KNSB: VAS 2 laat het liggen in Beverwijk

Het team van Wijkertoren speelde deze rond in de grote kerk van Beverwijk. We waren van te voren op de hoogte gebracht van de ontberingen die we tijdens de wedstrijd zouden moeten doorstaan en zaten tijdig en geconcentreerd achter het bord. Na het debacle van de vorige wedstrijd en zonder kopman (Han) en topscorer & teamleider (Milo) was de druk er ook wel af. We konden vrijuit spelen en gingen er goed voor zitten.

Mr VAS Rob van Dongen viel in op bord 4 en speelde oud VAS-lid FM Rick Duiker met zwart langzaam van het bord. Zo’n punt tel je natuurlijk niet meteen maar dat Rob goed op weg was leek overduidelijk. Naast Rob zat Pim en die speelde een oerdegelijk systeem met wit. Langzaam maar zeker begon ook daar iets moois te bloeien.

Een eerste rondje langs de velden gaf aan dat we nergens minder stonden en er zowaar wat positieve stellingen aan het ontstaan waren. 

De eerste puntendeling kwam er op bord 1. Jan speelde er zijn eerste partij voor VAS 2 van het seizoen en hield met wit de sterk Mulder op remise. Of het evenwicht ergens definitief verbroken was durf ik niet te zeggen maar beide spelers toonde opvallend weinig emotie bij het behaalde resultaat.

Daarna volgde een vol punt voor Pim, die met kleine middelen en voorzichtig zetjes steeds een beetje beter was komen te staan en uiteindelijk mat mocht zetten van zijn tegenstander. De eerste voorsprong van het seizoen was hiermee een feit. Even later kwam aan die voorsprong een einde toen Rob zijn goede stelling had laten verwateren en in een ingewikkelde stelling pardoes een toren weggaf. Kort daarna haalde Joris een verdiend halfje binnen door een goede verdediging in moeilijke stelling. 2-2 op de hoge borden en perspectief op de overige borden. Het zag er zonnig uit.

Overtuigende overwinningen volgde hierna voor Job en Roland tegen Sam Cornelisse en oud VAS-lid Jimmy van Zutphen. Strakke overtuigende potjes zoals we die dit seizoen nog niet vaak zagen. Voor Roland overigens wel twee op een rij.

Met een 4-2 voorsprong kon het op de overige borden nog alle kanten op. David had een dynamische vechtstelling met veel minder tijd tegen Skrobic. De laatste schijnt vooral in bullet partijen van GM niveau te zijn maar op papier niet veel sterker dan David te zijn. In een spannende stelling speelde David wat te passief en betaalde hij daarvoor uiteindelijk een hoge prijs. Nog steeds 4-3 voor en Ticho stond prima. Een D+T vs D+T eindspel waarin Ticho twee pionnen meer had maar een wat blote koning. De tegenstander stond ook wat actiever en het kon dus wel eens een lange zit gaan worden. Ticho, die dit seizoen niet zichzelf is, miste daarna een kans om een toren te ruilen en en passant een pion extra te veroveren. Jan, die veel tactische opgaves met Bregje doet, liep langs en zag het direct. In normale doen mist Ticho dit soort kansjes ook nooit maar dit lijkt geen normaal seizoen te zijn voor Ticho. Onze man miste de opgelegde kans, de volgende kans en daarna ook nog de taaiste verdediging en moest na een urenlange zit het hoofd in de schoot leggen. Van te voren teken je wellicht voor 4-4 maar in dit geval voelt het eerste matchpunt van het seizoen toch als een nederlaag.

Volgende ronde proberen we het weer.

Tekst: Joris van Vuure

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *