spannend. Gelukkig waren alle stukken van Dan in de buurt en werd het punt binnengehaald.

Een 4-0 tussenstand, een monsteroverwinning hing even in de lucht. Max stond een pion voor maar met alle torens en dames nog op het bord kon het nog alle kanten op. Zijn tegenstander speelde het helaas actiever, 4-1. Hierna wist Benno het winnende punt binnen te slepen. In een qua materiaal gelijke stelling maar met druk op de koningsstelling van de tegenstander kon de tegenstander het niet meer keepen en daarmee was het 5-1. Shantanu had al vrij vroeg een mooie stelling wat uiteindelijk een kwaliteit opleverde. Vervolgens werd de stelling flink dichtgeschoven en was het afwachten of hij er nog doorheen zou komen. Dit lukte uiteindelijk prachtig met een dubbel stukoffer, een mooie overwinning op bord 2.

Als laatste was Hans bezig tegen de bij VAS niet onbekende Rob Baas die voor de Raadsheer competitie speelt. Na een partij die lang in evenwicht was ontbrande deze in de laatste fase. Hierbij wisselde de kansen continu, zeker toen de tijdnood toenam. Voor de kijkers werd het wel erg spannend toen Hans met 30 seconden op de klok de tijd liet wegtikken naar 7 seconden, maar uiteindelijk wist hij met kunst en vliegwerk een remise af te dwingen. Een mooi resultaat en gezien het verloop van de partij een passende uitslag.

Een mooie start van het seizoen. We spelen in maart nog 2 keer dus daarna weten we gelijk of meedoen om de titel erin zit.

Tekst: Benno Drewes

#VAS 5RatingDe Raadsheer 4RatingUitslag
1Benno Drewes1740Rob van Slooten156010
2Shantanu Motiani0Jeroen Visser010
3Bas de Haas1101Willem Toutenhoofd125210
4Gerton Sluis0Gerben Houba137910
5Max Engelmann0Cilia van der Kamp127301
6Hans Lammers0Rob Baas1388½½
7Robin Lankester0Tom Flesseman127010
8Daniel Kelsey0Maarten van Loggem124210
14211338

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *