VAS – Jeugd start nieuwe jaar knallend in online landelijke competitie

Vakantietijd is altijd een goede reden om eens wat anders te doen. Deze week speelden de enthousiaste VAS’ers mee in een landelijke competitie. Kan het VAS-team zich ook online meten met de beste clubs van Nederland?

Wat is het Winterkampioenschap?

Deze competitie is opgezet vanuit de NOSBO, de schaakbond van de noordelijke provincies. Erg goed dat ze met zulke initiatieven blijven komen, om het schaken interessant te houden voor iedereen.
VAS was dus ook uitgenodigd om deel te nemen aan de Team Battle. In totaal speelden 21 teams en honderd spelers mee van over het hele land. De vier beste scores tellen mee voor de toernooiuitslag, maar het team krijgt bonuspunten voor het klassement als iedereen goed scoort. En dat hebben we gedaan!

Tweede van de dag

Alhoewel de vier beste resultaten een vierde plek opleverde in het toernooi, komen we in de eindklassering hoger terecht. Onze twaalf spelers behaalden elk genoeg punten voor een aardige bonusscore van 110 punten Daarmee komen we uit op 220 punten. Ter vergelijking: de eerste plek behaalde 240 punten, waarvan 200 verdiend zijn met de eerste plek in het toernooi.
Super gedaan door iedereen dus! Onze opkomst werd niet geëvenaard, dat toont wel het enthousiasme van onze jeugdspelers. En dan te bedenken dat die opkomst veel hoger kan liggen. Laten we de volgende ronde (op 8 januari) met twintig spelers proberen op te komen!

Om het klassement te bekijken, en te zien welke andere clubs meespeelden, zie: https://nosbo.nl/jeugd/kampioenschappen/857-winterkampioenschap-voor-jeugdteams
Hieronder de resultaten per teamlid:

Hit-and-run

De revelatie van de dag was David. Normaal gesproken spelend in de Torengroep bij VAS, wist hij zich hier te handhaven tussen de grote namen. Hij werd de tweede beste VAS-speler: dat is veelbelovend voor als we weer op de club van start gaan!

Take moest kiezen tussen een film of schaken. Dan is de keuze snel gemaakt natuurlijk. En wij waren ook in onze nopjes toen we zijn winning streaks zagen verschijnen. Soms had hij wat geluk, maar bovenal was hij uitstekend in vorm. Hij werd daarmee twaalfde van het hele toernooi, en de beste VAS’er.
Veel snelschaakpartijtjes vergeet je onmiddellijk weer, maar Take kreeg het voor elkaar om een absoluut juweeltje neer te zetten. Twintig zetten later moest de tegenstander opgeven na puur machtsvertoon:

Bij deze Arena vorm (waarbij je meteen wordt ingedeeld als de partij afgelopen is) loont veel spelen. Émilien heeft de kunst daarvan érg goed verstaan. Hij wist maar liefst 26 partijen te persen in anderhalf uur. Zijn tactiek: opgegeven zodra hij serieus achter staat.
Of dat didactische verantwoord is? Hmm, het puntenaantal is sowieso verantwoord, laten we het daar op houden!

De vierde speler die bijdroeg aan het toernooiresultaat van VAS is Raghav. Hij is opvallend goed met snelschaken, en weet zijn tactiekjes snel te vinden op het scherm. Een scherpe speler!

Tot slot wil ik graag nog de resultaten van William benoemen. Hij belandt online niet zo gauw in de top drie, maar dat komt omdat hij juist uitstékend aan het schaken is! De internetrating die achter zijn naam staat, zegt genoeg…
Hij neemt de tijd voor zijn partij en weet ze bijna allemaal te winnen eigenlijk. Een groot plezier om bij mee te kijken, want het zijn erg strategische stellingen, met ingewikkelde wendingen tot het einde van de partij. Geen hit-and-run stijl van de vier spelers die ik hierboven noem, maar spelen met een Plan (met hoofdletter P, ja).

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *