Online VAS – Jeugd team: het is zover!

De dag die je wist dat zou komen… Ons online jeugdteam pakt ‘m: de dagwinst! Hier is weken op gebroed, wanhoopspogingen vonden plaats, tientallen keren radeloos berserken, speciale gamermuizen aangeschaft, afgeketste contracten met topspelers, en zoveel overdreven enthousiasmerende verslagen verder: VAS – Jeugd is een keertje op zaterdagavond de beste geworden van online schakend Nederland.

Waar bestond dit dreamteam uit? Alle deelnemers van de afgelopen paar weken natuurlijk! Samen houd je de moraal erin, geef je elkaar de ruimte om soms een mindere dag te hebben en soms erbovenuit te stijgen, en typ je aanmoedigingen in de chat.

De uitblinker van 12 februari 2022 – deze dag staat vanaf nu in de annalen van de VAS-geschiedenis – is niemand minder dan comeback kid Émilien. Hij slaat terug, laat zien wat hij écht waard is en verstomt alle critici.
Eén of andere jeugdleider beweerde ooit eens op de VAS-website dat hij iets rustiger aan kon doen met de potjes. Nou, die woorden moeten mooi teruggenomen worden.
Een dikke 35 punten, daarmee nestelt hij zich fijntjes op de vijfde plek. Uitstekend in een deelnemersveld vol met middelbare scholieren die pionnen als ontbijt eten.

De leuke verrassing van de dag: Kayen steeg boven zichzelf uit en droeg volop bij aan het puntenaantal. Zowel op het bord als in de chat was hij stevig op dreef. Daar herken je de ervaren gamers aan.

Take had zijn vorm weer teruggevonden. Waarschijnlijk bleek die te liggen gewoon in z’n kamer. Het is toch wat makkelijker schaken als je rustig thuis zit. Belangrijk was dat hij daarmee Jan overtrof, voor de verandering.
Om de grandioze overwinning te vieren, een fraai tactiekje van Take (met zwart) die ik mocht aanschouwen:

Let op het materiële onevenwicht: dat maakt dit best een tricky stelling voor het eindspel. Dit is het moment voor een tactische wending, want de witte stukken staan nu even niet lekker gepositioneerd. Met dame tegen torens, moeten de torens altijd verbonden staan… Wie ziet de winnende combinatie van zwart?
Het kostte Take wat tijd, maar hij had het correct uitgerekend! Pd2+ dwingt de witte koning naar a1. En dan een prachtig aftrekaanval naar een haast onwerkelijk veld: Pb3+! Als het paard geslagen wordt, valt de toren op c1. Als de koning terug naar b1 beweegt, het prachtige matbeeld na Dxc1#. Heerlijk om dit uit het niets te kunnen spelen hoor.

Qua klassement zijn we langzaam dichterbij de twee teams boven ons gekropen. De verschillen met Kennemer Combinatie en Schaakstad Apeldoorn zijn nu klein genoeg, dat een overwinning ons er zo overheen kan lanceren. Het avontuur is nog niet afgelopen!
Martijn Hardeman, de organisator, wijdt natuurlijk ook aandacht aan deze overwinning in zijn algemene verslag: https://nosbo.nl/jeugd/kampioenschappen/857-winterkampioenschap-voor-jeugdteams

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *