KNSB: VAS 4 speelt om de prijzen

VAS 4 bestaat uit echte schaak cracks. Mannen met een observerende blik, , een lach op het gezicht op zaterdag en zwart-wit bloed. Het team is in een spannende strijd om promotie verwikkeld met de Waagtoren. Het onderlinge duel werd gelijk, dus gaat het nu om de bordpunten! Op bezoek bij het vierde team van Almere werd daarom op alle borden hard gestreden. Hieronder de verslagen per bord

Bord 1 Ben: Ben verloor zijn pot op bord 1 met wit.

Bord 2 Tejo: Het was feest. Met 6-2 gewonnen uiteindelijk. Ben verloor op bord 1 en ik op bord twee remise. Ik had een veelbelovende stelling, maar toen we al zo veel voorstonden ging ik maar akkoord met zijn remisevoorstel.

Bord 3: Jaap: Na 12 zetten in de grandprixattack had ik er door een foutje al weer drie zetten teruggedaan. Ik had dus zes tempi verloren in twaalf zetten. Je kunt wel zeggen dat ik verloren stond. Daarna verloor ik een pion. De tegenstander had ook nog het loperpaar. Toen ik de zwart veldige (heet dat zo?) loper kon afruilen en de ook dames, stond er in één keer een toreneindspel met een pluspion voor mijn tegenstander. Daarin bood hij remise aan. Dat heb ik maar dankbaar geaccepteerd. Geen beste partij.

Bord 4 Robbert:
Ik had met zwart uiteindelijk een redelijk eenvoudige partij. Na de opening, een variant op het Dame-Indisch, besloot mijn tegenstander tot een opmars met zijn g- en h-pionnen, terwijl zijn Koning nog op e1 stond. Het plan dat ik toen maakte, bestond uit drie delen:

  1. Niet in paniek raken van die pionnen
  2. Het centrum openbreken
  3. Tegenaanval op de damevleugel
    En dat lukte alle drie wonderbaarlijk goed.

Bord 5 Ruggero:
Ruggero Valdata vs Keizers Paul

De partij begon met d4, waarop zwart antwoordde met Pf6, de Indian verdediging. De zetten volgden de theorie van de opening tot zet acht, toen wit met Pbd2 kwam, een gesloten Catalaanse hoofdlijn. Wit slaagde erin e4 te spelen op zet 9 en zwart antwoordde slaand met de d-pion. Na Dc2 kwam het spel in het middenspel.

De twee spelers speelden een positioneel-strategisch spel, zonder enig vuurwerk, ondanks dat wit aantoonbaar een klein beetje beter stond.

Het sleutelmoment van de partij vond plaats op zet 16 toen zwart, ingegeven door de behoefte aan ruimte voor zijn stukken, probeerde zijn zwarte loper om te leiden naar de lange diagonaal a1- h8. De manoeuvre met g6 en loper g7 resulteerde echter in een grote verzwakking van de koningsvleugel met een zeer irritante penning op het f6 paard wat uiteindelijk resulteerde in het verlies van dat stuk. Bovendien leidde het verlies van het stuk tot een zeer stabiele loper voor wit op f6 die alle zwarte velden rond de zwarte koning domineerde. Al snel viel het zwaard van Damocles

Bord 6 Han:

Mijn voornemen was een rustige partij om geconcentreerd alleen aan schaken te denken. Heb al weken last van ernstige mobiliteitsproblemen. En een kop vol bijgedachten waardoor ik nergens goed met mijn gedachten bij zit. Kreeg ik afgelopen week een stevig onderzoek in het OLVG. In spanning thuis op misschien een telefoontje. Kreeg ik er één donderdagmiddag. Maar wel van een bankfraudeur. En ja ik zat er met mijn gedachtes niet bij. Heel ellendig.

Zaterdag aan huis opgehaald door ons VAS 6 erelid, Gerton. Fantastisch Gerton, hartelijk dank! Op de weg naar Almere verwachtte ik niets van de partij. Had al zoveel fouten gemaakt afgelopen weken . Maar in de mooie locatie kon ik rustig ongestoord zitten. Een rustige Caro Cann werd opgezet, met dit keer een lange rokade. Ik zag dat mijn opponent ongemakkelijk reageerde. En had de indruk dat ik snel greep op het spel kreeg, 20 zetten. Maar kijk uit Han, laat je je niet gek maken, of snel even iets “meer” pakken!

De overweging was vooral, door het centrum of over de open h-lijn met de toren. Hij maakte met trillende hand een blunder door h3 te spelen. Warempel ik was niet de enige met een trillende linkerarm. Nu was het zowel centrum als h-lijn met de toren. Weg h3! Alles afruilend stond ik dit keer wel prima in het pionnen eindspel.
Tenslotte beheerste ik het hele bord. De koning stond prima. Toch nog onverwachts gaf hij mij een hand. 0-1 Als eerste klaar.


Conclusie, wat is het toch een mooi spel. Lekker begin van het weekend, met mijn gedachten erbij. En weer door ons VAS 6 erelid keurig thuis afgezet. Prachtig, wat een fijne dag!

Bord 7 Gerton:
Bord 7 liet lange tijd weinig spectaculairs zien. Strijd om een centrale pion die lang het beeld bepaalde. Ik probeerde daarbij de zwarte dame in een penning te trekken maar kon niet profiteren. Tot de kans kwam en ik het pas zag bij de volgende zet, toen tegenstander de boel alweer gered had jammer genoeg. Door foutje tegenstander kon ik uiteindelijk loperwinst realiseren. Dame met paard tegen dame kon ik daarna, na hardnekkige tegenstand relatief makkelijk uitspelen. Winst voor wit!

Bord 8 Lode:
Op bord 8 kwam een creatieve opening op het bord, met direct volop strijd om het centrum. Toen de rookwolken wat waren opgetrokken en er her en der wat pionnen waren geruild, maakte mijn tegenstander een verkeerde keuze die zijn paard geen veilig veld meer gaf. Een stuk voor, achterstand in ontwikkeling. Nadat ik mijn stelling op orde had gebracht, kreeg ik een aanval te verduren op de net gerokeerde koning. Met wat pionnengeschuif en een loper naar g7 was de dreiging weg. Een tactiek om zijn dame in de problemen te brengen mislukte, maar de voorsprong kon wel verder worden uitgebouwd. Zelf geen fouten meer maken,
dames worden geruild en als de tegenstander vervolgens een toren weg blundert is het klaar en over.

Een mooie 6-2 overwinning en een gedeelde koppositie. Wel met 1,5 bordpunt minder. De strijd zet zich voort!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *