Keizer ronde 3: Walnoten & Tafelnummers

Met 35 borden, en ongeveer 10 Crash Coursers was de zaal weer flink gevuld. De officiele tafelnummers en de nieuwe zaalindeling droegen bij aan maximalisatie van schaakplezier en barplezier. De perfecte balans tussen die 2 betekent de ideale schaakavond en we komen nu wel heel dichtbij!

Maar waar slaan die walnoten dan op in de titel? Het waren toch knapperige bokkepootjes waarop getrakteerd werd bij de opening van de avond? Vragen, vragen, vragen.. Zoekt en gij zult antwoorden vinden.

Antwoord: het waren inderdaad bokkenpootjes bij het begin van de avond

Victor Hendriks mocht voor de derde keer op rij op het digibord spelen. De vraag bij de rest van de club wierp zich op; zou de man het bord ooit opgeven? Tegen Khoi besloot hij de strijd aan te gaan in de Najdorf. Een dappere keuze omdat Khoi met recht een expert genoemd mag worden in deze opening.

Op een kritiek moment was Khoi aan het twijfelen over een bepaalde variant. Hij nam zich voor om pxd4 goed te bekijken voor hij zijn keuze zou maken. Niet veel later speelde hij alsnog de variant zonder ooit Pxd4 te bekijken. Dat besef kwam zoals iedere schaker kent, net na het uitvoeren van de zet. Toen was het een kwestie van hopen dat Victor het niet zou spelen. Dit gebeurde natuurlijk wel. Je speelt immers op het hoogste bord van de VAS Keizer Competitie. Er ontstond een stelling waarin Victor beter stond maar het pad naar de winst klein en glipperig was. Khoi toonde zich een bekwaam verdediger. Het voordeel ebde weg en Khoi greep zelfs de winst! Een ware vechtpartij op topniveau. En goed nieuws; hij is dus na te spelen!

Sierk in zijn partij tegen Dick spoedig voordeel. Voordeel betekent echter niet automatisch winst. De zwarte loper stonde op een gegeven moment op g7 en g8. En beiden waren daar niet gelukkig. Dick bleef echter strijden, maar Sierk liet niet los en boekte een regelmatige overwinning.

Shantanu versloeg Jan Veraart. In het middenspel deed Jan enkele ongelukkige keuzes. Shantanu sloeg gelijk toe toen hij de kans kreeg.

De familie Roebers nam met enig fortuin twee punten mee naar huis. Deze formulering is zorgvuldig gekozen. Na overleg werd besloten dat ‘gestolen overwinningen’ tever ging. Jan stond tegen Joris moeizaam maar nadat deze er niet echt doorheen kwam overspeelde hij zijn hand zelfs. Eline had grotere problemen. Zij stond tegen Roland erg beroerd. Er ging een kwal af, maar daarna begon de machine bij Roland te haperen en kwam Eline terug in de partij. Toen begon de machine bij Eline te haperen. Het laatste haperen kwam toch op naam van Roland. Het witte paard en de dame kwamen genadeloos binnen en Eline pakte het punt.

De stelling van Christian en Tim was in het vroege middenspel in evenwicht. Christian liet een paar tactische steken vallen en Tim won materiaal. Met name de koning van Christian leek iets te lang in het midden te blijven staan. Dit kan soms prima zijn, maar meestal niet. Tim schoof hij het gedegen uit.

Nopjes

Homme was in zijn nopjes zo constateerde Jerry. Het was overigens volledig terecht want Homme won tegen de Catalaanse opzet (als schrijvers deze zich niet vergist) van Floris in mooie stijl.

Jerry zelf was trouwens ook in zijn nopjes. Met de Botwinnik was hij met zwart tegen Niels Hoefsloot flink in de problemen gekomen. Niels was namelijk gewapend met de lessen van Bas Haver over deze opening. Hij wist dus hoe de grootten der aarde het aanpakten. De koning van Jerry stond op een gegeven moment moederziel alleen op f6 met enkel een pionnetje op e5 als compagnon. Omringd door een witte dame en twee torens. Jerry vocht voor wat hij waard was en wist een eindspel te bereiken. Plots was de meerderheid op de damevleugel beslissend en kon Jerry tevreden opstaan.

Jasper en Luc speelden een spannende pot. Jasper had een pionnetje meer in een dubbel toren met ongelijk lopers eindspel. Was het houdbaar of niet. Mijn gevoel zei van niet. De witte toren werd in bedwang gehouden door de loper en pluspion en de witte stelling leek te bezwijken. De analyse achteraf hield de beiden heren echter nog lang geboeid. Zoals altijd bij eindspelen zaten er nog heel veel finesses in. Jasper pakte het punt.

Tejo en Bart Romijn spelen eens in de heel veel jaar tegen elkaar. Nu was het weer zover. Ze speelden een mooie pot en Bart was onder de indruk van het niveau van Tejo zijn spel. Beiden hadden echter genoten. Tejo zo mag opgemerkt worden is in bloedvorm. Hij zal niet blij zijn dat te horen. De vorige speler waar ik bloedvorm bij constateerde ging de volgende partij gelijk gestrekt (Sorry Dick!)

Martijn Mook nam voorafgaand aan zijn tweede pot bij de club deel aan de gevorderden Crashcourse training. Dat heeft tegenstander Lucas geweten. Lucas was het grootste gedeelte van de strijd de bovenliggende partij, maar Martijn beet zich vast in de partij en sloeg toe toen hij zijn kans kreeg. Hans en Dan voerden na een rustige opening een waar gevecht. Hans trok aan het langste eind.

Gaspard was de eerste ronde begonnen met een 0, daarna volgde een half puntje en tegen Henk greep hij het volle pont. Volgende partij pakt hij dus anderhalf punt. Henk werd verrast door het Scandinavisch, zette na dameruil zijn stukken net niet goed neer en met enkele tactische trucs wist Gaspard winnend voordeel te krijgen

De actieve koning

Robbert en John deelden netjes de punten. Jeroen was verwikkeld in een straatgevecht. Door een paar last minute wijzigingen trof hij met Adrija een typische VAS jeugdspeler. Eentje met bluf en blavoure en niet geheel onbelangrijk, schaaktalent. Op een gegeven moment stond Andrija zelfs als een simultaangever tegenover Jeroen. Als dat niet intimiderend is. Het was Rocky versus Apollo. Om de beurt deelde ze klappen uit en geen van beide deed een stap opzij. Jeroen had een iets betere stelling in het eindspel met wat meer ruimte en heel belangrijk een actieve koning(!!) wat uiteindelijk bleek dit ook beslissend. Knappe overwinning, zeker gezien de mentale strijd die er aan vooraf ging.

De koning is in het eindspel goud waard!

Met Azeddine trof Sander een nieuwkomer aan. Dan kan je wellicht denken, ik ga deze nieuwkomer even kennis laten maken met de harde wereld van het clubschaken. Mocht Sander dit gedacht hebben, (wat ik overigens niet denk, omdat hij daar te bescheiden voor is) dan kwam hij van een zeer koude kermis thuis. Azeddine speelde een wereldpot tegen de Caro Kann en was nagenoeg foutloos. Tactisch en positioneel een wereldpot. Alleen helemaal aan het eind maakte hij met grote materiaalvoorsprong 1 hele grote fout. Waar hij dacht een loper te winnen maakte het onderste rij probleem dat hij een dame verloor. Ook hier zag hij het direct na het uitvoeren van de zet. Dus eigenlijk maakte Azzedine wel kennis met de keiharde wereld van het clubschaken. De man leed er echter niet onder en had zichtbaar genoten. Sander had een gigantische glimlach op het gezicht maar het geoefende oog zag vooral opluchting. Zijn eerste woorden waren dan: ‘Ik ben zo enorm ontsnapt!’

Ongelijke lopers

Take en Felix waren heel snel klaar. Felix maakte een stevige blunder en daarna gingen ze snelschaken. Al had je kunnen denken dat ze dat misschien de hele tijd al deden. De partij van de week op het tweede digibord tussen Joost en Remy betrof een dameloos midden spel met ongelijke lopers.

Remy zette een mooie blokkade toren neer op d6 en leek iets beter te staan. In het eindspel was zijn zwartveldige loper superieur aan de witte. Hij won een sterke pot! In een eindspel betekenen ongelijke lopers vaak remise. In een middenspel is dat helemaal niet zo, in tegendeel zelfs!

aanvallen met ongelijke lopers

Job leek lang prima overeind te blijven in zijn partij tegen Bas. Een wit paard nam brutaal het veld e6 in. Optisch leek het allemaal prima, maar wellicht was het een voorbeeld van schijn bedriegt want pionverlies was op de lange termijn misschien onvermijdelijk. Uiteindelijk streek Job de vlag. Terecht vroeg hij aan de indeler (Niels) die op het laatste moment wat dingen had aangepast waardoor Job en niet hij de tegenstander werd van Bas; ‘durfde je soms niet?’

De Crascoursers strijd tussen Arno en Tim werd in het voordeel van Tim beslist. Op bord 12 was de Battle of the Huubs gaande. Huub Spekman tegen Huub Hoefsloot. Huub Hoefsloot is ongenaakbaar en won de strijd nadat Huub Spekman een paar keer materiaal in de aanbieding had gedaan. Alle goede zetten tussendoor konden hem niet redden. Huub Hoefsloot meldt zich bovenin. Vincent maakte een knap debuut door Guido te verslaan!

Elmer verliep met een dubbel gevoel de kantine van het Cygnus Gymnasium. Hij had een geweldige partij tegen Ben gespeeld. Ben had zich echter met kunst en vliegwerk en tijdelijke offers in de partij gehouden. Elmer bleef met lege handen achter. Ben merkte echter terecht op dat Elmer geweldig had gespeeld. Het lijdt dan ook geen twijfel dat hij spoedig aan een winning streak begint.

Wie al met een winning streak bezig is, is Baris. Hij won tegen Gerton zijn derde partij op rij. Tom Prent versloeg Max. Max leek wel redelijk te staan maar vermoeidheid begon hem parten te spelen tegen het einde. Tom heeft echter de conditie van een oermens. Die pakt vaak zijn punten in de eindfase. Dat komt trouwens niet alleen door zijn conditie. Tom is ook gewoon goed in het eindspel. Max kreeg nog de tip om iets te eten tijdens de partij. Walnoten schijnen super te zijn voor schakers. Misschien omdat het ze helpt de noten tijdens de partij te kraken? Wat een tergende zin, maar het zorgt wel voor een intrigerende titel.

Theo pakte een overwinning tegen Doran. Dat stemt de competitieleider blij. Niet omdat Doran verloor, maar omdat Theo voor de pandemie misschien wel ons grootste talent was. In amper een half jaar groeide hij van ongeveer 1400 ELO sterkte naar 1700 ELO sterkte. Zelf zal hij het weglachen maar ik heb het zien gebeuren. Na de pandemie was het weer even zoeken. Hij lijkt op de goede weg. Doran liet zich trouwens ook van zijn beste kant zien want na aanvankelijk materiaal te hebben ingeleverd zette hij daarna een furieuze aanval op. Alle stukken gingen naar de goede velden. Was er een beslissende slag gemist, de analyse zal het moeten leren.

Fionn en William deelden de punten na een enerverende partij. William kwam vooraf om het speeltempo vragen. Ik vertelde hem dat jeugdspelers mogen spelen met een aangepast speeltempo. Hij keek bedrukt. ‘mag het ook langer zijn?’: vroeg hij. Ik kan me niet heugen dat ik een jeugdspeler dat ooit heb horen van vragen. Dan weet je dat je met een rasschaker te maken hebt.

Bas de Haas trof bij zijn terugkeer Robin. Bas was na een korte afwezigheid nog wat roestig en Robin speelde een sterke pot.

Het gevecht tussen Gertjan en Ed was een principieel schaakgevecht. Wie zou de baas worden over de b-lijn? De zwarte toren van Ed op b4 leek te moeten wijken waarna Gertjan de baas over de b-lijn en effectief gezien ook over de rest van het bord zou worden. Ed liet de toren echter gewoon staan. Gaf een kwaliteit, kreeg een monster paard er voor terug en won in mooie stijl. Ik hoop nog een analyse van deze partij te zien te krijgen, ooit..

Het was weer een heerlijke schaakavond waarin in schaakkracht we er gemiddeld weer zo’n 20 punten op vooruit zijn gegaan. Het is nu wachten op de eerste VAS Grootmeester. Mijn geld wordt nu ingezet op William.

Uitslagen ronde 3 en stand

Kijk voor alle uitslagen en de tussenstand na ronde 3 hier:

Standen en uitslagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *