VAS-leger naar NK-B

9 en 10 maart, al bijna 3 weken geleden, vochten 5 VAS’ers voor een plek voor het Nederlands Kampioenschap. Ik verontschuldig me voor mijn luiheid en het late verslag. Een combinatie van traag werken en meer schaken dan schrijven.
Meermaals heb ik onze jeugdleider om uitstel gevraagd. Eerst van woensdagochtend 1:30 verplaatst naar de woensdagnacht volgende week. Daarna weer met een dag en daarna nog vaker.
Op maandag wilde ik voorkomen dat ik geen daad bij mijn woord zette door Samuel te beloven een consumptie en mandarijn te geven als ik het niet af had dinsdagavond. Wat ook niet lukte omdat ik me niet goed voelde na een heftiger uitgevallen kaak/tandoperatie. Maar hier is het dan toch uiteindelijk.  

Ronde 1

Ik heb het nu al 3 maal geprobeerd, in alle uithoeken van het land geweest, zelfs in Groningen (Speurtocht naar NK tickets – Vereenigd Amsterdamsch Schaakgenootschap (vas1822.nl), toch waren mijn pogingen niet succesvol. Maar deze laatste kwalificatie voor het Nederlands Kampioenschap bezorgde me veel goede hoop, de deelnemerslijst in de B-categorie was weliswaar erg groot (60 deelnemers), maar qua sterkte viel het wel mee. Ik was de op een na hoogste rating daar, en bij de andere ratings moet je ook meeberekenen dat zij veel van hun rating te danken hebben aan de ratingsprong van de KNSB.
In een variatie in het Spaans die ik een keer van Maurits heb geleerd kwam ik terecht. Het resulteerde in een gewonnen paard en loper met één pion meer tegen toren eindspel. 1-0 

Raghav wint tegen Jelle van Haaften d.m.v een leuk gevonden pionoffer a5, wit speelde het niet helemaal optimaal, en verliest zijn dame tegen een toren, paard en pion. Voor de mensen die alleen kunnen tellen is dat objectief gelijk, maar voor degene die kunnen schaken was dat compleet gewonnen. 0-1 

Joseph verliest helaas tegen de op papier bijna 300 puntere hogere Xaveer Blok. 
Bregje pakt een remise tegen Amir Tetova.  
Emiliën wint zijn pot tegen Shrivastava. 

Ronde 2: De Teianu-Remise 

Raghav speelt tegen de jongere van de twee, Maxim Teianu, hij komt wat minder te staan  maar hij weet het gelukkig tot remise te houden…. 

Emiliën speelt tegen de grote broer van Maxim, Sabin Teianu. Hij opent met c4 en zijn tegenstander pakt ruimte met b6!?, Emiliën krijgt een centrum met pion op c4, d4, en e4 maar zwart valt het centrum aan met f5! En er wordt snel tot een gelijk eindspel afgeruild. 

De solide Bregje pakt weer een remise tegen de sterke Akshaj. 

Joseph heeft weer pech met de pairings en wordt gepaired tegen de sterke Jesper Kool van 1900 rating, met negatief gevolg. 

Afbeelding met schaakstuk, tekenfilm, schermopname, schaak

Automatisch gegenereerde beschrijving

Okita Shansku – William Roolvink 0-1 

Er wordt wel eens gezegd dat omgekeerde lopers remise zijn, er moet wel een belangrijk detail bij gezegd worden: het is alleen remiseachtig als de torens en dames ook van het bord af zijn(, zo is mij kort geleden geleerd door Merijn van Delft en omgekeerde lopers blijken een veelvoorkomend thema te zijn voor William dit toernooi)….Want je kan zelf ook wel zien dat zwarte velden niet echt veilig zijn voor wits koning…. 

Ronde 3

Emiliën: Maar het gepaired worden tegen de Teianu’s was nog niet afgelopen, en nu was het Emiliëns taak om tegen Maxim te spelen. Helaas was driemaal scheepsrechts voor de Teianu’s en deze keer liep het dus minder goed af voor Emiliën….. 

Joseph behaalt zijn eerste winst van het toernooi! Ik ben er geen expert in de opening maar het is een soort Sicciliaanse Alapin, een redelijke gelijke stelling. Maar wit is aanhanger van het principe ‘pin and win’. Zijn tegenstander snapt dat ook en probeert het tegen te houden: (zie rechter diagram) Pxe5 Lxe5 Lxf3 Dxf3 Ld6. Echter, voor de scherpe mensen onder ons, dit principe is nog steeds van toepassinging. Txc5! Een pion gewonnen maar ook een positie waar wit gewoon compleet overheerst. Na (rechter diagram) gaat het helaas toch mis na Te1, en wordt het gelijk gelijk. Gelukkig wint hij daarna door vorkje nog een toren en is de winst er alsnog. 1-0 

Bregje wint. 

Raghav: Een Caro-Kann exchange, een door een dubbele aanval gewonnen pion op b2. Ik herinner me nog hoe zijn tegenstander het na te partij op een ‘overzien offer hield’ en alles had berekend. In werkelijkheid werd er gewoon een loper weggegeven….Voor een beetje activiteit, die helaas door wat verkeerde zetten uit de hand is gelopen en waarbij een zuchtende Raghav uiteindelijk blij moest wezen met een remise. Ja een volle loper voor. Maar op dit moment is er nu nog maar één zet tot behouden van voordeel. Dh7 houdt alles. Echter, Te5 werd gespeeld. Txf7 Txe6 Txf8+ Kg7 T1f7+ Kh6 gxh5. Een kwaliteit achter, maar gered door eeuwig schaak. 

William was hiervoor weer eens lang bezig geweest met zijn partij, net zoals altijd, deze keer echter, had hij met zijn korte pauze van 5 minuten gevraagd voor uitstel van de volgende ronde. In de extra 15 minuten rust heeft William wat zitten eten en rennen en Sven Winter waarschijnlijk druk bezig met openingvoorbereiden. De opening hielp hem alleen Sven alleen niet  dat hij niet zijn dame moest weggeven tegen een loper, 2 pionnen en ‘wat’ activiteit. Oké, mijn stukken zijn wat ongecoördineerd, en zwarts stukken zeer actief, maar goed, wat heb je werkelijk? Ik kan letterlijk echt bijna alles spelen, zoals a3, want zwart dreigt niks, na Tf2 speel je gewoon De3 en heb je niks. Het was tijdnood voor ons beide, maar het is toch lastiger deze winnende positie te spelen in tijdnood als wit dan zwart. Dat is echter geen excuus voor ongeveer de enige zet te vinden waarbij ik zwart mat in 1 geef dat ik alleen kan voorkomen mijn dame op te geven. Echt woedend was ik voor dit ene moment van onoplettendheid…. 

Afbeelding met schaakstuk, tekenfilm, schaak

Automatisch gegenereerde beschrijving 27.Dd2?? Lg3+ 28.Df2 Txf2 Tg1 Te2# 0-1 

Ik moet zeggen dat ik dit kwalificatietoernooi erg fijn vind qua avondeten, er was veel meer (keuze) dan bij de andere en het chinees was erg lekker. Even voor de tussenstand nu Sven heeft 3 punten. 9 mensen met 2,5 punten, en Raghav Bregje en ik op 2 punten. Ik werd opgebeld door mijn compagnon Take in Amsterdam voor mentale steun en openingvoorbereiding (en betere engine op de computer, die me vertelde dat ik tegen mede-Vasser Bregje moest. Door het voorbereiden had ik helaas geen tijd meer om mijn 2de of 3de portie eten op te eten, wat achteraf gezien verspilling was omdat gek genoeg mijn openingvoorbereiding echt bijna nooit op het bord komt, zo geld ook van een verwachtte Panov… 

Ronde 4

Bregje en William spelen dus tegen elkaar. Het wordt een Caro-Exchange waar ik de loper op c1 tegenhoud om te ontwikkelen en waar zwart besluit een wedstrijdje ‘zo lang mogelijk rokeren uitstellen’ speelt. Wits stukken komen ietwat beklemd te staan maar William hield niet aan zijn plan met rustig f6 en e5 spelen en het centum te beheersen. Ook niet voor het loperoffer voor 3 punten, wat hem te gevaarlijk leek, maar eigenlijk maar veruit het beste was. Hij koos voor f5. Dat kan niet goed zijn. Maar het is lastig spelen als wit en uiteindelijk valt alles toch voor wit en wordt het afgemaakt met een leuk tactiekje. 0-1 

Raghav speelt remise na het nog 50 zetten een toreneindspel met een extra h-pion te winnen en Emiliën moet een verlies nemen. 

Joseph daarentegen heeft de smaak te pakken en wint weer! 

Ronde 5

Raghav, Bregje en William winnen. Zelfs nadat William een pion wegblundert, gelukkig zat er nog genoeg compensatie aan en kon William na wat onnakeurig spel van zijn tegenstander zelfs winnen door de superioriteit van zijn loper in een ongelijk lopereindspel.  

En omdat Emiliën wint verliest Joseph, de Vassers moeten tegen elkaar namelijk. 

Ronde 6

William wint uiteindelijk door de klok, na meermaals een gewonnen omgekeerd lopereindspel met 2 pionnen meer verprutst te hebben tot een remisestelling.  

Emiliën remiseert en Raghav en Joseph verliezen.  

Bregje komt in een beter koningeindspel (qua pionnenstructuur) en wint de pionnenwedloop, met wat techniek weet ze zwart bijna promoverende pion tegen te houden en wint. 1-0 

De beslissende ronde

Had ik genoeg aan remise? Dat was de vraag die me voor en tijdens de partij enorm bezig hield. Voor de partij met de tegenstander aan het speculeren of het genoeg was. Tijdens de partij de arbiter vragen hoeveel ik voorstond met weerstandpunten tegenover de andere (na ronde 6 stond ik 2de ). En kijken bij al mijn tegenstanders of ze aan het winnen waren voor mijn weerstandpunten. De arbiter weigerde helaas iets te vertellen. Mensen die klaar waren gevraagd of ze konden checken hoeveel weerstandpunten ik had. Uiteindelijk ging ik maar gewoon schaken en kwam ik langzaam steeds beter te staan…Ik stond positioneel al erg fijn vanwege mijn goede stukken en de zwakke velden van wit. Mijn tegenstander wou te graag afruilen, omdat hij 100% zeker wist dat hij met remise genoeg had om te kwalificeren omdat hij hiervoor een half punt voor stond op iedereen, maar dat werd hem fataal en die pionnetjes waren voor het oprapen. Mijn beste partij van het toernooi met een accuraatheid van 98%. 0-1! Ik was gekwalificeerd!  

Bregje speelde tegen Evan de Wit met Bregje als wit, een sterke tegenstander met een rating van 1850. Het was een gesloten sicciliaans waar Bregje voor de aanval ging en met haar actievere stukken viel er een tactiekje om een kwaliteit te winnen. Het resulteert in een gewonnen toren en 3 pionnen tegen loper en 3 pionnen eindspel, ze gaat helaas de mist in door pionnen af te ruilen waardoor het een remise eindspel wordt, ze probeert de tegen de tegenstander nog 50 zetten lang op een fout te spotten en alsnog te winnen maar tevergeefs. Maar goed, remise is ook een prima resultaat! ½-1/2  

Pcd5! Pxd5 Pxg6+ Kg8 Lxd5+ Tf7 Lxf7+ 

Raghav speelt tegen Aden Darie. Erg grappig, hij won namelijk een stuk op net dezelfde manier, precies zelfde stelling als een puzzelrush puzzeltje op chess.com. En dat liet hij niet meer los. Een stuk voor in door een puzzelrush puzzel en een koning mat op het midden. 

Afbeelding met schaakstuk, tekenfilm, illustratie

Automatisch gegenereerde beschrijvingZie jij de winnende zet voor zwart?

                     Afbeelding met tekenfilm, schermopname, schaakstuk, schaak

Automatisch gegenereerde beschrijvingRaghav zet mat met zwart.

Prijsuitreiking 

Zeker geen slecht resultaat dit. Joseph 2 punten gehaald en toch een positieve ratingverandering weten te krijgen vanwege de sterke tegenstanders, Emiliën bijna de helft van de punten (3 uit 7), Bregje 9de, Raghav 8ste en dus toch door naar het NK t/m 16 jaar (terwijl hij nog maar 10 is) op basis van een vrijplaats van hoe goed je het in het algemeen doet in 3 van de 4 kwalificatietoernooien, en William 1ste. 100 euro gewonnen maar nog veel belangrijker: naar het NK! 

Foto’s: Harry Gielen en Henk van Lingen. 

Partijen: van de hierboven vernoemde VAS’ers.
Hier kan je wat uitgelichte partijen nog rustig bekijken:  

NK-B Kwalificatie Utrecht Verslag • lichess.org 

Verslag: William Roolvink 

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *