Vuurwerk bij VAS 1 SGA

door Patriek Tromp

Donderdag jongstleden mocht VAS 1 in de tweede ronde van de onderbond aantreden tegen Caissa 1. De wedstijd die normaal een kraker om het kampioenschap moest zijn werd door de smadelijke nederlaag van VAS 1, in de derby tegen VAS 2, toch in een ander daglicht gesteld. Het was meer een wedstrijd van de laatste strohalm die uiteindelijk een te grote druk op de spelers legde. 

Op verzoek van Caissa werd bord 4 vooruit gespeeld. Een mooie kans voor Martijn van der Eijk om zich terug in de basis te spelen. Het was echter wel duidelijk dat Martijn wat wedstrijdritme miste. Na een zeer dominante opening gespeeld te hebben en groot voordeel bereikt te hebben ging de klok een factor van betekenis spelen. Met nog enige minuten op de klok in een ingewikkeld middenspel werden twee pionnen verloren en daarmee de partij. Erg jammer gezien de veelbelovende stelling.

We begonnen dus met een 0-1 achterstand aan onze wedstrijd. Op bord 6 was Morrison als eerste klaar volgens het principe Last In First Out. Onze man heeft het druk en voelde zich niet optimaal. Normaal gesproken geen probleem om toch een halfje te pakken. Nu ging het echter snel mis door een veel te agressief plan met g4 gevolgd door de blunder c3 en een paardvork. Totaal niet in onze man zijn stijl en zodoende kon al vroeg de 0-2 aangetekend worden.

Bij een dergelijke tussenstand gaat het publiek zich natuurlijk ook roeren. Er werd een brommer pal voor onze speelzaal in de fik gestoken en meerdere fietsen brandden uit. Voor sommige spelers is dit een aanleiding om een tandje bij te schakelen, anderen voelen de druk alleen maar groter worden.

Gunstig voor Patriek op bord 8 was dat hij op dat moment al gewonnen stond. Al vroeg in de partij ontstond er een niet te stoppen vrijpion die uiteindelijk wel door het geven van een paard gestopt werd. De technische fase duurde daarna even maar zonder in problemen te komen werd de partij uitgespeeld, 1-2.

Daan mocht op bord 7 tegen de teamcaptain van de tegenpartij. Dat zijn natuurlijk altijd de meest punctuele spelers die teambelang boven eigenbelang stellen. Na een half uurtje wachten tot zijn tegenstander eindelijk was gearriveerd mocht Daan kijken of een ELO verschil van meer dan 100 punten met een half uur extra bedenktijd kon worden weggepoetst. Helaas verdween de tijdsvoorsprong als sneeuw voor de zon toen Daan zich niet helemaal thuis voelde in de agressieve openingsopzet van zijn tegenstander, 1-3.

Iemand die onder de extra druk beter gaat spelen zat bij ons op bord 5. Niet bang voor een ingesloten toren bij het winnen van een stuk, tactisch volledig in controle en een zeer korte technische fase maakte Niels zijn overwinning zeer terecht en netjes. En niet onbelangrijk, de spanning was weer volledig terug in de wedstrijd, 2-3.

Het leek vanaf dat moment nog alle kanten op te kunnen. Victor had zich op bord 2 terug geknokt in de wedstrijd. Er leek een potremise stelling op het bord maar gezien de stand en het feit dat alleen Victor nog op winst kon spelen mocht hij dat proberen uit te melken tot we meer over de andere borden wisten. Daar zaten niet onze minste spelers. Sterker nog daar zaten op bord 1 en 3 de twee sterkste spelers van VAS.

Op bord 1 had Yong Hoon met zwart een prettige stelling bereikt tegen het Engels. Het cashen van de pion bleek echter wel wat voeten in de aarde te hebben. Zwart stond objectief lang beter maar wit had prettig spel. In vliegende tijdnood kwamen de witte stukken op de achterste rij binnen en bleek de tegenaanval van zwart niet afdoende. Een enorme domper gezien de veelbelovende stelling, 2-4.

Nu werd het lastig om nog een matchpunt aan de match over te houden. Tex moest ook met zwart en net als Yong Hoon had hij al snel in ieder geval prettig spel. Normaal de rust zelve werden de supportersrellen of de onheilspellende tussenstanden of allebei Tex te veel. Na een minihit die geen grote gevolgen had hoeven hebben werd het van kwaad tot erger en gaf onze man vol walging op. Match verloren en voor Victor geen reden meer om door te spelen en de remise gelaten te accepteren. 

Twee van de vier sterkste teams gehad en nul punten gescoord. We krijgen in ieder geval de kans op een mooie revanche als we tegen het bijna even sterke Caissa 2 op bezoek gaan. Het degradatiespook is nog niet gesignaleerd maar interessant worden de komende twee wedstrijden wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *