VAS KNSB 2: Blijft in de 2e klasse!

Nadat VAS 2 een jaar voor Corona op verrassende wijze naar de 2e klasse was gepromoveerd volgde een prima half seizoen wat helaas afgebroken werd. Ook de eerste helft van dit seizoen ging prima met 3 overwinningen( en ook drie nederlagen). Wel stond nummer 9 Oestgeest op slechts 2 mp achterstand met de onderlinge wedstrijd nog te spelen. Al met al zouden matchpunten welkom zijn, maar ook lastig gezien we verzwakt aantraden tegen het sterke Rokado 1.

Jos kreeg een Benoni op het bord tegen een speler die vorige ronde nog van IM Nikolic gewonnen had. Jos wist echter prima hoe de stelling aangepakt moest worden en binnen de kortste keren stond de zwarte koning verdwaald op d8. De partij duurde nog even maar het punt kwam niet meer in gevaar. Han speelde ook een prima partij en trok een eindspel naar zich toe. Van de partij van Pim heb ik weinig gezien maar hij pakte een halfje op bord 1. Zelf kwam ik uitermate benard te staan uit de opening, maar nadat mijn tegenstander zijn geofferde pion terugpakte in plaats van op initiatief te spelen bleef ik in de partij waarna een onduidelijk eindspel in eeuwig schaak eindigde. Ook David was zeer benard uit de opening gekomen. De tegenstander liet echter na zijn vrijpionnen op te breken waarna deze prompt naar de overkant liepen. Omdat Elco een eindspel had wat niet meer te redden viel(en ondanks enige verwikkelingen niet meer gered werd) hadden de 6 vaste spelers hiermee al 4 bordpunten binnengehaald.

Als invallers hadden we de altijd solide Rob en de enthousiaste jeugdspeler William gevonden. Rob speelde inderdaad solide maar zijn tegenstander bleef manoeuvreren en pakte een punt voor Rokado. William speelde tegens Rex van Dijken die op papier een slordige 600 elopunten extra heeft.  Dit was echter vooral een papieren verschil. William accepteerde een kleine zwakte in ruil voor activiteit en het was vooral zwart die gevaar liep. Ergens in tijdnood werd de vrede getekend. 

Omdat Oestgeest onverwacht gelijk had gespeeld tegen Philidor bleek dit het cruciale halfje voor snelle handhaving te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *