VAS-jeugd schaakt buiten!

De maatregelen zijn lichtjes versoepeld, zeker voor de jongsten onder ons. Dit betekent dat we eindelijk weer een fysieke activiteit voor de groep t/m 12 jaar konden organiseren. Na wat goed werk van Zwaan strijken we de komende paar weken neer bij het ommuurde terras van café Poesiat & Kater.

Dit uiteraard allemaal onder zeer strikte voorwaarden. De KNSB heeft in samenwerking met NOC-NSF een protocol opgezet voor schakers. We moeten buiten zitten, de trainers allemaal voldoende afstand houden van elkaar en de kinderen, desinfectiemiddelen bij de hand zijn, iedereen neemt eigen materiaal mee, ouders niet het terrein op en nog veel meer. Een flink lijstje dus! Wat ons betreft alleen maar goed: we willen het schaakplezier alleen veilig en verantwoordelijk faciliteren.

***

Nadat de gemeente Amsterdam akkoord is gegaan met de plannen, kwamen de eerste paar enthousiastelingen opdagen afgelopen zaterdag. Het eerste half uur had iedereen de kans om weer een beetje in te komen. Zo’n echt bord is toch wat anders dan de digitale variant.

Tijdens het inspelen. Nova speelt tegen een onzichtbare tegenstander.

Daarna speelden we een simultaan, tegen ondergetekende. Ik mocht niet de stukken aanraken (en moet überhaupt 1,5 meter afstand houden van de schakers). Dus ik liep langs en vertelde de zet die ik wilde doen. Tegelijk een goede notatietraining dus! De spelers wisten het allemaal netjes uit te voeren.

We hadden niet zo heel veel tijd om de simultaan af te maken, dus na veertig minuten was het een kwestie van arbitreren. Nova trapte in een klassiek openingstrucje, maar wist pardoes mijn dame in te sluiten. Dat maakte ons puntenaantal toch gelijk op het eind. Lennox vergat zijn paard in het centrum, die ik gretig snoepte. De drie punten achterstand maakte hij niet meer goed. Heel lang speelde ik Imre‘s opening na, maar hij wist het goed vol te houden toen de breekzetten op het bord kwamen.

Tobias tructe me zomaar, wat een torenverlies inhield. Helaas voor hem wist ik op tijd het materiaal terug te winnen, maar hij had mij dus goed in het nauw gedreven! Saffran speelde een leuk partijtje en is een veelbelovende schaker. Hopelijk kan hij snel stappen maken door thuis goed te oefenen met opgaves bijvoorbeeld. Tako zat een beetje ongeduldig achter het bord, maar dat weerhield hem niet om twee pionnetjes voor te staan. Of dat daadwerkelijk genoeg zou zijn, viel te betwisten na een blik op de stelling, maar hij ontving het volle punt. Simon had een fantastische stelling op het bord neergezet. Ik moest vechten om er nog gelijk uit te komen, wat veel zegt over Simons natuurlijke gevoel voor hoe zijn stukken te plaatsen.

Na al dit serieuze gedoe, ging Zwaan aan de slag met een sessie gongschaak. Een hilarisch spelletje waarbij na elke ‘gong’ een nieuwe opdracht uitgevoerd moet worden. Soms leidt dit tot totale verwarring, bijvoorbeeld wanneer de koning als een paard mag lopen of de kleuren plots omgedraaid moeten. Deze afsluiter leverde flink wat plezier op.

***

Andere VAS’ers van deze leeftijdscategorie zijn van harte uitgenodigd mee te schaken op een volgende zaterdag of zondag (na het aanmelden per mail). Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van het weer of het elke keer door kan gaan, maar voorlopig ziet het er droog uit volgend weekend. We houden iedereen op de hoogte!

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *