VAS 4 beroemd in Burkina Faso

De eerste competitie wedstrijd sinds februari 2020, we mochten eindelijk weer.  Toen we in 2020 moesten stoppen had VAS 4 teams in de KNSB, dit jaar zitten we op 6. Met een aantal nieuwe leden erbij heeft het team een mooie mix.

Qua rating horen we bij de zwakkere uit de poule en hoewel we de eerste ronde niet gewonnen waren er een aantal mooie persoonlijke scores en was er ook nog ruimte voor verbetering. Belangrijkste was dat iedereen er veel zin in had.

De wedstrijd was bij De Rode Loper, die hun zaken goed voor elkaar hadden. Prima speellocatie midden in Utrecht met eigen bar. Bij de introductie werd nog verwezen naar ons oud lid Euwe, een krantenknipsel over zijn wereldtitel hing prominent in de speelzaal.  Daarnaast 8 digitale borden dus onze sterke en minder sterke zetten konden door de hele wereld gevolgd worden. Volgens de thuisspelers zaten de internetcafés in Burkina Faso vol voor deze wedstrijd. De kijkers kregen uiteindelijk waar voor hun geld, de laatste wedstrijd was 90 zetten en was tot ruim na 6 uur bezig.

Max kwam op bord 2 onder druk te staan waarbij uiteindelijk f7 niet meer te houden was. Bij Mathijs en Robbert werd er in de beslissende fase een stuk weggegeven, anders had er op beide borden meer ingezeten. Rufus voerde strijd om een pion, toen die viel was de partij niet meer te winnen. Benno pakte een pion en wist dit voordeel vast te houden, eerste punt van het seizoen was daarmee binnen. Tussenstand 4 – 1, konden we nog een matchpunt pakken? 

Tom en Jasper stonden een pion voor, Niels stond gelijk maar positioneel was het niet te redden. Uiteindelijk speelde Jasper het keurig uit. Waarbij het publiek in de bar elke keer bang was dat het mis ging maar Jasper keurig had geteld en ruim op tijd promoveerde. Tom stond een pion voor in een 2-toren eindspel. Tegenstander werd stapje voor stapje verder in de problemen gebracht en met 2 pionnen meer leek de overwinning binnen, na zet 73 van zwart werd onderstaande stelling bereikt.

Hoe ontwijk je pat?

Opeens leken remise varianten in de stelling te komen, dolle toren/pat. Gelukkig zag Tom dit en speelde Ta8+. 17 zetten later gaf zijn tegenstander op toen Tom een dame ging halen.

Al met al lichtpuntjes, maar nog geen matchpunten. Volgende ronde weer nieuwe kansen. Dan thuis met 6 teams, een mooie schaakhappening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *