PK-C en PK-E: Raghav blinkt uit, William en Jan halen podium

Afgelopen weekend organiseerde SV Almere twee Persoonlijke Kampioenschappen voor de SGA. Op het spel staat een mooie titel, maar ook wat kwalificatieplekken voor het NK. Twaalf VAS’ers deden mee in totaal, en stuk voor stuk zijn daar mooie prestaties uit gekomen! Raghav wint zelfs, met overmacht, het PK-E.

Bas en Daan to the rescue

Op zaterdag begon het PK-C alvast. Zij spelen namelijk met een langer tempo dan de jonkies en hebben meer tijd nodig voor hun negen rondes.
Ze begonnen al met een paar verrassende resultaten. Émilien kwam dit toernooi spelen om wat ervaring op te doen, hij is immers nog ruim te jong. Toch legde hij zomaar Brent op de mat. Een grote, want die werd twee jaar geleden nog bíjna SGA-kampioen in de D. En diezelfde Émilien wist remise te houden tegen titelfavoriet William een ronde later. Dat trucje herhaalde Kayen ook tegen de sterke Jan. En ook Olav raakte op dreef, ondanks dat hij ruim de jongste was. Hij won van Jeffrey, die deed bij het Zwarte Veulen GP nog twee groepen hoger mee dan hij. Flinke stappen heeft Olav gezet dus!

Tussen al deze leuke partijen door konden de spelers hun heil zoeken bij onze toptrainers Bas en Daan. Leuk dat beiden er waren, daar leren de kinderen zoveel meer van. Zeker een mooie toewijding van Bas, want die heeft niet toevallig een kind wat zelf deelneemt.
Gelukkig zagen Bas en Daan hun pupillen het aardig goed doen. Hij zag weinig blunders en een hoog niveau. Maar één heel groot probleem bij sommige spelers: tijdsmanagement.
En van betrouwbare bron hoorde ik dat Bas een erg aardige trainer werd gevonden! Alleen Jan vond dat zijn Stafford Gambit minder afgekraakt hoefde te worden.

Kayen analyseert erop los.

Aan het eind van de eerste dag bleef Philippe ongeslagen. Jan en William stonden tweede op anderhalf punt verschil, dus er zou een wonder nodig zijn.
Overigens ook complimenten aan Max, hij wist zich goed staande te houden en kende een sterk begin. Andrija had het lastig nog, maar mocht in dit deelnemersveld erg tevreden zijn met twee gesprokkelde punten. Voor Aran was het na vandaag klaar. Hij voelde zich al ziek, en dat bleek uit zijn vijf verliespotjes zeker. Hopelijk zijn de krachten alweer aangesterkt voor aanstaande clubavond!

Aansluiting van de E’tjes

Zo zag het opwarmen eruit op de zondag:

Alleen, wie kan mij uitleggen waarom Olav een pen interessanter vindt dan het overhemd van William?

Een vrolijke boel dus!

Onze E-spelers beleefden een topdag. Het waren er niet veel: vooral onze toppers van die categorie. Een gemiste kans, want zulke toernooien zijn niet alleen supernuttig, maar ook mooie ervaringen.

Laten we beginnen met de grote kleine man. Hij kan nog tweemaal meedoen, maar Raghav behoorde alsnog tot de favorieten. Zijn toernooiwinst is niet per se uitzonderlijk – dat is wat toptalenten doen, boven hun leeftijd uitstijgen. Maar het is pas écht uitzonderlijk als je ook naar de concurrentie kijkt. Hij heeft een naam als Akshaj duidelijk achter zich gelaten! Die werd vorig jaar nog tweede op het NK-D nota bene.
Raghav was in topvorm, blonk uit en verbaasde toch enigszins. Zeven uit zeven! De vraag is of hij vandaag boven zichzelf uit steeg, of dat zijn groei echt zo razendsnel gaat. Dat blijven we volgen natuurlijk…

De 28 spelers t/m 10 jaar baden in de ruimte.

De top 6 plaatst zich voor het NK-E, het gevolg van een toplichting in de SGA. Daar waren Alex en Imre ontzettend blij mee. Wat hadden ze het spannend de laatste paar rondes. Des te vreemder dat ze na vijf minuten alweer de speelzaal uit liepen. Dit zijn de momenten om het allerbeste schaak naar boven te halen, en daar mag best wat tijd voor gebruikt worden.
Imre zijn grote wapenfeit was Akshaj op remise houden in het eindspel (paard tegen twee pionnen). Met 4,5 punten eindigde hij ongedeeld zesde. Dat betekent een NK voor hem!
Alex had misschien geen spectaculaire resultaten, maar wist wel solide vijf punten te scoren. Uitstekend, en hij kan dus ook mee naar het NK.
Erg jammer voor Saffran, hij viel nét buiten de boot. Van iedereen met vier punten (dat waren er veel), had hij tegen de sterksten gespeeld. Hij draaide het hele toernooi boven mee en had dus stevig standgehouden. Daar kan je ook hartstikke trots mee zijn!
Ira is net nieuw lid van VAS en bezit duidelijk de schaakgenen. Ze is erg jong (niet eens een H’tje), maar wist twee punten te scoren. Dat smaakt naar meer volgens mij!

Revanche in de maak?

Het was meteen raak: Jan mocht tegen Philippe. Ze troffen elkaar kort geleden nog, maar nu heeft Jan zijn theorie aangescherpt. Dat bleek: hij kwam fantastisch uit de opening. Een heel volwassen pionoffer voor initiatief volgde en Jan leek ‘m in de tang te hebben. Alleen… de klok had Jan óók in de tang. In tijdnood vond hij niet meer de goede voortzetting en gaf snel het voordeel weg.
De grote droom kon dus de prullenbak in. Nu een kwestie van doorbeuken om een podiumplek te behouden. Dat werd uiteindelijk het brons.
William had dat doorbeuken trouwens erg goed begrepen. Ondanks dat hij twintig minuten nodig had voor de eerste tien zetten, wist hij alle partijen van de dag naar zich toe trekken. Dit spelen met vuur leverde hem uiteindelijk de tweede plek op.

Oorverdovend applaus!

Helaas gaat in de C enkel de nummer één door naar het NK. Zonde, want er is weinig zo stimulerend als kans maken op een NK-plaats. Dat zou het PK-C een stuk interessanter maken ook. Nu ja, William heeft nog een jaartje. En Jan was ruim tevreden met zijn eerste serieuze beker.

De andere VAS’ers zullen evengoed tevreden terugkijken. Het veld was ongelooflijk gewaagd aan elkaar, iedereen won van iedereen in de middenmoot. De resultaten zijn hier te vinden: https://schakenalmere.nl/stand/sga-pk-2022/
Ook de gemeende complimenten aan C-kampioen Philippe. Elke VAS’er die ik sprak vond dat hij had kunnen winnen tegen hem. Maar ja, Philippe is uiteindelijk degene die dat in de partij zelf laat zien (in plaats van daarna): 9 uit 9!

Tekst: Samuel Cohn
Foto’s: Vilas, Corinna, Khoi en Samuel

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *