VAS 4 – HWP Haarlem 4

door Mathijs Kossen

Bij binnenkomst in het Cygnus was er een groep jeugd aan het tafelvoetballen. ‘Daar zullen wij wel tegen moeten’ grapte we. De netstand rating van de HWP 4 spelers loopt van 750 tot 1100, met een 1750 speler op bord 1. HWP staat onderste in de pool. VAS 4 heeft een elo van 1200-1600. Een wedstrijd om eens even goed veel bordpunten te pakken was de insteek…

Ben kreeg een Austrian attack te verduren. Door kennis en analyse van partijen van zijn tegenstander wist Ben hoe te reageren en kwam goed de opening uit. Uiteindelijk overzag de tegenstander een in een combinatie verstopte röntgenaanval op koning en dame …

Mathijs op bord 2 deed een ‘interessant’ offer. Hij gaf twee stukken voor 1 toren en twee pionnen, en creëerde daarbij 2 vrijpionnen. De opgetogen blik eindigde een zet later toen er een aftrek aanval met mat dreiging in bleek te zitten, die slecht te verdedigen was.

Tejo speelde met zwart op bord 3. Wit speelde geweigerd Siciliaans, maar door een foutje op zet 10 kwam Tejo een pion voor te staan. Hij verloor daardoor wel het initiatief. De pion werd enkele zetten later terug gewonnen. De partij bleef gelijk aan oplopen tot aan het eindspel (beiden 3 pionnen, een toren en een loper). Met nog 30 seconden op de klok werd de 40e zet behaald. Na een geweigerd remise deed Tejo later zelf het aanbood en dit werd geaccepteerd.

Op bord 4 dreigde Theo met allerlei aftrek schaakjes. Echter stond de loper van Theo zijn dame in de weg. Met een pion achter kwam hij het middenspel uit. De h-toren van de tegenstander was nog niet ontwikkeld. Theo greep zijn kans en dit resulteerde in een toren en dame die dreigend op de opengebroken koningsstelling stonden gericht. Het zag er helaas enger uit dan het was. Na de pion teruggewonnen te hebben accelereerde de tegenstander in een koningsaanval die Theo fataal werd.

Maxim opende met Slavisch. Er volgde een gesloten spel. Hij spotte een opgesloten paard en sloeg toe. Er volgde een eindspel met torens, pionnen en dus een extra paard voor Maxim. Het zag er spannend uit, maar Maxim liet zich niet gek maken en sloeg pion voor pion. Na een koning-toren vork gaf zijn tegenstander op.

Tom was op bord 6 als eerste klaar. Vroeg in de partij ontstond er een geïsoleerde dubbelpion op de c-lijn. Door een te passief spel van de tegenstander at Tom pionnetje voor pionnetje op met als nekslag een dubbelaanval op paard en dame.

Rufus mocht de eer verdedigen op bord 7. Door tactisch spel en een solide start stond hij na de opening 2 pionnen voor! Dit hield helaas geen stand. Na verlies van een paard werd het een complex te verdedigen partij en was mat niet meer te vermijden. Na zijn partij stortte hij zich in een heel moeilijk wiskunde boek.

Han verliet bord 8 met een glimlach van oor tot oor! Zo slecht als het offer van Mathijs, zo prachtig was die van Han! Ondanks zijn betere positie bleef de tegenstander vechten tot het bittere eind. Maar Han maakte geen fouten en sleepte een punt binnen.

Met een elo gemiddelde van 400 punten meer had het op papier een makkelijke dag moeten zijn. Uiteindelijk was het met de hakken over de sloot. Met 4.5-3.5 winnen we en behouden we 100% resultaat dit seizoen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.