VAS-jeugd in de Meesterklasse D, C en A: uitglijders, stuntjes en revanches

13 november was de speeldag voor de landelijke jeugdclubcompetitie (JCC). De beste teams van Nederland nemen deel, en VAS heeft de eer om in elke jeugdcategorie mee te doen dit seizoen. Dat betekent dat we een paar leuke wedstrijden hebben om te bekijken, want er is weer veel gebeurd… Hoe brachten onze toppers het ervan af?

Meesterklasse D (t/m 12 jaar)
Eerst een korte uitleg: deze competitie bestaat uit twee rondes. Eerst een Halve Finale met vier poules. De beste drie van de zes uit de poule gaan door naar de Finale. Belangrijk om daarbij te zitten, maar de behaalde punten tegen de top 3 worden óók meegenomen naar de Finale.
Ons D1-team had ik hoog ingeschat, maar de concurrentie bleek stevig in de Halve Finale. Het lukte vaak nét niet. Met tweemaal 1,5-2,5 verlies tegen de uiteindelijk beste twee teams van de poule hebben ze een aardig aantal bordpunten maar nul matchpunten. Ze maakten het nog héél spannend door twee keer gelijk te spelen tegen andere ploegen. Het bleek genoeg, met een krappe 4 matchpunt wisten ze de derde plek veilig te stellen. Gefeliciteerd!

Teamfoto door Vilas.

Aan één speler heeft het niet gelegen. Wie anders dan William krijgt het voor elkaar om op het tweede bord een 100% score neer te zetten. Vijf uit vijf! Tegen sommigen mocht hij inderdaad een punt pakken, maar één overwinning mag er wezen. En dat is tegen Marnik uit Hilversum. Waar kennen we die naam ook alweer van? Oh ja, die jongen werd met 7 uit 7 kampioen bij de Zwarte Veulen GP afgelopen weekend!
Toen lukte het William niet eens om gelijk te spelen tegen hem. Je ziet dat William heel goed gedijt bij langere speeltijden, ruimte om na te denken, goed situaties doorgronden en plannen uit te voeren. Dan kan hij de besten van zijn leeftijdsgenoten aan…
De helft van de behaalde bordpunten kwamen van deze eenpitter – zijn drie teamgenoten misten de vorm waarmee ze het team kwalificeerden een paar weken geleden. Max kreeg natuurlijk de crème de la crème te verwerken op het eerste bord, maar haalt daar normaal gesproken meer uit. Nu pikte hij een half mee.
De zevenjarige Raghav wist voor de verandering deze keer niet vriend en vijand te verrassen. Hij won de partijen die hij moest winnen op het derde bord, maar kreeg geen stunt voor elkaar tegen de sterkere D-spelers. Dat kan gebeuren, het is belangrijk om niet continu de hoogste verwachtingen te hebben als de schaakontwikkeling nog maar net begonnen is. Dat komt wel goed!
Kayen was de dag ervoor nog wat ziekjes, maar kon gelukkig achter het vierde bord verschijnen. Op wilskracht! Hij kwam niet verder dan anderhalf punt deze keer.
Kortom: we weten dat hier meer in zit! Bij de Finale gaan ze stunten door alsnog alles te winnen en zich zo een weg te banen naar het podium. Let maar op!

Meesterklasse C (t/m 14 jaar)
Het C-team van VAS heeft zich hier ontpopt tot een echte dark horse. Ze draaien mee met de top, tussen allerlei grote namen en doorgewinterde NK-gangers. Dat zagen velen niet aankomen vanuit een team waar twee jaar geleden maar één speler een KNSB-nummer had. Alhoewel, dat de alom bekende Ingo moest plaatsnemen op het derde bord, had al een aardig voorteken kunnen zijn. De hoop had ik, maar prachtig om te zien hoe ze die hoop naar hun hand zetten.
Qua matchpunten viel het misschien tegen uiteindelijk, maar ze hebben echt top gepresteerd. Ze doen nog altijd mee op de derde plek, die zullen ze de volgende wedstrijddag gaan behouden is mijn verwachting. Wordt spannend!
De eerste ronde van de dag was voor het hele team een groot succesverhaal, met maar liefst 3,5 bordpunten werd de Klim-Op uit Rotterdam gedomineerd. Die overwinning mag er wezen, want dit team behoort tot de categorie podiumfavoriet. Daarna kwamen ze héél dichtbij een gelijkspel tegen ESV (uit Eindhoven), maar het lukte net niet. Tegen de nu al bijna-kampioen KC Chesscool moesten we tevreden zijn met een 3-1 nederlaag in de laatste ronde van de dag.

Mick noteert een zet, Take voert het team aan.

De grote stuntman van vandaag zat op het tweede bord en heet Mick. Zo’n laatbloeier waar ik het over had: hij is nu gewoon heel goed aan het worden. Tegen allemaal topteams kwam hij niet de minste tegenstanders tegen. De eerste ronde zat hij tegenover iemand met 300 ratingpunten meer: een overtuigende winstpartij! In een comfortabel toreneindspel wist hij precies wat te doen. Zijn eindspeltechniek was ver boven het niveau van de tegenstander, dat is veelbelovend!
Dan denk je al de verrassing van de dag te hebben gehad, speelt hij daarna gelijk tegen een 1700+ speler… En daarna nog een keer… En welke rating stond er ook alweer achter Micks eigen naam? Een schamele 1091: ongelooflijk dus welke resultaten hij hier neerzet! Die rating gaat natuurlijk een behoorlijke stijging inzetten als hij zo’n niveau kan overleggen.
Goed om te weten namelijk: dit waren geen gelukjes. Mick speelt heel degelijk, doet in eindspelen niet onder en heeft zijn tijdsgebruik goed onder de controle.

Abe heeft nu al een aantal maanden meegetraind bij de jeugd en daarna geoefend bij de senioren. Zijn veelbelovende binnenkomst levert hem een basisplek op in ons C-team en vandaag mocht hij die verzilveren op het vierde bord. Hij kon de eerste twee rondes meespelen en gaf meteen zijn visitekaartje af door allebei te winnen.
Zijn tweede overwinning, tegen een 1463-gerate tegenstander, was spannend, maar hij dwong haar in flinke tijdnood. En dat betaalde zich uit. ‘Ik ging allemaal moeilijke puzzeltjes op het bord zetten.’ Ja inderdaad, zo doe je dat! Nu hopen dat hij ook de laatste wedstrijddag zijn krachten kan delen met het team.

En dan door naar de kopman: Take! De eerste ronde mocht hij aantreden tegen het grootste kanon uit de Meesterklasse: Dana, met een 1880 rating op het wedstrijdformulier. Welke kans heeft een ratingloze speler daar nou tegen? Nou, remisekans dus!
De wedstrijd daarna had Take het vanaf het begin al lastig. Die verloor hij helaas. Maar hij herpakte zich prima daarna. Hij kwam al vroeg een pion voor, maar moest de activiteit van de tegenstander overleven. Dat lukte hem prima. Heel knap dat hij zo’n moeilijke stelling foutloos door kan komen. Ook deze remise mocht er wezen, want dit was tegen de koploper. Hij heeft uit totaal 5 ronden nu 2,5 punten gescoord. En dat tegen gemiddeld 1708-gerate tegenstanders. Dat gaat een toprating afleveren, want zo stormt hij de lijst van 10 beste Nederlanders van zijn leeftijd binnen! Over stunten gesproken…

Op het derde bord is Ingo een trouwe speler. Vandaag had hij als experiment bedacht: wat als ik mijn koning eens in het midden laat staan? De eerste keer ging dat best aardig: de tegenstander offerde elk stuk op voor een matkans, maar had daarna dus geen stukken meer over. De twee keer daarna bleek het toch wel nadelen te hebben. Maar eigenlijk geen schande. Ik weet niet waarom, maar het derde bord was bijna even sterk bezet als het eerste bord (qua rating dan). Dus Ingo heeft met 1 uit 3 alsnog een plusscore.

Heel veel dank aan Émiliën. Hij viel op het laatste moment in op het vierde bord, maar trof zware tegenstand. Hij kwam goed de opening uit, maar moet nog leren dan juist rustig te blijven nadenken en voorzichtig zetten te blijven doen. Nu leed hij een verlies, jammer!

Tussenstand na ronde 6 in de Meesterklasse C.

De laatste wedstrijddag, op 11 december, moet VAS ongetwijfeld tegen aartsrivaal Zukertort uit Amstelveen. Een beladen derby, want daarmee staat het zilver vol op het spel! En anders gaan ze hun best doen om de derde plek vast te houden. Ook dat zou een resultaat zijn waar niemand aan had gedacht…

Meesterklasse A (t/m 18 jaar)
Dan komen we nu aan bij hét vlaggenschip van VAS. Zij reisden met één doel naar Arnhem toe: stappen zetten om Nederlands kampioen te worden. Het werd ze wat lastig gemaakt door een gebrek aan teamleden, maar gelukkig vonden we twee uitstekende invallers.
In de eerste ronde was het die invaller die redding bracht! Felix won met het Frans op het vierde bord. Heel nodig, want de winst kwam daarmee uit op 2,5-1,5. Vooral Khoi had het wat pittiger dan gehoopt: tegen Tim Grutter moest hij het onderspit delven. Lan maakte een redelijke remise op bord 3 en het aantrekken van oud-jeugdlid Kasper betaalde zich al uit op bord 2.
Daarna mocht het team gratis 4 bordpunten bijschrijven vanwege een bye. Dat bleek erg handig, want de laatste ronde van de dag werd tragisch verloren… Kasper liet zien dat hij een comeback gaat maken in het schaken: weer winst. Alleen, Khoi liet het nogmaals afweten… Voor Lan zat het ook niet mee: zij verloor. En deze keer hadden we Bregje bereid gevonden om het punt op de vierde bord héél duur te verkopen. De tegenstander had versterking, waardoor het daar zwaarder was geworden dan gedacht – ze moest tegen een 1600+ speler in plaats van 1200. En als we dat bedenken is het doel uitstekend geslaagd: ze hield het nota bene langer vol dan Khoi!

Dit resultaat levert een flinke uitglijder op, want die twee matchpunten zijn heel belangrijk. Ze hebben het nog in eigen hand, met hoogstwaarschijnlijk een match tegen koploper KC Chesscool en tweede plek ASV. Maar daar moet dan wel met klinkende cijfers gewonnen worden. Ook al is het team de laatste wedstrijddag op volle oorlogssterkte: dat gaat een flinke uitdaging worden, op z’n zachtst gezegd…
Maar we blijven hopen! En anders zijn ze jong genoeg voor een herkansing volgend jaar 🙂
Nu veel dank aan Felix en Bregje, die hebben zich van hun beste kant laten zien. Mooi!

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *