KNSB: VAS 5 wint, maar niet met 4-op-een-rij

Het was weer genieten om het jeugdige VAS-team in actie te zien. Spektakelstukjes, oplichting, mandarijnen, het was allemaal te vinden bij VAS 5. En dus ook 4-op-een-rij.
We speelden tegen Santpoort 2, een taaie tegenstander…

Trouwe invallers

Benno is druk bezig met campagne voeren. Waarom hij niet deze wedstrijd uitkoos als uitstekend moment om te flyeren is mij een raadsel, aangezien er maar liefst 128 man aanwezig was! Vol middagje dus, zomaar op een KNSB zaterdag. Maar Benno was er in ieder geval niet bij. Dat gold ook voor Mick en Shantanu.

Dus was het invallerstijd geworden. De jeugd staat gelukkig te popelen om schaakuren te maken. Émilien kwam ons te hulp schieten en Jan maakte het langverwachte debuut in zijn droomteam. Opeens mocht hij zij-aan-zij spelen met jeugdidolen als Ivo en William.
Echter werd Ivo op het laatst gevraagd als scheidsrechter. Als vrijwilliger pur sang kon hij geen ‘nee’ zeggen (waarvoor grote dank!). Onze vaste scheidsrechter Peter Voets, altijd verdienstelijk, is erg ziek en dat wordt gevoeld.
Wat betreft ons team hadden we dus nog een gat om op te vullen, en dat wilde Take wel doen. Alhoewel hij op tijd weg moest om een stok tegen een bal aan te slaan. Daarom kwam hij wel op een lager bord te zitten, om de klus snel te klaren.

Helden van de samenleving

Maurits bewees weer volop zijn waarde. Anderhalf uur voordat de klokken aangingen gaf hij al acte de presence. Om mee te helpen met opzetten. Dat zijn de helden van deze samenleving!
Jan verdient ook grote lof voor al zijn extra hulp. Ware het niet dat hij vervolgens de bar probeerde leeg te roven.

De klokken waren nauwelijks aangezet, of Émilien schreef al de score op het uitslagenformulier. Ik weet niet of het een openingstrucje was of een onzorgvuldigheid van de tegenstander, maar ik zag Émiliens dame prominent op f7 staan en de loper gaf de opgelopen koning mat. In zeven zetten, volgens sommigen een geluksgetal. Nu weet ik alleen niet of Émilien zich nou supergelukkig voelde hiermee, want het liefst maakt hij er een mooi potje van.
Ze speelden nog een rematch, leuk!

Take was de volgende die kon zegevieren. Voor bord 7 had hij zich uren geprept tegen een tegenstander met 360 ratingpunten minder. Dat is namelijk waar Take het van moet hebben in het schaken.
Maar ja, wat leverde dat ook heerlijk beukwerk op. Klik gerust de partij door hieronder en aanschouw zijn dominantie op de witte velden (terwijl hij niet eens een witveldige loper had!). En al die vreemde niet-ontwikkelende zetten in het begin: heeft vooraf allemaal al op het bord gestaan. De tegenstander wist waarschijnlijk niet wat ‘m overkwam…

Take was ruim op tijd voor zijn hockeywedstrijd. Maar die ging verloren. Toch bij schaken houden volgend seizoen? Want wat gaat dat ongelooflijk goed zeg, hij blijft zich maar ontwikkelen…

Instagramwaardig

Je wordt blij van vrijwilligerswerk, en als je blij bent schaak je ook beter. Maurits kwam met een soepele remise. Dat is knap op het vierde bord, een waardevol teamlid die het vertrouwen volledig waarmaakt.
Hierna kon hij naar gelieven verder met foto’s maken voor zijn Instagram.

Wie echter helemaal opbloeide was Jan. Tegen hun hoogstgerate tegenstander, op bord 3, kwam hij met een waar miniatuurtje. Alles klopte en de aanval was vernietigend.
De verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Zijn trainer Bas komt namelijk ook van Santpoort en het team had al bangmakende verhalen en geruchten gehoord over Jans agressieve stijl. Hij heeft zijn naam (en die van Bas) eer aangedaan.

Ratingsprongen

Minder goed nieuws kwam vanaf het vijfde bord. Rufus kwam niet helemaal lekker te staan. Een blunder is dan ook snel gemaakt, en zo geschiedde. Na zijn prachtpartij van vorige ronde zal dit een tegenvaller zijn.

Naast hem leek Raghav ook niet helemaal lekker aan de partij te beginnen. Zijn pionnenstructuur was vernietigd, dubbelpion en al. Echter wilde de tegenstander te vroeg cashen. Die vergreep zich aan een pion, maar die bleek hartstikke vergiftigd. Raghav maakte er tactisch korte metten mee en won!
Zo maakt hij zijn ongelooflijke ratingsprong nog waar ook… Hij steeg in één maand met 330 punten! Dat kwam doordat zijn supersuccesvolle toernooien tijdens de Kerstvakantie en Tata Steel nu verwerkt zijn. De 9-jarige Raghav heeft nu 1725 KNSB rating, en maakt daarmee duidelijk dat hij nog altijd een supertalent is.

Onze andere talent die een aardige ratingsprong heeft gemaakt is William. Op het eerste bord kwam dat er helaas niet uit deze keer. Maar zijn tegenstander oogde wel erg sterk. Met zwart kon William nooit aan zijn plannen toekomen en hij moest zijn lot al zuchtend accepteren.

Memepartij

Halverwege de partij kwam Jan naar me toe en waarschuwde: “Je wordt gememed…” Ze lachten me uit omdat ik zoveel pionnen op de vierde rij had staan.
Dat klopt, ik was even vergeten dat dit niet mijn tweewekelijkse clubmiddag vier-op-een-rij betrof, maar een schaakwedstrijd.

De computer geeft het een solide +0.1 beoordeling!

Gelukkig bleek deze vergissing absoluut niet desastreus, ondanks de snerende opmerkingen van de haters. Je moet immers al je stukken laten meedoen.
Het bleek wel wat optimistisch, en zwart begon de pionnenstructuur aan te tasten. Ik overleefde het echter net door een leuke counter. In onderstaande stelling ondermijnt zwart de dekking van de e-pion en daarna valt het als een kaartenhuis in elkaar. Maar met de vondst 27.e6 deed ik hem evenveel pijn!

Daarna was het flink manoeuvreren langs de rand van de afgrond maar met een slimme ruilsessie kon ik hem uiteindelijk achterlaten met één randpion en een verkeerde kleur loper. De derde remise achter elkaar… Nog eentje en dat is vier-op-een-rij!

Solide winst

De stand kwam zo op 5-3. Precies zoals voorspeld in de voorbespreking 🙂
Nou, dan voorspel ik ook het kampioenschap alvast. Die gaat naar VAS 5 💪

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *