SGA: VAS 1 onderuit in vier bedrijven

Op 9 december mocht ons eerste SGA team aantreden tegen ENPS, althans zo stond het in onze agenda. Ruim van te voren kwamen er al verontruste berichten binnen.  Zou het Nederlands elftal groepswinnaar zou worden in Qatar en de tweede ronde u overleven dan zou er die dag een wedstrijd plaats vinden waar naar gekeken zou moeten worden. Een beetje veel mitsen voor een teamleider maar toen we inderdaad groepswinnaar waren geworden trok Jordi hard aan de bel; kunnen we niet vooruit spelen?

De teamleider zocht contact met de wedstrijdleider van ENPS en begreep van Ronald Post dat er de vrijdag van te voren maximaal 2 mensen vooruit zouden kunnen spelen.

Wie Ronald Post niet kent, hij was de leidende figuur bij het Kroegloperstoernooi in de Pijp en blijft de wedstrijden van ENPS coördineren al woont hij tegenwoordig bij de Duitse grens.

Eerste bedrijf

Hierboven Bas in zijn voorbereiding


Jordi bleek niet op 2 december te kunnen maar Bas en Daan wilde graag spelen en kwamen na een gezamenlijke voorbereiding nog redelijk achter het bord.

Met enig fortuin en wat tijdsdruk bij de tegenstander van Daan werd er 1½ punt meegenomen uit de Kerk. Bas won overigens van oud VAS-kampioen Aran Köhler.

Toen Nederland daadwerkelijk van de VS wist te winnen ging de telefoon nog diezelfde avond. Ronald Post vroeg of er niet op de donderdag bij VAS vooruit kon worden gespeeld. Sierk, Jos & Ed speelde die avond in de beker, Joris probeerde nog winterkampioen van VAS te worden en Ticho en Jordi waren verhinderd maar gelukkig kon Khoi wel spelen.

Tweede bedrijf

Niet geheel onverwacht bleef VAS jeugdtrainer FM Daan Zult opeens klaar voor een partijtje in de SGA-competitie namens ENPS. Het werd een enorme krachtmeting waarin Daan een actieve en dominante positie wist te verkrijgen waar een klein structureel voordeeltje voor Khoi tegenover stond. “Normaal vallen tegenstanders altijd om in dit soort stellingen” aldus Daan, maar Khoi bleef staan en hield de partij binnen de remisemarge. Toen Daan daarna even niet oplette won Khoi de partij ook nog. Het tekent de toegenomen kracht van Khoi dat hij dit soort partijen weet te winnen.

We konden een dag later dus gerust afreizen naar ENPS.

Derde bedrijf

Zonder Jordi maar met Ticho gingen de overige vijf mannen dus naar de Pijp met een 2½-0½ voorsprong. Daar aangekomen bleek ENPS voor het eerst dit seizoen compleet te zijn zodat de overige partijen redelijk gelijkwaardig zouden zijn.

Gelijktijdig met de start van onze wedstrijd begon ook de voetbalwedstrijd en de emoties kwamen ook bij ons binnen. Geen verwijt aan ENPS die alles goed hadden georganiseerd maar Bert Wijchel kan nu eenmaal niet in stilte naar een voetbalwedstrijd kijken en dat mag je van hem ook niet verwachten.

Al vrij snel bleek dat het wel eens een moeilijke avond zou kunnen worden. Ed stond dan wel gewonnen maar Sierk, Ticho en Jos hadden het moeilijk. Joris leek de partij vooral zo lang mogelijk te willen laten duren. De eerste die verloor was Sierk die een wat wilde zet met zijn h-pion moest bekopen met een koningsaanval. Ondanks de voetbalwedstrijd gingen de heren langdurig in de analyse, schakers will be schakers.

Terwijl de spanning in de wedstrijd opliep kwamen er o0ok meer emoties uit de zaal en spelers gingen af en toe even kijken.

Vierde bedrijf

Tijdens de penalty serie werden de klokken op twee borden even stilgezet terwijl bij de overige borden wel werd doorgeschaakt. Een aparte ervaring uiteraard maar dat wisten we van te voren.

Na de uitschakeling van Nederland moest Ticho berusten in een Nederlaag en verloor ook Jos die wellicht nog een kans op eeuwig schaak had gemist.

De partij van Ed was dus alles beslissend en ergens onder grote druk ging het mis, u kunt de partij hieronder naspelen.
https://view.livechesscloud.com/#6bfa3790-acbf-4711-b961-a64584ac3786

Joris had toen al een technisch gewonnen stelling bereikt en beperkte de nederlaag door het eindspel rustig uit te schuiven.

We waren vast niet de enige die stuk zaten die avond maar het voelde als een driedubbel-dikke nederlaag.

Joris van Vuure

   ENPS 1RatingVAS 1RatingUitslag
1Peter Hoekstra2008Daan Haver2205½½
2Aran Kohler2006Bas Haver232201
3Tom Bottema2212Ed Baarslag217210
4Daan Zult2320Khoi Pham233401
5Ardin Bosboom2094Sierk Kanis209010
6Wim Luberti2103Jos ten Hacken208410
7Francisco Hernandez Iglesias2104Ticho Cornelisse206710
8Peter Nitschke1940Joris van Vuure210501
20982172

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *