Keizer Mini Match ronde 5: Oranje avond!

Het was de avond waarin het Nederlands Elftal de cruciale tweede poule wedstrijd van het EK Voetbal speelde tegen Oostenrijk. Er stond echter een zo mogelijk nog groter sport evenement op het programma; de 5e ronde van het Keizer Mini Match Toernooi. Daarom werd op de clubavond geprobeerd het beste van de twee werelden samen te brengen. De beleving van een oranje avond, met haring, kaasblokjes, bitterballen en Oranjebitter maar de spanning van een eigen strijd aan het bord. De Oranjebitter werd trouwens in de praktijk een verrassend drinkbare alcoholvrije oranje Martini met fruitsmaak waarover de meningen overigens uiteen liepen (‘het smaakt naar hoestdrank’) omdat Oranjebitter blijkbaar goed verkocht wordt in deze periode.

Het werd in alle opzichten een mooie avond. Aanvallen via de vleugels, gegroepeerd verdedigen, heel veel 0-0 (rokadegrapje), uitstekend keepwerk en spannende laatste minuten, alle ingrediënten die je wil in een schaakavond.

Francisco mocht aan de bak nadat hij een week eerder had laten zien zeer goed te kunnen schaken. Met Daan trof hij 1 van de grote kanshebbers voor de eindzege. Het werden twee spannende partijen. In de tweede partij was de vraag of er voldoende compensatie was voor de kwaliteit achterstand. Wellicht wel want de zwarte torens stonden wel heel onhandig in elkaar gedrukt op de a-lijn, naast een dubbele b-pion. Daan loste het handig op door de kwaliteit terug te offeren en een eindspel met een pion meer en een vernietigende zwartveldige loper in te gaan. Hij blijft dus ongeslagen.

Bas Haver en Roland maakten er een lange strijd van. Roland vocht voor alles wat hij waard is en dat was een hoop. Een eindspel met een pionnetje minder werd door Bas echter zeer kundig verdedigd en zodoende won hij ook de match. Zij het met lichte kleerscheuren.

Huub en Ryan vlogen elkaar gelijk naar de strot. Wederom maakte Ryan met de zwarte stukken gebruik van een dubieuze opzet. Aanvankelijk pakte dat goed uit. Zwart kreeg een makkelijke en fijne ontwikkeling na iets te passief spel van wit. Toen Ryan zichzelf onhandig in een penning plaatste sloeg Huub direct toe en won een pion. Daarna ontspoorde de partij volledig in een tactische chaos. Leuk om na te spelen! En dat kan met dank aan Huub die de partij ook van annotaties heeft voorzien. Klik hier om na te spelen. Ik zal niet verraden wat d uitslag werd

Robbert en Sierk gingen in herhaling op de strijd van vorig seizoen. Toen leverde Robbert een schitterende stunt door Sierk in een hele mooie partij te verslaan. Ook nu werden het twee mooie partijen. Sierk trok aan het langste eind en rekende af met zijn kwelgeest.

Niels Hoefsloot nam dit keer deel aan een ‘move order’. Hij was zoals de trouwe lezers van dit verslag wellicht weten enkele keer gemove-ordered. Een pijnlijk proces waarin je halverwege de opening realiseert dat je iets op het bord hebt dat je helemaal niet goed kent, ondanks dat je begon met een opening die je wel kent. Deze keer was het anders. Milo verwisselde wat zetten waardoor de partij transponeerde na een nieuwe variant, maar ditmaal met de toestemming van Niels zelf. De match eindigde in een gelijkspel

Job en Milo maakten gebruik van het EK aanbod op eenmalig de match in te korten tot 1 partij. Job omdat hij voetbal wilde zien. Milo omdat hij het fijn vond om daarna nog een beetje partijtjes te kijken. De partij werd gewonnen door Milo.

Joris van Zijl is volledig op stoom. Hij doet gezonde zetten en is tactisch alert. Hij versloeg deze keer John Pex tweemaal. Voorwaar geen kleine jongen.

Milan won van Jaap Jung. Dat is knap want Jaap is een taaie en sterke speler. Milan verraadde na de partij een tijdnoodtruc die hij in zijn arsenaal heeft. Een truc die gelijk ook de schaakoorsprong van de nieuwe generatie verraadt. Wanneer hij in tijdnood is gaat hij staan en het bord van boven kijken. Dit doet hij omdat hij online heeft leren schaken en meer gewend is aan een twee dimensionaal bord dan een driedimensionaal bord. Het erboven hangen helpt hem met de informatieverwerking. De andere internet schakers luisterden aandachtig toen Milan zijn wijsheid deelde. Ik heb leren schaken van mijn opa. Om volgende keer beter in de zone te komen in tijdnood spuug ik wat fruittabak op het bord.

Yannick en Robin deelden de matchpunten en beiden waren eigenlijk best tevreden.

Vincent was er voor het eerst (hij speelt normaliter mee bij de bevriende vereniging Amsterdam West) en hij trof met Bas de Haas een speler die hele grote sprongen maakt. De samenvatting van de match na afloop door de heren luidde als volgt; De eerste partij werd beslist door het tactisch denkwerk van Bas, de tweede partij werd beslist door het tactisch denkwerk van Vincent. Het werd 2-0 voor Bas.

Floris versloeg Tejo en meldt zich in de top 5! Zijn TPR is ruim 400 ELO punten boven zijn rating. Waar houdt dit op?

Himanshu was van plan van de sfeer te komen proeven op de club toen hij er tot zijn eigen verbazing achter kwam dat hij door een misverstand was ingedeeld. Hij schakelde snel en nam plaats achter het bord tegen Mustafa. Het werd een open partij. Waarin beide koningen op de tocht stonden. Uiteindelijk leverde Mustafa na een misrekening een toren in en de partij. Mooie start voor Himanshu, maar ook Mustafa merkte dat hij beter in de partij zat dan bij zijn bord debuut een week eerder.

Felix is toe aan pittige tegenstand. Hij won tegen nieuwkomer David in twee partijen overtuigend. De eerste partij werd beslist door dat hij handig gebruik maakte van de geruïneerde zwarte koningsstelling en met zijn dame op h5 binnenkwam. David had overigens genoten van zijn clubdebuut.

Elco en Jos deelden de matchpunten na 2 zeer lange partijen. Zolang dat ze bijna de bitterballen de alcoholvrije martini misliepen. Bijna..

Ber en Niels van Dam spelen altijd leuke partijen. In de eerste partij won Niels nadat een Italiaanse partij ontspoorde na een kwaliteitsoffer van Ber. Een handige pion op d6 hield de zwarte aanvalsambities in toom en wit won in de aanval. De tweede partij leek Niels in het Hollands op weg naar een beter eindspel. Met een zeer mooie tactische tussenzet deelde Ber echter in de tactische verwikkelingen een mokerslag uit. Niels ging gestrekt en de match eindigde in een gelijkspel.

Gerton en Theo wonnen beide een partij. Gerton kan goed overweg met activiteit. Zijn stukken werken goed samen en hij weet het om te zetten in concreet voordeel. Mooi om te zien.

Luc trof in Dan een nieuwkomer. Luc liet gelijk zien dat hij zich de les van Tom Prent een week eerder eigen had gemaakt. Net als Tom wist hij met het handige pionzetje b3 de witte pionnenstructuur kapot te maken en beslissend voordeel te krijgen. Overigens complimenten aan Dan die in beide partijen liet zien goed te kunnen schaken.

Nadav won in de eerste partij tegen Lani al vroeg een dame en wist deze grote materiaalvoorsprong over de streep te trekken. In de tweede partij liet Lani zien uit het goede hout gesneden te zijn door de stand gelijk te trekken.

Han was er na enkele weken afwezigheid weer bij. De schaakstudie was onderwijl echter gewoon doorgegaan. Met Machiel trof hij een tegenstander die de smaak te pakken heeft. Het ontzag voor tegenstanders is vervangen door een gretig opportunisme. En terecht! Hij deed zichzelf daarvoor tekort. Tegen Han leverde het twee boeiende gevechten op waarin Han twee keer aan het langste eind trok maar wat de heren genoeg voer gaf voor een lange geanimeerde analyse.

Het begint nu zeer spannend te worden. Er zijn nog drie rondes te gaan. Wie wordt de eerste Keizer Mini Match Kampioen en mag de gouden trofee mee naar huis nemen?

Kijk hier voor alle uitslagen van ronde 5

UITSLAGEN-RONDE-5-17-6-2021

Kijk hier voor de stand na ronde 5

STAND-NA-RONDE-5-17-6-2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *