VAS Senioren verhuist (online dan)

Na wat geëxperimenteer en gewik en geweeg hebben we besloten om de digitale clubomgeving voor de seniorenafdeling te verhuizen naar lichess.org. Op een bepaalde manier jammer, want bijna iedereen heeft inmiddels al zijn weg gevonden naar chess.com. Toch zijn er een aantal zaken die ons zoveel meer bevallen bij Lichess, dat het de overstap zeker waard is. Eerst het stappenplan om je aan te melden bij onze VAS-team in Lichess, en daarna een blik op de functies die je tot je beschikking hebt.

***

1. Registreren op lichess.org

Eerst moet je een account aanmaken op de schaakwebsite. Dit is volledig gratis.
Klik daarvoor op de volgende link: https://lichess.org/signup
Vul in wat nodig is, én schuif de balkjes naar rechts zodat ze groen worden. Dan ga je akkoord met de regels om niet vals te spelen.

2. Aanmelden bij VAS

Heel goed, je hebt nu een account waarmee je lid kan worden van de online club!
Via de volgende link kom je op onze teampagina: https://lichess.org/team/vas-1822
Bovenin het scherm staat de knop waarmee je je kan aanmelden, daar moet je op klikken. We laten je zo snel mogelijk toe.
Bestaat die aanmeldmogelijkheid bij jou niet: dan kan het betekenen dat je je nog moet inloggen op Lichess. Klik daarvoor op ‘aanmelden’ helemaal rechtsboven.

3. Teampagina vinden

Normaal gesproken, als je lichess.org intypt in de browser, kom je terecht bij de standaard home pagina. Check rechtsboven of je je nog moet aanmelden. Op deze home pagina kan je zelf een potje beginnen tegen schakers van over de hele wereld (klik daarvoor op de gewenste tijdcontrole). Maar waarschijnlijk zoek je de weg naar onze teampagina. Dat gaat als volgt.

Linksboven de pagina staat een balk met ‘spelen’, ‘leren’, enzovoorts. Daar vind je ook ‘gemeenschap’ staan. Zweef met je muis hierboven en er verschijnen extra opties. Klik vervolgens op ‘teams’. Je komt dan op een pagina terecht waar je ‘VAS 1822’ ziet staan. Als je daarop klikt, kom je bij de teampagina.

***

We waren er snel bij op chess.com, omdat veel andere schaakclubs daar ook zitten. Maar we zijn tot de conclusie gekomen dat dat niet de slimste keuze was qua toegankelijkheid en mogelijkheden. Uiteindelijk bevonden we Lichess superieur op alle vlakken.

Toegankelijkheid – In het algemeen is het veel gemakkelijker om je door de website heen te manoeuvreren. Bovenal, bij Lichess is de clubpagina heel overzichtelijk, met op één pagina alle informatie die je zoekt.

 • Zo zie je linksonder alle clubleden. Zweef met je muis boven de naam en er verschijnt een uitdagingsoptie in de vorm van twee gekruiste zwaarden.
 • Linksboven kan je wat typen in de gezamenlijke chatruimte.
 • Rechtsboven een overzicht van de toernooien die op het programma staat. Klik erop en je kan je gemakkelijk inschrijven.
 • Rechtsonder posten we berichten met informatie in het forum.

Toernooien – Er bestaan veel meer opties voor de toernooien (voor ons als organisatoren prettig), maar ook voor spelers valt er meer uit te halen. Eenmaal op de toernooipagina, kan je het volgende doen:

 • Schrijf je in door op ‘NEEM DEEL’ te klikken, het groene knopje rechtsboven.
 • De gezamenlijke toernooichatruimte is, ook tijdens de partij, makkelijk te volgen en zelf aan bij te dragen. Deze staat links van het scherm. Dat maakt het veel gezelliger! Mocht je deze afleidend vinden: klik op het groen vierkantje om ‘m te dempen.
 • Je kunt tijdens het toernooi veel gemakkelijker andere partijen volgen en daartussen wisselen. Zodra het toernooi begonnen is, zie je rechts de partijen waar je op kan klikken.
 • Mocht je tussendoor willen pauzeren, om even wat koffie bij te schenken? Dat is goed mogelijk door rechtsboven te klikken op ‘pauzeren’ (daar waar voorheen ‘NEEM DEEL’ stond aangegeven).

***

We hopen nog op veel meer plezier via deze website! Het ziet ernaar uit dat we dit seizoen alleen online bij elkaar mogen komen, dus laten we daar het beste van maken.

 • Elke donderdag houden we onze clubavond, exclusief voor onze clubleden. Laten we die zo gezellig als mogelijk maken!
 • We doen mee met een teamwedstrijd tegen andere clubs in Nederland. Zie het Forum op onze teampagina voor meer informatie daarover.
 • En op zaterdag uiteraard het VASte Zaterdagavond Evenement. Elke week een andere variant, waar inmiddels ook andere SGA-leden aan mee mogen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *