VAS – Jeugd speelt alsof elke ronde de finale is

Het is kop-over-kop in de online landelijke jeugdcompetitie. VAS zit immers verwikkeld in een bloedspannende titelstrijd. Zou de versoepeling van de coronamaatregelen te vroeg komen?
Nee, dat natuurlijk niet: we staan te popelen om weer open te mogen! Maar… die online competitie begon wel net spannend te worden zeg.

Van meester tot leerling

Het doel van de avond was erg simpel: wij moeten boven Kennemer Combinatie eindigen. Dan halen we achterstand zeker in. We kunnen namelijk vertrouwen op een flink leger van actieve online schakers. Deze keer kregen we negentien op de been: dat levert een bonusscore op waar de andere teams niet aan kunnen tippen.
Dat plan verliep verrassend soepel. De eerste driekwartier hadden we ons stevig aan kop genesteld. Andrija voerde deze voorsprong aan. Vraag me niet hoe: hij was flink aan het toveren geslagen en wist verloren eindspelen en mat-in-één-blunders met een vingerknip ongedaan te maken. Maar goed, dat is ook een kwaliteit. Een snelle student, want online had hij nog maar één training met Ivo erop zitten.

De twee uitblinkers

Alleen, met zo’n Team Battle weet je dat het dan niet gedaan is. Na verloop van tijd komen de echte toppers bovendrijven. Toen begon een zinderende finale met ook twee andere teams die behoorlijk aan ons gewaagd waren: Schaakstad Apeldoorn en SHTV uit Den Haag.
Langzaam maar zeker kwam William opstomen naar de top. Elke 11 minuten scoort deze jongen een winst – een rendement waar Brian Brobbey jaloers van wordt. En dat niet alleen: elke kans was een voltreffer! Acht keer achter elkaar gewonnen, en dat levert een winstreeksbonus van jewelste op…
Wie ook uitstekend in vorm was: Take. Deze keer trof ik geen koningen in het centrum van het bord aan, maar hij blijft soms wel de neiging hebben om ‘m vol in het midden te laten. Het golfde wat op-en-neer, maar uiteindelijk bereikte hij de top 10. Knap, want het toernooi was druk bezet met meer dan 150 deelnemers over het land!

Een puzzeltje ter lering en vermaak

Het sterke Kennemer Combinatie begon langzamerhand wel flink uit te lopen… Twaalf punten achterstand zal toch niet meer goed te maken zijn? Maar we kropen er naar toe. In de laatste vijf minuten was er nog maar zes punten overgebleven. We konden de winst al ruiken!
Helaas trof Jan een aantal zwaargewichten op het eind. Het was leuk om hem zo aan de top te zien overigens. Normaal gesproken heeft hij het online wat lastiger, maar daar was deze zaterdagavond geen sprake van! Wie kan ook het winnende tactiekje spotten voor zwart in onderstaande stelling (let op: wit hoeft niet de toren te slaan)?

Voor wie het variantje wil weten: 27. … Tf1+ 28. Kh2 – Lg1+! 29. Kh1 – Ld4+ en de dame is voor Jan. Erg scherp!

Raghav voltooide de grootste slag halverwege, toen hij fier aan top ging. Uiteindelijk droeg hij nog fijn bij aan de teamscore.

De onverwachte plottwist

Poeh, deze slotetappe zal wel trillende vingers hebben opgeleverd, bezwete hoofden, diepe zuchten, trots vuistgebal. Jan kreeg het zelfs wat heet.
Alleen, al deze passie bleek net niet genoeg. Erg jammer, want bij het luiden van het eindsignaal zat de eerste plek er niet meer in. Tja.

En dan is het nú tijd voor de plottwist… de competitie blijft stug doorgaan! Dat had ik niet verwacht, maar is eigenlijk best logisch. Toernooien zijn nog altijd niet toegestaan. Dus zo valt er in het weekend wat leuks te doen met schaken.
Voor ons betekent dat een tweede kans, derde kans, nog best wat kansen eigenlijk! Maar laten we blijven doen alsof elke ronde de finale is, want dat maakt het toch net wat spannender. Zeker met het live bijhouden van de punten, al die de plotselinge verschuivingen, is het online misschien wel spannender om te volgen dan met een echt toernooi!

Hoe we er nu voor staan? Dat staat allemaal mooi beschreven in het verslag van de organisator, Martijn Hardeman: https://nosbo.nl/jeugd/kampioenschappen/857-winterkampioenschap-voor-jeugdteams. In het klassement staan we nog altijd tweede!
En hieronder zijn de resultaten van alle VAS’ers te vinden voor afgelopen ronde:

Om op te letten

Elke schaker is belangrijk in deze competitie. Bijvoorbeeld: Khang is een dappere strijder en laat zich niet gek maken. Zo wint hij verdienstelijk zes mooie puntjes. En zijn broer An beukt door tot de tien punten. Samen leveren ze vijftien punten bonus op in de eindklassering: dat is super!

En soms is het leuk om te zien als spelers stilletjes een ijzersterk toernooi laten zien. Max deed dat bijvoorbeeld. Rustig blijven nadenken, een goede serieuze houding, en hij laat velen achter zich. Zijn internet-TPR lag zo 200 punten hoger dan zijn internetrating. Dan heb je een leerzaam toernooi gespeeld!

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *