KNSB: Vas 3 speelt degradatiekraker

Op 26 november toog VAS 3 goedgemutst naar Leiden om daar aan te treden tegen het tweede van Philidor Leiden. Het team was immers compleet. Het was een wedstrijd in de kelder van de competitie. De verliezer zou op de laatste plaats blijven staan. De opdracht was dus duidelijk => winnen. De tactiek was zoals altijd: overleven op de hoge borden, scoren in de staart.

Helaas gaf ondergetekende (teamcaptain) op het laagste bord niet het goede voorbeeld. Na er eerst ternauwernood in geslaagd te zijn om voor 13u de speelzaal te bereiken, trapte ik daarna al gauw in een openingvalletje en hield een zeer lastig speelbare stelling over. Het was duidelijk dat de punten niet bij mij gezocht moesten worden vandaag.

Op bord 2 had Jouke het zeer lastig tegen de sterke vd Marel. Jouke hield het lang vol, maar moest uiteindelijk capituleren.0-1

Op bord 3 kreeg Ben een klassieke koningsaanval over zich heen met Lh3, Dh5 en Pg4. Volgens mij zag het er erger uit dan het was, maar toen ook zwarts overgebleven inactieve stukken gingen meedoen werd het wel erg lastig. Ben overleefde het helaas niet. 0-2

Elco beschreef zijn partij als volgt; “die loper van mij op h6 bezorgt mij alleen maar last, en levert niets positiefs. In een Hollandse structuur had Elco een pionnetje verloren en moest daarna proberen nog ergens tegenspel te creëren. Dat bleek aardig lastig. Zijn tegenstander hield hem goed in bedwang. Helaas hielp Elco zijn tegenstander ook nog eens met een zelfmat 0-3
Elco eindigde zijn analyse met de woorden; Remy wordt weggespeeld in de opening, ikzelf in het middenspel en Jouke in het eindspel.

In mijn partij lukte het niet om aan de druk te
Ontsnappen. Mijn tegenstander wist uiteindelijk via een tactisch motief materiaal te winnen en daarmee de partij. 0-4

Nu zijn de Wonderen de wereld nog niet uit, maar dit werd wel een hele steile opgave.  Op de overige borden zag het er nog wel positief uit, maar Milan’s winstkansen waren minimaal. Bidden maar.

Anton gaf op het hoogste bord het goede voorbeeld. In een complexe stelling wist hij Van der Plassche (2133) te verschalken. Hiermee continueert hij zijn goede vorm en doet een claim naar het 1e bord. Een hele knappe prestatie! 4-1

Op bord 7 speelde Jasper een rustige, positionele partij. Gesteund door een vroeg h4, bleef het voor zijn tegenstander continu afwachten of er nog heftigere actie op de koningsvleugel zou volgen. Dat bleek uiteindelijk wel mee te vallen, maar Jasper slaagde er wel in om de koning van zwart in te sluiten op g8, dankzij een zwarte pion op g7, witte pion op g6 en paard op d7. Daarna was het een simpele kwestie van zijn eigen koning activeren en het punt binnenhalen. Hiermee vervolgt hij zijn VAS KNSB-carrière met 2 uit 2 en begint langzaam mee te dingen naar de team-topscorerstitel. 4-2

Op bord 5 bereikte Jeroen een echte “bind” op zijn tegenstander. In een zeer gesloten stelling had hij een actieve toren op de 7e rij, Hij had zijn loper actief op c5 geposteerd, zijn dame dichtbij de vijandelijke koning gemanoeuvreerd en was het alleen nog zoeken naar goede velden voor zijn paard.
De toren hield namelijk zwarts loper gepend, waardoor zwarts dame & toren er wat voor spek en bonen bijstonden.
Het veld voor het paard werd uiteindelijk gevonden via f4. Hierna was het voor zwart zo moeilijk om een goede zet te vinden, dat deze spontaan verkeerd afwikkelde. Het leidde tot mat 4-3.

Bleef alleen Milan nog over. Hij stond een kwaliteit achter (toren &paard vs. Paard & loper) in een zeer gesloten stelling. Milans loper op b7 kon zeer moeilijk worden geactiveerd, zijn paard echter had de nuttige taak om de open c-lijn te blokkeren voor de toreninvasie. Ondanks de opdracht doorspelen voor winst, werd duidelijk dat er echt niet meer inzat dan remise.

Zo eindigde de wedstrijd in mineur voor VAS met een 4,5-3,5 nederlaag. De volgende wedstrijd tegen LSG moet echt gewonnen worden, om nog enigszins kan te houden om het degradatiespook te ontlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *